Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

2.Передумови появи повноцінного маркетингу.

Маркетинг як наука сформувалася на поч. 20 ст (1905-1907 рр.) Історичні передумови появи маркетингу: 1) домінування цивілізованого обміну (4 види обміну): ошукування, неповноцінний обмін, чесний обмін, обмін з перевищенням. Повноцінний маркетинг з’являється тоді, коли домінує 3 і 4 види обміну. 2) формування держави, як повноцінного інституту в суспільстві.Повноцінний маркетинг – це тоді, коли ви охоплюєте весь ринок, всі його сфери. Він виходить із 4-ої концепції розвитку маркетингу (класичної або ринкової). Будь-яка економічна наука зявляється тоді, коли на неї є попит або запити з боку економіки, бізнесу.

Маркетинг виник як наслідок систематизації накопичених знань в сфері торгівлі, бізнесу.

3)наукова технічна революція

4) глобалізація і ускладнення ринкового середовища.

В другій половині ХІХ ст. людство вступило в індустріальну фазу розвитку капіталізму або індустріальну епоху. Це період, коли бурхливо розвинулась промисловість і великий капіталізм. А промисловість почала розвиватись на основі цілої науки наукових технічних досягнень, які фундаментально змінили виробничі відносини. Це – двигун внутрішнього згорання, телеграф, телефон і т.д. Такі зміни значно прискорили формування великих ринків де відносини між учасниками характеризувалися значною динамікою і складністю.

Маркетинг зявився в той час з головною функцією – впорядкування бізнес процесів або мав логістичну функцію. По суті маркетинг виконував збутові фукції і мав виробничу орієнтацію.

3.Чотири стану обміну як передумова виникнення маркетингу.

Л. Рон Хаббард виокремлював чотири стани обміну:

-ошукування, коли група людей, що збирає гроші, не дає нічого в обмін на них(грабіжники, деякі уряди, співробітники служб контролю тощо)

-неповноцінний обмін, коли група, що збирає замовлення і гроші, потім повертає їх частково («обрахунок», «накопичення боргів»).

-чесний обмін, коли група, що збирає замовлення й гроші, повертає саме те, що було замовлення

- обмін із перевищенням, коли група, що збирає замовлення й гроші, повертає щось цінніше за отримане (наприклад, позитивні емоції, подарунки, тощо..)

Як показує практика, повноцінний маркетинг з’являється тоді, коли в суспільстві домінують третій і четвертий типи обміну, які можна назвати цивілізованими, а держава гарантує відповідальність перед законом тих, хто порушує ці принципи. Такий підхід пояснює час виникнення маркетингу як цілісної науки та причини нерівномірного поширення маркетингових принципів у всьому світі. Так до початку бурхливо розвитку капіталізму у світі(XIXcт) позиції держави як демократичного інституту були несталими, тобто жоден підприємець не почувався повноцінно захищеним від дії шахраїв. Згадаймо принаймні «пригоди» людей на «Дикому Заході» (адже саме у США й зародився маркетинг). Проте у XIX столітті завершився процес остаточного формування інституту держави, як наднаціонального утворення, що створило необхідний простір для розвитку цивілізованих взаємин між окремими особами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]