Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

1.Зв`язок і відмінності визначення понять «ринок» і «маркетинг».

Поняття маркетингу тісно пов’язане з виникненням торгівлі, а значить і ринку. “Маркетинг” (з англ.) означає комерційну або іншу діяльність в умовах ринку. За свідченнями археологів організована торгівля вперше виникла на території стародавньої держави Фінікії (сучасна територія Єгипту, Лівії, Тунісу), приблизно 4 тис. р. до н.е. Ринок можна трактувати у вузькому і широкому значеннях слова. У вузькому значенні ринок – це місце, де купуються і продаються товари.Ринок у широкому значенні слова є системою організації економіки, що виникла внаслідок природного розвитку, еволюції економ відносин, тобто ринок – це загальна форма взаємозв’язку суб’єктів економічної діяльності, за допомогою якої відбув переливання товарів, робочої сили і капіталів відпов до змін їх прибутковості різних точках економ простору. Маркетинг – це процес вивчення і формування споживчих запитів та переваг, а також використання усіх ресурсів і засобів фірми для їх задоволення з метою отримання прибутку та для особливої користі споживачів. Існує біля 20 різних визначень поняття маркетингу, найбільш загальним і всеохоплюючим є визнання маркетингу як філософії бізнесу. Найбільш поширене: маркетинг – комплексний системний підхід до вивчення проблем ринку, що охоплює усі стадії руху товарів від вивчення попиту на нього до збуту конкретним споживачам.

Мета маркетингу – отримання обґрунтованого прибутку.

Найвищої ефективності роботи на ринку може досягнути лише те підприємство, яке працює на основі соціально-етичного маркетингу. При цьому на підприємстві, з будь-якою формою власності, повинна бути створена служба маркетингу. Функціональні обов’язки передбачають формування певної мети, задач, умов, пріоритетів та принципів маркетингу.

Маркетинг - процес планування і втілення задуму щодо ціноутворення просування та реалізації ідей, товарів та послуг шляхом обміну, який задовольняє цілі окремих осіб та організацій. Більшість помилково ототожнють М-г зі збутом та стимулюванням, але збут - всього лише верхівка маркетингового айсберга. Збут - лише одна з багатьох його функцій, часто не найсуттєвіша. Якщо діяч ринку добре попрацював над такими розділами Маркетингу, як виявлення споживчих потреб, розробка товарів та встановлення на них відповідної ціни, налагоджування системи їх розпожілу та ефективного стимулювання, такі товари підуть легко. Ринок - сукупність існуючих та потенційних покупців товару, місце, де зустрічаються покупець та продавець. В розвинутому суспільстві ринок -це необов’язково якесь фізичне місце, де зустчаються та укладають угоди покупці та продавці (телефон, інтернет, пошта, прямий контакт). Може сформуватися ринок на якийсь товар, послугу або інший об’єкт, що має ціннісну значимість. Друккер: ціль Маркетингу - зробити зусилля по збуту непотрібними. Його ціль - так добре пізнати клієнта, що товар або послуга будуть точно підходити останньому і продавати себе самі. Збут та стимулювання - частина "Комплексу Маркетингу", набору марк-вих засобів для досягнення максимального впливу на ринок. Маркетинг - людська діяльність, яка так або інакше має відношення до ринку. Маркетинг – це робота з ринком для здійснення обміну, ціль якого задоволення людських потреб.

Ринок - сукупність існуючих та потенційних покупців товару, місце, де зустрічаються покупець та продавець. В розвинутому суспільстві ринок -це необов’язково якесь фізичне місце, де зустчаються та укладають угоди покупці та продавці (телефон, інтернет, пошта, прямий контакт). Розрізняють ринки: продавців (попит більше за пропозицію) та покупців (попит менший за пропозицію); чистої та монопол-ї конкуренції, олігопольні та монопольні; товарів, капіталу, робочої сили та цінних паперів; вільні (відкриті) та замкнуті; внутрішні та зовнішні; споживачів, виробників та торгові; закупівель та збуту; Рынок товаров потребительского назначения, Рынок товаров производственного назначения, Рынок товаров услуг, Рынок имущества, Рынок продуктов интеллектуального труда.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]