Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

124. Особливість ринку підприємств. Головні принципи сегментації організації споживачів.

В2В - бізнес для бізнесу або ринок підприємств, або корпоративний ринок. У процесі нагромадження товарів і послуг організації-споживачі ставлять перед собою відповідні цілі. Найвагоміші з них - доступність товарів, якість, імідж продавця (чесність, репутація), надійність поставки товару (мінімум часу від замовлення до постачання, низький ризик зриву поставки), рівень ціни.

Корпоративний ринок (або ринок підприємств і організацій) має свою специфіку. У роботі з цим ринком перш за все треба враховувати такі його особливості:

Організації функціонують, в тому числі купують товари і послуги для виробничих потреб з метою отримання прибутку. Прийняття рішень про покупки робить не одна людина, а, як правило, декілька (колегіальне рішення).

Розроблюючи плани маркетингу, зорієнтовані на організацій-споживачів, варто передусім розібратися з основними характеристиками майбутніх клієнтів: галузь спеціалізації, розміри, використовувані ресурси, розташування, придбані товари і послуги.

За своєю структурою корпоративний ринок сегментусться за такими ознаками:

1) за галузевою належністю (сільське, лісове і рибне господарства; промислові підприємства, будівництво тощо);

2) за формою власності (державні установи, приватні підприємства, колективні);

3) за розмірами (холдинги, великі підприємства, малі підприємства);

4) за типами ринків (див. Тему № І);

5) за географічною ознакою (розташування);

6) за характером діяльності (надання послуг; оптові та роздрібні торгівці: промислові виробничі підприємства)

7) за операційною ознакою (обсяг споживання чи постачання, особливості технології, статус користувача- наприклад, УІР-клієнт).

125. Основні елементи географічного принципу сегментації ринку споживачів продукції апк. Приклади сегментації.

Географічний принцип передбачає розбиття ринку з урахуванням географічних відмінностей -країна, регіон (Західний, Полісся, Південь України), область, місто, район міста, село тощо. Розташування регіону відображає відмінності в доходах, культурі, традиціях, релігійних переконаннях. Регіон характеризується кліматом, чисельністю та густотою населення, певним співвідношенням міського та сільського населення, чоловіків та жінок. Регіони відрізняються також рельєфом місцевості. Специфічна для кожного з них і транспортна мережа. Різняться нони і структурою комерційної діяльності (банки, підприємства, туристичні комплекси, народні художні промисли, рівень конкуренції). Динаміка розвитку регіону, рівень інфляції, тобто усе те, що становить регіональний принцип, нерозривно пов'язане з політичио-економічним принципом. Ще однією прикметною рисою є діючі в ньому юридичні обмеження щодо ввозу-вивозу товару, забруднення навколишнього середовища тощо.

Динаміка розвитку регіону, рівень інфляції, тобто усе те, що становить регіональний принцип, нерозривно пов’язане з політично-економічним принципом. Ще однією прикметною рисою є діючі в ньому юридичні обмеження щодо ввозу-вивозу товару, забруднення навкол.середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]