Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Market_doslidzhennya_pivzavod.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
230.4 Кб
Скачать

Зміст

1. Преамбула 3

2. Тенденції на ринку пива України 7

3. Макросередовище фірми 9

4. Мікросередовище фірми 14

5. SWOТ-аналіз Пивзаводу на Подолі 17

6. Позиція на внутрішньому ринку 19

19

7. Анкета для сегментування ринку 20

8. Сегментування ринку 22

9. Розробка цінової і товарної політики підприємства 25

Список використаних джерел 28

1. Преамбула

Пивзавод на Подолі - перший у Києві пивоварний завод , славна історія якого почалася 130 років тому.

З самого початку тут була закладена традиція виробляти не просто якісну, а найкращу продукцію. Успадкувавши це правило, нинішні майстри пивоваріння тримають марку заводу на належній висоті.

Підтвердженням сказаного є цілий «урожай» нагород, яке зібрало оновлення підприємство за роки плідної роботи.

Першу медаль з десятків майбутніх відмінностей найдавніше столичне пиво отримало ще в 1880 р., останню - в 2002 р.

Щороку на святі пива подоляни виставляють результати своєї роботи, які ніколи не залишаються непоміченими, завдяки своїй високій якості. Самою долею заводу довелося бути розташованим в найдавнішій частині столиці і почати справу пивоваріння головного міста України.

Тому завод зобов'язаний виправдовувати свою історичну роль і назву, яка гордо красується на етикетках пляшок. Залишаючись назавжди найстарішим серед кращих, він зобов'язаний бути кращим серед найстаріших.

Найстаріший пивоварний завод Києва, який носить сьогодні назву «ЗАТ "Пивзавод на Подолі», а на початку свого існування називався «Товариство Київського пивоварного заводу», був заснований в 1872 році.

За рік до цього купець Микола Хряков придбав у Києві садибу на Кирилівської вулиці (тепер вул. Фрунзе), з недіючим металургійним підприємством.

Разом зі своїми компаньйонами, купцем з Ревеля (зараз Таллінн) Карлом Вейсе, а також швейцарцями, братами Габріелем і Фрідріхом Енні, Хряков вирішив побудувати на цій ділянці «великий пивоварний завод з удосконаленими пристроями для виробництва кращих сортів пива, за зразком закордонних заводів».

Четверо засновників внесли по сто тисяч рублів кожен; капітал був розділений на 800 паїв, які в різній кількості отримали члени новоутвореного «Товариства».

Скоро почалося будівництво. Його очолив досвідчений інженер Олексій Термен. Роботи рухалися досить швидко. У 1873 році статут «Товариства» був затверджений Міністерством фінансів. 31 травня того ж року відбулося перше зібрання пайовиків, на якому було обрано правління.

Серцем заводу стала варильна, влаштована у двоповерховому будинку колишньої ливарні. Все обладнання було замовлено на батьківщині кращого європейського пива, в Пльзені. Спочатку пивовари користувалися водою з міського водопроводу. З часом був виритий власний заводський колодязь, який давав воду, набагато кращу для пива, ніж водопровідна.

До 1896 року підприємство висвітлювали газом; потім, одним з перших у Києві, завод ввів власне електричне освітлення. Протягом першої чверті століття виробництво постійно розширювалося і модернізувалося. Під час 25 -річного ювілею члени правління доповіли пайовикам, що «Суспільство» вже володіє майном на суму понад мільйон рублів. Тоді це була величезна сума.

Цікаво, що робота нової потужної броварні на Подолі сприяла розвитку сільського господарства навколо Києва. Зокрема , збільшилося виробництво місцевого пивоварного ячменю; з часом відпала необхідність купувати солод за кордоном. Те ж саме і з хмелем. Спочатку його завозили на завод з Богемії і з Баварії; потім потреби «Товариства » став цілком задовольняти хміль з-під Полтави, з-під Сквири.

Уже в перші п'ять років свого існування завод налагодив випуск вищих сортів баварського пива, портеру, російського меду і англійського елю; з часом, для знавців, з'явилися світле чеське пиво, темне мюнхенське.

У Києві, а потім і в інших містах відкривалися все нові власні магазини « Товариства». Подільське пиво стало відомо в Чернігівській, Бесарабській, Херсонській губерніях; ним торгували на залізницях, на дніпровських пароплавах. Як свідчить хроніка кінця ХІХ століття , продукція заводу «веде перед у продажу або навіть виключно продається одна» в київських парках під час гулянь, в першокласних готелях і ресторанах.

На сільськогосподарських і промислових виставках у Києві пиво «Товариства» було високо відзначено: в 1880 році срібною медаллю , в 1888 і 1897 роках - Золотими медалями.

У радянський час «Суспільство» стало Київським пивзаводом № 2, який продовжував виготовляти багато сортів пива по старовинними рецептами, з високоякісного ячмінного солоду і найкращих сортів хмелю.

Відразу після визволення столиці в 1943 році, кияни взялися відроджувати завод. З уцілілих деталей збирали верстати, відновлювали оснащення, поступово налагоджували виробництво.

Змінювалися часи, змінювалися і форми власності підприємства . Після разючих суспільних змін, в 1990 році на основі чинного тоді союзного законодавства була створена організація орендарів КОП «Оболонь», відокремленої одиницею якої був Пивзавод № 2.

У лютому 1992 року всі коштів згідно договору про оренду з викупом було сплачено, що підтверджувалося Довідкою Мінфіну і фондом Держмайна, у серпні 1992 року було видане Свідоцтво в перехід власність на майно до орендного підприємства «Оболонь».

ЗАТ «Пивзавод на Подолі» є власністю трудового колективу, яка підтверджується простими іменними акціями. У реєстрації акцій на зазначену суму видано свідоцтво держкомісії цінних паперів фондового ринку № 188/10/1/98 від 22.04.1998р.

Завод займає площу 29735,75 кв. м. Тут працює 176 чоловік.

У середині 2000-х років асортимент продукції ЗАТ «Пивзавод на Подолі» включав 12 сортів пива, кваста 6 видів інших безалкогольних напоїв. Згодом продукція підприємства випускалася невеликими партіями, а її асортимент здебільшого обмежувався одним сортом пива: «Поділ Жигулівське».

2010 року, з розвитком мереж магазинів розливного пива, асортимент пива Пивзаводу на Подолі було дещо розширено, зокрема він поповнився сортами «Нефільтроване Живе Світле» та «Нефільтроване Живе Темне», які почали випускатися досить великими партіями для продажу на розлив. Також з 2010 року було поновлено випуск темного пива «Гостинний Двір».

Навесні 2013 року до асортименту подільського пляшкового пива було додано преміальний напівтемний сорт «Парове».

Хоча Пивзавод на Подолі вважається початку історії розвитку українського пива, на жаль, зараз підприємство під тиском конкурентів втратило свої лідируючі позиції.

Тож проведемо маркетингове дослідження ринку пива в Україні, щоб визначити оптимальні напрямки розвитку Заводу та потенційні його можливості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]