Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing_otvety.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
269.31 Кб
Скачать

7.Основні поняття маркетингу

Нестатки - виникають у людини, коли вона відчуває гостру потребу в будь-чому. Вони бувають фізіологічними (одяг, їжа, сон), соціальними (відсутність духовної близькості, взаєморозуміння) та особистими (нестача знань, неможливість самовираження).  Потреба - це нестатки, підкріплені певним соціально-культурним рівнем людини Попит - це потреба, підкріплена платоспроможністю. Товар - це все, що пропонується на ринку з метою задоволення попиту. Виріб- це матеріальний результат виробничої діяльності будь-якого підприємства. Цінність товару - це оцінка споживачем здатності товару задовольнити його потреби загалом Обмін - це процес одержання від будь-якого бажаного об'єкта з пропозицією чогось натомість.  Ринок - це складний механізм, умовна територія, на якій здійснюється процес товарообміну. Суб'єктами ринку є споживачі, посередники, виробники, фінансові організації, постачальники, органи державного і недержавного контролю й інфраструктура ринку. Споживачі - сукупність фізичних і юридичних осіб, які купують товари або одержують послуги для власного використання. Посередники - сукупність фізичних або юридичних осіб, які закуповують товари з метою використання їх у виробництві інших товарів і послуг. Виробники - сукупність фізичних і юридичних осіб, які виробляють товар і постачають його для подальшої реалізації. Постачальники - сукупність фізичних або юридичних осіб, які виробляють товар і постачають його для подальшої переробки у процесі виробництва. 8.Мікросередовище маркетингу

Мікросередовище становлять: споживачі; конкуренти; постачальники; посередники; контактні аудиторії.

Контактні аудиторії - це групи, що виявляють інтерес до діяльності фірми і можуть вплинути на досягнення поставлених цілей. Виділяють сім контактних груп: / внутрішні контактні аудиторії (трудовий колектив, акціонери, рада директорів, профспілки); / місцеві контактні аудиторії (місцеві жителі); / фінансові контактні аудиторії (банківські службовці, аудитори, дебітори, кредитори, фінансові консультанти, брокери); / контактні аудиторії державних установ (державні службовці, які відповідають за реєстрацію фірм, працівники податкової служби та статистичних органів, пожежної інспекції та санітарно-епідеміологічного контролю); / контактні аудиторії засобів масової інформації (журналісти, економічні оглядачі, працівники відділів реклами та інформації); / контактні аудиторії груп громадської дії (активісти екологічного руху, руху за здоровий спосіб життя тощо); / контактні аудиторії публіки-лідери громадської думки (естрадні зірки, спортсмени, політики).

9.Сегментація ринку та фактори сегментування

Сегментом ринку називають групу споживачів, що зайняті пошуком однотипних товарів та згодні їх купити.

Існує велика кількість можливих факторів сегментації ринку. За ступенем специфічності й відповідності певній ситуації фактори сегментації розподіляються на потенційні, релевантні, визначальні та специфічні. Потенційні фактори – усі можливі фактори розподілення ринку на сегменти; Релевантні фактори – фактори, що належать до певного ринку, який підлягає сегментації; Визначальні фактори – фактори, які впливають на купівлю певного різновиду товару; Специфічні фактори – фактори, які впливають на купівлю певної товарної марки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]