Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing_otvety.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
269.31 Кб
Скачать

1.Поняття маркетинг та його основні концепції

Маркетинг – це система різних діяльностей підприємства, що пов’язані між собою і охоплюють планування, ціноутворення, продаж, доставку товару в те надання послуг в яких є потреба, у існуючих або потенційних споживачів.

Концепція маркетингу - це орієнтована на споживача інтегрована цільова філософія фірми, організації чи людини. 1. Виробнича - Концепція вдосконалення виробництва - продукт або товар може бути доступним для споживача, якщо підвищується ефективність виробництва і розподілу товару. Ця концепція застосовна, коли попит на товар дорівнює чи трохи перевищує пропозицію, велика частина реальних і потенційних споживачів мають невисокі доходи. 2. Концепція вдосконалення товару - Продуктова - споживачам потрібний товар з найкращими споживчими властивостями.Виходить із того, що споживачі прихильні до продукту з найкращими споживчими властивостями. 3. Концепція інтенсифікації комерційних зусиль - Споживачі не купуватимуть товари організації в достатніх обсягах, якщо організація не зробить значних зусиль у сфері збуту і стимулювання, для підвищення продажів необхідні зусилля по просуванню товару Багато підприємств починають орієнтуватися на дану концепцію, коли відчувають труднощі зі збутом, коли з'являються ознаки надвиробництва.

4. Концепція маркетингу - Стверджує, що запорукою досягнення цілей організації є визначення потреб і потреб цільових ринків і забезпечення бажаної задоволеності більш ефективними, ніж у конкурентів, способами. Концепція орієнтована на детальне знання потреб споживачів, факторів і тенденцій їх зміни в найближчій перспективі 5. Концепція соціально-етичного маркетингу - Останнім часом у літературі дана концепція все частіше позначається, як соціальний маркетинг - концепція передбачає, що підприємство має задовольняти не тільки запити окремих покупців, а й суспільства в цілому

2.Розвиток маркетингу як науки

Поява маркетингу, з погляду Пітера Друкер, повязана з Японією. На його думку, маркетинг зявився у Японії приблизно 1650, коли перші члени сімї Міцуї оселився в Токіо і відкрив там магазин, який можливо названий першим універмагом.

У 20-х роках ХХ ст. з’являються і структуруються основоположні теоретичні моменти, які зумовили концептуальний розвиток маркетингу. Саме в цей період виділяються три основних підходи до маркетингу: 1) інституційний підхід – асоціювався з іменами Уелда і Пола Нюстрема. Уелд підкреслював, що комерсанти, насамперед, повинні забезпечити своєчасний перехід товарів від однієї стадії до іншої, економісти – забезпечувати зниження затрат. У роботах Пола Нюстрема містилися структурні елементи маркетингової думки в галузі роздрібної торгівлі, теоретичне осмислення ролі різних торгівців у процесі маркетингу; 2) функціональний підхід – перші спроби описати функції маркетингу було зроблено в роботах А.Шоу. Пізніше Р.Олдерсон дав більш розгорнуту характеристику організаційно-технічних функцій маркетингу. У 1920 р. Г.Пол Черінгтон узагальнив основні риси цього підходу в книзі “Елементи маркетингу”; 3) товарний підхід – в його основі лежали власне вироблені товари та послуги.

У період 20-х рр. зароджується маркетинг як дисципліна. По-перше, тому, що оформляються такі розділи маркетингу, як рекламна, кредитна, збутова діяльність.  По-друге, маркетинг збагачується двома новими розділами – оптова торгівля і ринкові дослідження. 

У 90-х роках маркетинг істотно змінився. Нові технології (у виробництві, зв’язку, комунікаціях, продажу) породжують і нові методи маркетингового впливу. Особлива увага нині приділяється електронному продажу й новим формам замовлень і доставки товарів. Істотно змінилися системи просування товарів від виробника до споживача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]