Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing_otvety.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
269.31 Кб
Скачать

3.Попит та його види

Попит - це платоспроможна потреба потенційних покупців, що виникає при наявності у них вільних коштів і бажання задовольнити свої потреби і запити придбанням даного конкретного товару або послуги. 1. Негативний попит - велика частина населення недолюблює товар і згодна навіть на певні витрати, аби уникнути його. Завдання маркетингу - проаналізувати, чому ринок відчуває неприязнь до товару і чи може програма маркетингу змінити негативне ставлення ринку за допомогою переробки товару, зниження цін.

2. Відсутність попиту - цільові споживачі можуть бути не зацікавленими в товарі або байдужими до нього. Завдання маркетингу - відшукати способи ув'язування властивих товару вигод із природними потребами. 3. Прихований попит. Багато споживачів можуть мати сильне бажання, яке неможливо задовольнити за допомогою наявних на ринку товарів чи послуг. Завдання маркетингу - оцінити величину потенційного ринку і створити ефективні товари і послуги, здатні задовольнити попит. 4. Падаючий попит. Рано чи пізно будь-яка організація зіткнеться з падінням попиту на один або кілька своїх товарів. Завдання маркетингу - звернути назад тенденцію падіння попиту завдяки творчому переосмисленню підходу до пропозиції товару. 5. Нерегулярний попит - збут коливається на сезонній , щоденній і навіть погодинній основі, що викликає проблеми недовантаження і перевантаження.Завдання маркетингу - вишукати способи згладити коливання в розподілі попиту за часом за допомогою гнучких цін, заходів стимулювання й інших прийомів спонукання. 6. Повноцінний попит - коли організація задоволена своїм торговим оборотом. Завдання маркетингу - підтримувати існуючий рівень попиту не дивлячись на мінливі споживчі переваги і конкуренцію, що посилюється. 7. Надмірний попит - рівень попиту вище, ніж підприємства можуть або хочуть задовольнити. Завдання маркетингу - знайти способи тимчасового або постійного зниження попиту.

8. Нераціональний попит- протидію попиту на товари , шкідливі для здоров'я, вимагає цілеспрямованих зусиль..Завдання маркетингу - переконати любителів чогось відмовитися від своїх звичок, поширюючи страхітливі відомості, різко піднімаючи ціни і обмежуючи доступність товару.

4.Поняття маркетинг та його основні елементи

Маркетинг – це система різних діяльностей підприємства, що пов’язані між собою і охоплюють планування, ціноутворення, продаж, доставку товару в те надання послуг в яких є потреба, у існуючих або потенційних споживачів.

Елементи маркетингу, так звані «4 P»: product (продукт, товар), price (ціна), place (місце, збут, розподіл), promotion (просування). Товар — це набір виробів та послуг, які фїрг^а пропонує цільовому ринку. Товар — ключовий елемент комплексу маркетингу, складовими якого є характеристики товару (дизайн, колір, упаковка), сервіс, торгова марка та асортимент. Ціна — грошова сума, яку споживачі повинні заплатити для отримання товару. Визначення ціни — одне із актуальних маркетингових завдань. З одного боку, ціна повинна бути такою, щоб її зміг заплатити потенційний покупець, а з іншого — забезпечити прибутковість фірми. Розподіл — усіляка діяльність, завдяки якій товар стає доступним для цільових споживачів. Головним змістом політики розподілу є вибір оптимальної схеми доставки продуктів від виробника до споживача (напряму або через посередників), її реалізація (транспортування, зберігання, оброблення вантажів), а також післяпродажне (сервісне) обслуговування споживачів

Просування — усіляка діяльність фірми по розповсюдженню інформації про переваги свого товару та переконання цільових споживачів купити його. Просування товару на ринку передбачає ефективні контакти виробника з покупцями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]