Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

116. Визначення конкуренції та основні підходи до її вимірювання. Основні параметри, за якими оцінюються конкуренти під-в апк. Приклади.

Конкуренцією називають суперництво у будь-якій сфері між окремими особами (конкурентами), які зацікавлені в досягненні однієї і тієї ж мети. Конкуренти - це суперники-товаровнробннки, що вибирають більш вигідні умови виробництва і реалізації продукції.

Конкуренцією класифікують за різними ознаками.

А) Найпоширеніша - класифікація за типами ринків. Існує чотири типи ринків, що визначають можливості дій фірми у конкурентному оточенні: монополія олігополія, монополістична конкуренція та чиста конкуренція. 1.) Монополія - ринок, на якому конкретний товар продає одна фірма, що дає змогу їй контролювати ринок та встановлювати ціни на товар (виробництво графіту, водопостачання). Антимонопольний комітет визнає монополістом підприємство, яке володіє більш, ніж 35 % ринку. АМКУ контролює процес встановлення цін монополістами. Існують природні монополії (електроенергія, водопостачання). 2) Олігополія - декілька фірм виробляють стандартизовані або різні за своїми параметрами товари та послуги (авіаперевезення, ринок ПММ). На олігополістичному ринку переважною є не цінова конкуренція, а лідерство за цінами. Величезне значення при цьому мають вміння оперативно реагувати на дії конкурентів та зміну факторів зовнішнього середовища. 3) Монополістична конкуренція - багато фірм на ринку продають схожі, не ідентичні товари, при цьому декілька фірм (до 10) контролюють левову частку ринку (переважна більшість харчової промисловості - ринок пива, молочних, горілчаних виробів тощо). Маркетингова стратегія на монополістичному ринку - це стратегія диференціації, акцент на окремих характеристиках товару, що мають відрізняти його в уяві споживачів від конкурентних товарів. 4) Чиста, або досконала конкуренція - багато фірм продають один і той же товар, але жодна з них не контролює ринок. Ціни визначає конкуренція. Приклад - майже вся продукція сільського господарства.

Б) класифікація конкуренції за формою прояву. 1) функціональна конкуренція - конкуренція між окремими товарами (наприклад, технічними засобами) для виконання однієї і тієї ж функції (трактор можна використовувати дня виконання різних операцій, навіть в різних галузях); 2) видова конкуренція - конкуренція товарів, які призначені для задоволення однієї і тієї ж мети, але які відрізняються при цьому певними параметрами (наприклад, трактори з різними потужностями двигунів); 3) предметна конкуренція - конкуренція ідентичних товарів (технічні параметри тракторів майже співпадають, різниця - незначна; беруться до уваги інші аспекти - гарантія, сервіс тощо).

Інший підхід до класифікації конкуренції за формою прояву - це її поділ на: 1) конкуренцію бажання (фермер вирішує в яку галузь йому інвестувати капітал; 2) товаро-родову (фермер вирішує, яку культуру вирощувати, який тип технології вибрати); 3) товаро-видову (фермер вирішує, який тип техніки придбати); 4) марки (фермер вибирає серед товарів-аналогів).

В) Портер виділяє п'ять сил конкуренції:

1) конкуренція в галузі (наявні конкуренти);

2) потенційні конкуренти (поява нових);

3) товари-замінники;

4) постачальники (їх здатність торгувати);

5) клієнти (їх здатність торгувати).

Г) класифікація конкуренції за способом впливу:

1) цінова конкуренція - застосовується за допомогою гнучкої цінової політики. Є пряма (споживач інформується про зміну ціни) і прихована цінова конкуренція (вводиться новий товар з кращими характеристиками, а ціна змінюється непропорційно);

2) нецінова конкуренція - надання споживачу більшої кількості послуг, мінімізація термінів поставки, зниження енергомісткості, залік зданого товару;

3) недобросовісна - демпінг (продаж товарів за цінами нижче номінального (нормального) рівня); промисловий шпіонаж; переманювання спеціалістів, які володіють виробничими секретами, випуск підробних товарів, використання чужих товарних знаків (шратстпо), розповсюдження неправдивої інформації про конкурентів. Така форма конкуренції є руйнівною.

4) позитивно-спрямована - коли конкуренти знаходять способи співробітництва в області виробництва і маркетингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]