Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

199. Варіанти змісту, форми і методу звертання при проведенні комунікації підприємствами апк. Приклади.

Зміст звернення. Існує три типа мотивів. Раціональні мотиви співвідносяться з особистою вигодою аудиторії. За допомогою подібних мотивів показують, що товар забезпечить обіцяні вигоди. Як приклади можуть служити звертання, що демонструють якість товару, його економічність, цінність або експлуатаційні параметри. Емоційні мотиви прагнуть пробудити якесь негативне або позитивне почуття, яке послужить обгрунтуванням для здійснення купівлі. Коммунікатори користуються мотивами страху, провини і сорому з метою примусити людей робити щось необхідне (наприклад, чистити зуби, пройти щорічну диспанзеризацію) або припинити робити щось небажане (наприклад курити, непомірно пити, зловживати ліками, об'їдатися). Використовують коммунікатори і позитивні емоційні мотиви, такі, як любов, гумор, гордість і радість. Етичні мотиви призивають до почуття справедливості і порядності аудиторії. Етичними мотивами часто користуються, щоб спонукати людей підтримати суспільні рухи, такі, як оздоровлення навколишнього середовища, поліпшення міжрасових відносин, забезпечення рівноправності жінок або надання допомоги знедоленим. Форма звернення. У оголошеннях друкарської реклами необхідно ухвалити рішення відносно тексту заголовка, ілюстрації і кольорового оформлення. Для залучення уваги рекламодавці вдаються до таких прийомів, як обігравання новизни і контрасту, використання захоплюючих ілюстрацій і заголовків, незвичних конфігурацій, розмірів і місцезнаходження звертань, використання кольору, форми. Якщо звертання буде передаватися по радіо, коммунікатор повинен ретельно вибирати формулювання, голосові дані виконавців (темп мови, її ритм, тон. членоподільність) і засоби мовної виразності (паузи, зітхання, позіхання). «Звучання» диктора, що рекламує не новий автомобіль, повинно відрізнятися від манери диктора, що рекламує високоякісні матраци. Якщо звертання повинно транслюватися по телебаченню або викладатися особисто, необхідно ретельно продумати всі моменти, про які йшла мова вище, плюс невербальна мова (безсловесні індикатори). Ведучий повинен стежити за виразом свого обличчя, жестами, одягом, позою, зачіскою. Якщо носієм звертання є сам товар або його упаковка, коммунікатор повинен звернути увагу на фактуру товару, його аромат, колір, розміри і форму.

200. Канали особистої і неособистої комунікації: порівняльна ефективність і можливість застосування підприємствами апк. Характеристика властивостей,які характеризують джерела звернення.

Канали неособистої коммунікації це кошти поширення інформації, що передають звертання в умовах відсутності особистого контакту і зворотнього зв'язку. До них відносяться кошти масового і виборчого впливу, специфічна атмосфера, заходи подійного характеру. Засоби масового і виборчого впливу включають в себе засоби друкарської реклами (газети, журнали, відправлення прямої поштової реклами), електронної пошти, реклами (радіо, телебачення) і ілюстративно-образотворчі кошти реклами (щити, вивіски, плакати). Засоби масової інформації націлені на великі недиференційовані аудиторії, а кошти виборчого впливу - на спеціалізовані аудиторії Хоч особиста комунікація часто ефективніше масової, використання засобів масової інформації може зробитися основним прийомом стимулювання особистої комунікації. Масова комунікація впливає на особисті відносини і поведінку завдяки двоступеневому процесу течії комунікаційного потоку.

Вплив звернення на аудиторію залежить від того, як ця аудиторія сприймає відправника. Звертання, що передаються джерелами, які заслуговують високого довір'я, виявляються найбільш переконливими. Фармацевтичні компанії прагнуть, щоб на користь властивих їх товарам вигід висловлювалися лікарі, оскільки слова медиків звучать особливо авторитетно. Борці з наркотиками залучають колишніх наркоманів, які застерігають студентів від вживання наркотиків. Для викладу своїх звертань діячі ринку залучають добре відомих особистостей, таких, як радіо- і телекоментаторів і спортсменів. Трьома чинниками що роблять джерело такими, що заслуговує довір'я частіше за все називають професіоналізм, сумлінність і привабливість . Професіоналізм це міра належної компетентності, що сприймається зі сторони коммунікатора в справі підкріплення зроблених ним тверджень. Вважається, що високою мірою професіоналізму в своїх сферах діяльності відрізняються лікарі, вчені і викладачі. Добросовесність - це показник того, наскільки об'єктивним і чесним сприймається джерело. Друзям довіряють більше, ніж незнайомим людям або продавцям. Під привабливістю мають на увазі сприятливе враження, що проводиться джерелом на аудиторію. Привабливі джерела підвищують такі властиві йому межі, як відвертість, почуття гумору і природність. Отже, більше усього буде заслуговувати довір’я особа, що набрала найбільш високе число балів по всіх цих трьох параметрах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]