Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing_otvety.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
269.31 Кб
Скачать

48.Види цін

1.Базисна — використовується для визначення сорту або якості товару при проведенні переговорів між продавцями і споживачами. 2.Фактурна — визначається умовами поставок, обумовлених контрактами і супроводжується вказівкою „сіф”, „фоб”, „фор” і „франко”. СІФ — означає, що продавець зобов’язаний за свій рахунок зафрахтувати корабель, сплатити вартість перевозки (фрахт), сплатити митні витрати і страхування, взяти на себе ризик загибелі товару до того моменту, поки вантаж перетне лінію борту корабля. Подальший ризик бере на себе покупець; ФОБ — означає, що продавець відшкодовує всі транспортні, страхові та митні витрати до моменту доставки товару на борт судна, а покупець фрахтує судно, вантаж і несе ризик його загибелі; ^ ФОР — означає те ж, що і „фоб”, але по відношенню до залізничного транспорту; ФРАНКО — умови продажу, за яких продавець відшкодовує всі витрати по доставці товару на місце призначення. 3.Світова — визначається в залежності від виду товару рівнем цін країн-експортерів, або країн-імпортерів, або цінами бірж, аукціонів, ведучих фірм світу. 4.Монопольна — встановлюється монополіями вище або нижче ціни виробництва. 5.Номінальна — публікується в прейскурантах та довідниках. 6.Оптова — за якими продаються великі партії товарів торгівлі або підприємствам. 7.Роздрібна — по якій товар реалізується окремим споживачам невеликими партіями (1-3 шт.). 8.Ринкова — по якій іде купівля-продаж на даному ринку. 9.Тверда — яка встановлюється в угоді про купівлю-продаж і не підлягає зміні. 10.Пропозиції — вказана в оферті (офіційна пропозиція продавця). 11.Попиту — складається на ринку покупців. 12.Виробництва — визначається витратами виробництва плюс середній прибуток на весь авансовий капітал. 49.П’ять функцій ціни

Обліково-інформаційна функція ціни– це вираження у грошовій формі різних за своєю натуральною формою ресурсів, витрат і результатів виробництва. 

Розподільна функціяціни полягає в тому, що за допомогою цін відбувається розподіл або перерозподіл національного доходу між галузями економіки, регіонами, формами власності, підприємствами і соціальними групами населення. Ціновий перерозподіл доходів здійснюється за допомогою співвідношення цін на різні види продукції певних галузей, рівень цін і їх структуру. стимулююча функція-ціни повинні активно стимулювати науково-технічний прогрес і упровадження його досягнень в технологічний процес виробництва, підвищення якості продукції, раціональне використання трудових і матеріальних ресурсів, ресурсозбереження.

Балансуюча функціяціни полягає в тому, що за допомогою цін здійснюється взаємозв'язок між виробником і споживачем та досягається рівновага між попитом і пропозицією. У цілому можна сказати, що попит і ціна знаходяться в зворотно-пропорційній залежності.

Функція ціни як інструменту раціонального розміщення виробництва полягає в тому, що за допомогою цін здійснюється перерозподіл капіталу між різними галузями. Такий перелив капіталу здійснюється самостійно під впливом ринкових механізмів з метою отримання більшої величини прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]