Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

166.Суть, переваги і недоліки, умови застосування підприємствами апк методу ціноутворення на основі закритих торгів та ведення переговорів. Приклади.

Встановлення цін на основі закритих торгiв - розрахунок ціни з огляду на очікувані цінові пропозиції конкурентів , а не за показниками витрат i попиту. Використовується у боротьбі за підряд у процесі торгів.

Встановлення ціни на основі закритих торгів, тендерів. Інакше кажучи, встановлення ціни у ході переговорів з потенційними покупцями, фірма прагне скласти контракт, а для цього потрібно встановити ціну, нижчу за інші. Переваги-фірма замовник сама визначає виробника, що створює найвигідніші умови для в-ва товару. Недоліки-торги передбачають створення тендерного комітету, що з>витрати замовника. Конкурентне ціноутворення застосовується і у випадках боротьби фірм за підряди в прцесі торгів. В подібних ситуаціях при визначенні своєї ціни фірма відштовхується від очікуваних цінових попозицій конкурентів, а не від взаємовдносин між цією ціною та показниками своїх витрат або попиту. Фірмі хочеться завоювати контракт, а для цього потрібно запросити ціну нижче, ніж у інших, але не нижче собіваротості => збитки.

167.Суть, переваги і недоліки, умови застосування підприємствами апк методу ціноутворення на основі географічного принципу та базових умов постачання. Приклади.

За цим методом враховують витрати товаровиробників чи споживачів, які виникають через необхідність транспортування продукції від місць виробництва до місць споживання чи використання. Так, залежно від розподілу обов’язків з транспортування товарів і участі постачальників та споживачів у компенсації транспортних витрат проводиться так зване франкування цін. Це означає, що всі витрати з транспортування продукції до названого пункту входять у ціну товару. Існує 6 видів франко-цін: франко-склад постачальника, франко-станція відправлення, франко-вагон на станції відправлення, франко-вагон на станції призначення, франко-станція призначення, франко-склад споживача. Різновидом методик встановлення цін за географічною ознакою є їх розрахунок щодо якихось базових пунктів території, а також визначення зональних цін.

Доставка товарів клієнтам, які перебувають на певній відстані, обходиться фірмі дорожче, ніж доставка найближчим клієнтам. Найчастіше використовують такі варіанти встановлення цін: 1. Встановлення ціни FOB у місці вироблення товару. За цією системою товар передається перевізнику на умовах франко-вагон, після чого всі права на товар і відповідальність за нього переходять до замовника, який оплачує всі витрати, пов'язані з транспортуванням від місця розташування заводу до місця призначення товару. Переваги: цей метод дає змогу найдостовірніше оцінити транспортну роботу, оскільки кожний замовник оплачує її самостійно. Недоліки: для віддалених клієнтів продукція коштує дорожче, ніж для найближчих. 2. Встановлення єдиної ціни із зарахуванням до неї витрат на доставку. Цю стратегію застосовують на противагу FOB. Фірма стягує єдину ціну із зарахуванням до неї однакової суми транспортних витрат незалежно від віддаленості клієнта. Переваги: простота обслуговування і можливість рекламування єдиної ціни в загальнодержавному масштабі. 3. Встановлення зональних цін. Цей метод є середнім між встановленням ціни FOB і єдиної ціни з урахуванням витрат, пов'язаних з доставкою товарів. Фірма виокремлює дві або кілька зон. Замовники, які перебувають у межах однієї зони, сплачують одну ціну, у межах іншої зони — іншу. Споживачі в межах кожної окремої цінової зони не мають жодних цінових переваг один перед одним. 4. Встановлення цін стосовно базисного пункту. За цією стратегією продавець обирає певне місто як базисне і стягує з усіх замовників транспортні витрати в сумі, що дорівнює вартості доставки з цього пункту незалежно від того, звідки насправді відвантажується товар. Переваги: водночас з підвищенням сумарної ціни для замовників, які розміщуються поблизу підприємства, для віддалених замовників ця ціна знижується. 5. Встановлення цін з прийняттям на себе витрат щодо доставки. У цьому разі, щоб забезпечити надходження замовлень, продавець частково або цілком бере на себе фактичні витрати на доставку товару. Можливо, він вважає, що зможе в такий спосіб розширити обсяги своєї діяльності. Як наслідок, середні витрати збільшуються, покриваючи транспортні витрати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]