Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

99. Панельні опитування як метод маркетингового дослідження. Сфера застосування та значення.

Опитування - це метод збирання первинної вербальної інформації заснований на безпосередній (інтерв'ю) чи опосередкованій (анкета) соціально-психологічній взаємодії між дослідником і опитуваним (респондентом).

Панельні опитування проводяться на підставі регулярного спілкування з визначеною (завжди тією самою) групою споживачів, що робить можливим аналіз стану та динаміки їхніх запитів, мотивацій, ставлень тощо.

Переваги панельного дослідження: визначає динаміку розвитку, допомагає визначити і коригувати стратегію, дає змогу зробити прогнози на майбутнє.

Вади панельного опитування наступні: досить складно сформувати панель для такого виду опитування, складно також підтримувати стабільну панель, даний вид дослідження несе в собі досить високі витрати грошових ресурсів.

100. Спостереження як метод маркетингового дослідження. Доцільність використання.

Cпостереження — це реальна оцінка ситуації за допомогою систематичного обліку поведінки суб’єктів без словесної чи іншої комунікації і без впливу на об’єкт спостереження. Об’єктом спостереження є, як правило, споживач, його поведінка в крамниці, перед вітриною, рекламним оголошенням, його реакція на ті чи ті події. Перевагами спостережень проти опитувань є їх незалежність від бажання чи небажання об’єкта співпрацювати, можливість реєстрації неусвідомленої поведінки, а також урахування впливу чинників навколишнього бізнес-середовища. Недоліками спостережень є складність забезпечення репрезентативності вибірки, суб’єктивізм спостерігача, неприродність поведінки об’єкта спостереження (якщо він здогадується, що за ним спостерігають).

Спостереження можна проводити як у реальних умовах (по­льові), так і в лабораторіях, з безпосередньою участю дослідника чи без нього (спостереження збоку), епізодично чи регулярно, з використанням спеціальних технічних засобів (приладів, реєстраторів) чи без них, із повним чи вибірковим охопленням споживачів.

101. Експеримент та імітація як методи маркетингового дослідження. Доцільність використання.

Експеримент — це отримання інформації про взаємозв’язок між залежними і незалежними змінними, наприклад, між графіком рекламування і кількістю клієнтів, рівнем цін і обсягами продажу тощо. Об’єктами експериментів можуть бути ринки чи їхні сегменти, товари, ціни, процеси збуту, реклама та ін., а їх місцем — як реальні умови, так і спеціальні лабораторії.

Імітація — це відтворення дії різних маркетингових чинників за допомогою економіко-математичних моделей та ЕОМ. Саме імітація, незважаючи на певні складності (потреба у висококваліфікованих фахівцях, спеціальному обладнанні, програмах) останнім часом набуває пріоритетного значення в маркетингових дослідженнях.

102.Тестування як метод маркетингового дослідження. Різновиди та доцільність використання

Маркетингові дослі́дження — систематичне збирання, опрацьовування й аналіз інформації та можливостей, розроблення рекомендацій на підставі цих даних.Тестування –польовий метод дослідження. Розрізняють такі:

Home-test Кожному респонденту, що відноситься до цільової групи, пропонується протестувати в домашніх умовах який-небудь продукт або декілька продуктів. Звичайне це продукти частого або повсякденного використання: сигарети, дитяче харчування, шампуні, пральні порошки і ін. Упаковка продукту маркірована номерами і не містить вказівки на фірму-виробника. Через 2-3 дні, при повторних відвідинах, респондент відповідає на питання анкети, що розкривають його відношення до даного продукту. Також можливо порівняння з аналогічними продуктами і оцінка прийнятної ціни для протестованого продукту. Перевагою методики є тестування продуктів в умовах, в яких відбувається їх використання в реальному житті. Методика home-test дає можливість внести в товар зміни ще до виходу на ринок і, таким чином, збільшити потенційний попит на цей товар. Склад вибірки: Цільова вибірка - міні-модель частини населення, відповідної певним критеріям. Як критерії використовуються частота і об'єм споживання товарної групи, до якої тестований товар. Наприклад: - курці, що викурюють не менше 5 сигарет в день; - жінки, що готують супи з пачок; - молоді мами, що дають своїм дітям фруктове пюре з банок. Hall-test– метод дослідження, в ході якого доволі велика група людей (від 100 до 400 осіб) в спеціальному приміщенні тестують товар чи його елементи (тару, упаковку, рекламний ролик), а потім відповідають на питання анкети. Цей спеціальний метод маркетингових досліджень припускає тестування окремих характеристик товарів (і/ або рекламних матеріалів) в закритому приміщенні. Хол-тест дозволяє одержувати унікальну інформацію про поведінку споживачів і оцінку споживчих властивостей товару по різних тестованих характеристиках. При проведенні холл-тесту опитуються представники цільової аудиторії по наперед підготовленій структурованій анкеті. Найчастіше холл-тест проводиться поблизу місць великого скупчення людей (наприклад: міські ринки або людні вулиці), де встановлюються обладнані кімнати для проведення дослідження ("hall") або в офісі компанії, що займається проведенням холл-тестів. Предметами тестування можуть бути продукти, упаковки, рекламні матеріали і інше. У приміщенні респондент відповідає на питання анкети, що дозволяють визначити критерії вибору, частоту і об'єм споживання марок товарної групи, до якої відносяться або яку рекламують предмети тестування. У методі холл-тестів виділяють наступні типи тестування: · "сліпе" (без марки продукту) і "відкрите" тестування; · оціночне (один товар) і порівняльне (декілька аналогічних товарів). Холл-тести призначені для вирішення наступних завдань: 1. вивчення відношення споживачів до товарів, торгових марок, виробників; 2. пошук незайнятої ніші і розробка нового продукту; 3. тестування рекламних матеріалів; 4. оцінка відповідності існуючого продукту вимогам ринку;5.оптимізація рекламної кампанії шляхом визначення оптимального рекламного матеріалу; 6. виявлення дії рекламних матеріалів на різні категорії споживачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]