Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

4.Причини та час виникнення науки «Маркетинг».

Будь-яка економ наука з’являється тоді, коли на неї є попит з боку економіки (бізнесу). Маркетинг виник як наслідок систематично накопичених знань в сфері торгівлі. Бізнесу, науково-технічної революції, глобалізації і ускладнення ринкового середовища.

Маркетинг-(від англ.market-ринок,торгівля,продаж,комерційна діяльність;за іншою версією,-від market getting- завоювання ринку)виник на початку ХХ ст. у США. ТАм же внаслідок посилення конкуренції, підвищення міри поінформованості, зростання виробничих можливостей і потреб окремі елементи маркетингу було об’єднано в систему, створені відповідні маркетингові концепції та організаційні структури. Першим хто визначив маркетинг як провідну функцію підприємства, а створення цільової групи споживачів як специфічну роботу менеджера, був МАк-Кормік (1809-1884) з міжнародної компанії прибиральних машин. Механік за освітою, він запровадив у практику діяльності компанії маркетингові дослідження, концепцію створення цільового ринку фірми, цінову політику, сервісне обслуговування.

Хронологія зародження й розвитку Маркетингу в США: 1901-1905 рр. – дисципліни „Маркетинг продукції” та „Методи маркетингу” включено до навчальних програм провідних університетів США; 1908 р. – організовано першу маркетингову дослідницьку фірму; 1911 р. – виникнення перших відділів марк-гу в складі управлінського апарату корпорацій США; 1926 – створено Америк-ку національнуну асоціацію викладачів маркетингу та реклами, а згодом Американське товариство маркетингу; 1937 – створено Американську маркетингову асоціацію (АМА).

Наприкінці 60-х років маркетингг стає відомим у Європі, а у 80-х роках – і в колишньому СРСР. Треба сказати, що окремі елементи маркетингу були відомі людству ще з давніх-давен. Але саме в США внаслідок поширення конкуренції, зростання виробничих можливостей і потреб, становлення ринку спож-в окремі елементи марк-гу було об’єднано в систему, апробовано відповідні марк-ві концції та структури.

5.Принципова схема визначення маркетингу.

Маркетинг: 1.для чого?; навіщо?(завдання цільового ринку, перевага в конкурентній боротьбі з метою отримання прибутку або інших вигод); 2.Яким чином? (задовольнити потребу споживача шляхом обміну(продажу), а також розробки товару, встановлення на нього ціни, доведення інформ про товар до споживача, а також дослідження ринку, його аналізу на організації виконання маркетингових функцій.) Маркетинг – це той інструмент, який дає можливість швидше адаптуватися до змін середовища. Загальним завданням маркетингу є одержання обґрунтованих відповідей на запитання: хто?(споживачі, постачальники, посередники, конкуренти), що і скільки?(продукувати, продавати), коли і як? (продукувати,рекламувати, продавати), за скільки?(пропонувати товари), навіщо?(створювати фірму, розширювати виробництво.) З кінця 50-х рр. сис-ма засобів М. (тобто сук-ть прийо­мів та методів, конкретного інструментарію, який викор-ся фірмою для досягнення посавленої мети, розв’язання відповідних ринкових завдань ) трактується як “маркетин­гова суміш” (marketing-mix). З кінця 70-х усі можливі елементи цієї суміші були об’єднані в 4 групи (концепція 4 “Р”):

1) product – продукт, товар:асортимент;якість;дизайн;торговельна марка; упаковка;розміри;сервіс;гарантії;можливості повернення.

2) place – місце розподілу:канали;транспортна упаковка;асортимент; розміщення;запаси;транспортування.

3) promotion – просування, комунікації:стимулювання збуту;суспільні відносини;пропаганда;прямий продаж.

4) price – ціна:прейскурантна;знижки;терміни платежу;умови кредитування.

Зараз цю концепцію доповнено ще кількома “Р”:people – люди (споживачі, персонал фірми);personal selling – персональний продаж;package – упаковка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]