Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing_otvety.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
269.31 Кб
Скачать

33. Структура маркетингової товарної політики

Найважливішою частиною маркетингової товарної політики є розробка товарів (послуг). Це створення нових товарів, які дадуть змогу фірмі:

> здійснити прорив на ринок;> перемогти конкурентів;> отримати високі доходи;

> посилити увагу споживачів до товару;> зберегти і розширити свій ринок;

> збільшити доходи і прибуток.

Обслуговування товару - це забезпечення сталості відповідних характеристик товарів, що впроваджені на ринок і користуються попитом споживачів. Основним у цій частині маркетингової товарної політики є контроль за якістю продукції, своєчасне інформування виробництва про необхідність її поліпшення, збереження характеристик товарів у процесах розподілення та продажу.

Елімінування - це процес зняття застарілого продукту фірми з ринку. Його основне завдання - оптимізація асортименту та виведення з ринку товару, попит на який падає.

35.Життєвий цикл товару

ЖЦТ складається з п'яти чітко виражених етапів (рис. 5.7).

1. Розробка — упродовж цього періоду підприємство розробляє і втілює в життя нову ідею. У цьому разі обсяг продажу дорівнює нулю, а обсяги інвестицій зростають разом із наближенням до завершальної стадії етапу.

Виведення на ринок починається з першої появи товару на ринку. Завоювання ринку потребує часу, тому обсяг продажу зростає повільно. Прибутки на цьому етапі від'ємні або невисокі через незначний обсяг продажу чи високі витрати на реалізацію маркетингових заходів

2. Зростання. Якщо новий товар користується попитом, він переходить на етап зростання. На цьому етапі зростає обсяг продажу товару і, відповідно, розмір прибутку. Головним завданням реклами стає не ознайомлення споживачів із товаром, а переконання та підтримка прихильності до товару.

3. Зрілість — зростання обсягу продажу сповільнюється, оскільки більшість потенційних покупців уже придбала товар. Рівень прибутку залишається незмінним чи знижується внаслідок збільшення витрат на заходи маркетингу, спрямовані на захист товару від конкурентів. Етап зрілості триває довше, ніж попередні етапи. Сповільнення темпів зростання обсягів продажу відбувається внаслідок появи багатьох виробників і великої кількості товару.

4. Спад — зниження обсягів продажу та скорочення прибутків. Такий стан може пояснюватися багатьма причинами: технічний прогрес, зміна смаків споживачів, посилення конкуренції тощо.

36.Маркетингові стратегії товару на його стадіях

Стратегії маркетингу, використовувані фірмами при випуску нових товарів:

1. Випробувальна стратегія - дозволяє фірмі швидко впроваджувати товар на ринок, щоб отримати відгуки споживачів. Якщо товар «не пішов» на ринок, то фірма швидко переглядає технічну концепцію та розробляє нову версію товару.

2. Експериментальна стратегія - перед впровадженням товару на ринок здійснюється ретельний (формальний і неформальний) аналіз ринку і споживчих переваг.

3. Поступальна стратегія - використовується на тих ринках, де фірма займає стійкі позиції, і створила тривалі і успішні відносини з групою споживачів.

4.Умозрітельная стратегія - фірма розробляє новий товар майже або зовсім не маючи інформації від споживача, тим не менш у фірмі існують міцні переконання, що товар потрібен ринка - справедливість такого переконання можна визначити тільки по реакції ринку.

5. Випробувальна - використовується, якщо ринок недостатньо визначений або технологія виробництва нового товару знаходиться на початковій стадії розвитку. Вона дає можливість фірмі з обмеженими ресурсами підтримати інновацію на новому ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]