Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

111. Перешкоди, які можуть виникати при входженні підприємств апк на ринки різних типів. Приклади.

Бар'єр — це перешкода, яку підприємство змушене переборювати для входження в ринок і закріплення на ньому. Така перешкода виражається витратами, які повинно понести підприємство-абітурієнт, але яке не несуть підприємства, що вже функціонують на ринку і одержують надприбуток з боку зовнішніх конкурентів. Іншими словами, у той час, як для тих, хто входить на ринок, — це перешкода, то для тих, хто вже знаходиться в ньому, — це свого роду захист.

Витрати пов'язані з удосконалюванням виробництва: раціональним використанням сировини, впровадженням ефективної технології, підвищенням якості виконуваних робіт, внесенням конструктивних змін у виготовлений виріб, освоєнням передових форм управління виробництвом, підвищенням кваліфікації працівників, рекламуванням продукції більш діючими засобами.

Для оцінки рівня бар'єра варто знати не тільки суму витрат, але й термін їхньої окупності (у роках). При розрахунку цього терміну виходять з того, що витрати протягом визначеного часу покриваються (відшкодовуються) прибутком, який підприємство повинно одержувати в результаті входження в ринок. У тому випадку, коли підприємство переходить з попереднього ринку в новий, то до розрахунку береться різниця між прибутком на новому ринку і прибутком на попередньому ринку.

112. Суть понять „сегментування ринку”, сегмент ринку. Основні рекомендації щодо сегментації ринку апк. Приклади

Сегментування ринку - це процес поділу споживачів на групи на основі різниці в потребах, характеристиках або поведінці. Сегмент ринку - група споживачів, які однаково реагують на один і той же набір маркетингових заходів (наприклад, ті що купують товар незалежно від ціни — один сегмент, що враховують ціну—інший сегмент). Сегментом ринку називають групу споживачів, зайнятих пошуком однотипних товарів і згодних їх купити. Сегментація ринку за групами споживачів проводиться для того, щоб із великої кількості потенційних споживачів вибрати тих, що стануть реальними покупцями товарів фірми. Головна мета сегментації - пошук таких груп споживачів, котрі ставлять конкретні вимоги до певного виду товару чи послуги і чиї вимоги відрізняються від вимог інших груп покупців. Сегменти повинні суттєво відрізнятись один від одного завдяки принциповій відмінності між товарами. Лише тоді можна запобігти "усередненню" товару. Надмірна кількість характеристик не є бажаною, оскільки ускладнює інформаційне забезпечення сегментації, а також зменшує ємність ринку. Сегментація - це не разовий процес, а аналітичне завдання служби маркетнгу, що потребує постійної уваги (оскільки зміни у потребах і доходах споживачів відбуваються постійно - треба проводити моніторинг ринку). Необхідно сконцентрувати зусилля на одному або декількох сегментах, описуючи кожен із них і оцінюючи їх привабливість (з точки зору маркетингових можливостей) для фірми. Здійснюючи сегментування ринку, необхідно: обрати принципи і ознаки сегментування: описати виділені сегменти; оцінити ступінь їх привабливості; обрати один або декілька сегментів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]