Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

163.Суть, переваги і недоліки, умови застосування підприємствами апк методу ціноутворення «Середні витрати плюс прибуток». Приклади.

Метод "середні витрати плюс прибуток" (метод "солодкого чаю"). Це самий простий метод, по ньому ціна визначається як сума собівартості й націнки (норма прибутку). Для підприємств торгівлі при розрахунку враховується не собівартість, а початкова ціна, за яку торгівець придбав товар у його виробника. Націнка визначається в процентах або від собівартості, або від продажної ціни. Прибуток роздрібного продавця, хоча його націнка вища, не обов'язково вищий за прибуток виробника. Адже він ще визначається і обсягом продажів та витратами. Переваги методу: більш ясний для виробника; іноді вважається справедливим суспільством. Недоліки: не пов’язаний з поточним ринковим попитом; не враховує споживчі якості товару. Ц=С+П, де Ц-ціна товару, С-собівартість,П-середня норма прибутку

164.Суть, переваги і недоліки, умови застосування підприємствами апк методу ціноутворення на основі відчутної цінності товару. Приклади.

Встановлення ціни на основі відчутної цінності товару. При цьому методі за основу приймаються не витрати продавця, а сприйняття покупцем цінності товару. При використанні методу необхідно з'ясувати, які ціннісні уявлення про товари є у свідомості споживача. Не знаючи цих уявлень можна завищити ціни – і товар не розійдеться, або знизити – продавець недоотримає прибутку. За основу беруться не витрати продавця, а сприйняття покупцем цінності товару. Переваги: фірма враховує зміну попиту на товар, > виручка, оскільки покупці платять гроші не тільки за товар, а й за доставку, обслуговування, тощо.Недоліки:фірма мало враховує власні витрати. На п-вах АПК такий метод не має відчутного застосування, оскільки попит на переважну більшість с/г товарів є досить нееластичним. Якщо б його застосовували, то ціни могли б бути дуже високими, оскільки харчування є надзвичайно важливим для людей.

Наприклад, один і той же трактор одна фірма продає за 20 тис. дол., а дру­га – за 24 тис. дол., і його купують навіть швидше, ніж у першого. Чому? То­му що агент фірми пояснюють покупцям, що: 20 тис. – ціна аналогічного тра­ктора; 3 тис. – націнка за підвищену довговічність; 2 тис. – націнка за на­дій­ність; 1 тис. — націнка за більш тривалу гарантію, 28 тис. — ціна ком­пле­к­ту усіх ціннісних показників; 4 тис, – знижка; 24 тис. — кінцева продажна ціна трактора. Покупці у захваті! Вони платять за якість націнку в 4 тис. дол., але при цьому отримують ще й знижку в 4 тис. дол.

165.Суть, переваги і недоліки, умови застосування підприємствами апк методу ціноутворення на основі рівня поточних цін. Приклади.

Встановлення ціни на основі рівня поточних цін. При цьому відштовхуються від цін конкурентів і менше враховують власні витрати або попит. Більшість просто йде за "лідером", встановлюючи таку ж ціну, що й він.

Вигоди методу в тому, що не потрібно турбуватись про попит, елас­тичність, вивчати їх. Крім того, враховується колективна мудрість галузі, отже, все робиться правильно. А так діяти спокійніше. Визначаючи ціну з врахуванням рівня поточних цін, фірма в основному враховує ціни усіх конкурентів і менше уваги звертає на показники власних витрат чи попиту. Цей загальний підхід має різноманітні модифікації встановлення ціни залежно від конкретних умов, в першу чергу від особливостей продукції і типу ринку. Такий метод ціноутворення є досить популярним. У випадку, коли еластичність попиту важко піддається виміру, фірмам здається, що рівень поточних цін уособлює колективну мудрість галузі. Вони відчувають, що підтримувати рівень поточних цін означає зберігати нормальну рівновагу в межах галузі. Так, в умовах, близьких до чистої конкуренції і однорідної продукції, ціна встановлюється або на рівні поточної ринкової, або з міркувань конкурентної боротьби — дещо нижче неї. Це означає, що підприємству необхідно аналізувати рівень своїх витрат на виробництво і збут товарів, а не шукати інформацію про ціни. Переваги: цей метод створює атмосферу справедливого підходу до встановлення ціни вцілому по галузі, що дає змогу п-вам опримувати певну норму прибутку, не треба турбуватись про попит. Недоліки: як правило фірма лідер диктує свої умови, дрібніші фірми рідко ставлять вищу ціну, можна програти, втрачаються переваги, ситуація на ринку може бути помилковою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]