Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing_otvety.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
269.31 Кб
Скачать

10.Основні принципи та завдання маркетингових досліджень

Маркетингові дослідження — це систематичне збирання, обробка й аналіз даних з метою прийняття обґрунтованих рішень

Основні завдання маркетингових досліджень: □ аналіз кон´юнктури ринку; □ дослідження поведінки споживачів, конкурентів та інших суб´єктів ринку (постачальників, посередників тощо); □ оцінка результатів діяльності підприємства; □ визначення конкурентних позицій продукції та підприємства в цілому; □ прогнозні дослідження збуту продукції підприємства;.

Основними принципами маркетингових досліджень є: □ системність — періодичність, послідовність, логічність; □ комплексність — врахування й аналіз усіх діючих елементів і чинників у їх динаміці та взаємозв´язку; □ цілеспрямованість — орієнтація на вирішення актуальних суто маркетингових проблем; □ об´єктивність — незалежність від суб´єктивних оцінок та висновків; □ надійність — точність одержання даних; □ економічність — перевищення вигоди від удосконалення діяльності підприємства в результаті реалізації прийнятих рішень над витратами □ відповідність принципам добросовісної конкуренції; □ довіра з боку споживачів.

11.Типи досліджень маркетингової інформації Особисте опитування відбувається віч-на-віч; цей метод гнучкий, орієнтований на одержання великої кількості відповідей, знижує невизначеність. 

Семантичний диференціал — перелік протилежних визначень. За такого методу опитування використовують шкали порівняння замість запитань або на додаток до них. Він може бути відкритий або прихований залежно від того, чи повідомлено респондентові про реальну мету опитування.

Багатовимірне шкалування, що має прихований або відкритий характер. За його допомогою фіксують ставлення опитуваних до багатьох характеристик товару і компанії. Подальший комп'ютерний аналіз допомагає узагальнити індивідуальні характеристики й оцінити окремий товар або компанію.

Метод спостереження (За цього методу збирання первинних даних дослідник безпосередньо спостерігає за людьми й обстановкою. Це аналітичний метод, за допомогою якого фіксують нинішню й результат минулої поведінки, часто в реальних ситуаціях.)

Метод фокусування (Полягає в цілеспрямованому доборі так званої фокус-групи (6-9 опитуваних), з членами якої всебічно обговорюються проблеми, що цікавлять дослідників. Фокусування має здійснювати фаховий «медіатор», бажано психолог-маркетолог) Фокус-група може складатися з реальних або потенційних споживачів товару, представників певної соціальної групи, «лідерів думок» або експертів. Метод фокусування застосовують у пошукових дослідженнях, у разі тестування продукції та проведення рекламної кампанії. Метод експерименту (Це дослідження, під час якого в контрольованих умовах змінюють один або кілька параметрів (наприклад, певний елемент маркетингу — від конструкції упаковки до засобів реклами).) 

12.Модель купівельної поведінки та характеристика покупця

Фірма, що по-справжньому розібралася в тім, як реагують споживачі на різні характеристики товару, ціни, рекламні аргументи і т.п., буде мати велику перевагу перед конкурентами. Саме тому витрачається так багато часу і зусиль на дослідження залежностей між спонукальними факторами маркетингу і відповідною реакцією споживачів. Задача продавця - зрозуміти, що відбувається в “чорній шухляді” свідомості споживача.

На поведінку покупця при покупці товару великий вплив мають фактори культурного, соціального, особистого і психологічного  характеру. У своїй більшості це фактори, що не піддаються контролю з боку продавця, але їх обов'язково варто взяти до уваги.

Існує п'ять етапів, що покупець проходить на шляху до ухвалення рішення про покупку і її здійснення.

1. Усвідомлення проблеми.2. Пошук інформації.3. Оцінка варіантів. 4. Рішення про покупку.5. Реакція на покупку. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]