Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

74. Демографічні фактори макрозовнішнього маркетингового середовища підприємств апк: види та приклади впливу на їх діяльність.

До демографічних факторів макрозовнішнього середовища відносять: Чисельність населення, Територіальне розміщення населення , Рівень урбанізації, Міграція населення, Віковий склад населення, Рівень народжуваності та смертності, Статевий склад населення , Сімейний стан населення.

Проявляється погіршення демографічної ситуації вдержаві, яке проявляється, зокрема, в підвищенні частки громадян віку іпенсійного скороченні працездатного населення. Якщо абстрагуватися від інших точинників, це зумовлює збільшення навантаження на працюючі підприємства щодоформування пенсійного фонду тощо.

Нераціональне розміщення частини зних щодо потенціальних сировинних зон. Зокрема, у великих містах і центрахпромислових великі підприємства галузі перебувають у значно гіршому становищі, ніжу сільській місцевості: і з точки зору забезпечення сировиною (за обсягомта асортиментом), і через вищі транспортні затрати на її перевезення в нарозрахунку одиницю виробленої продукції, і з огляду на більші фізичні затрати, атакож нижчі якісні характеристики при доставці на великі відстані.

Нераціональна концентрація виробничих потужностей на окремих великих підприємствах спричиняє зазначені проблеми, а також зниженнякоефіцієнта використання цих потужностей порівняно з невеликимиоб'єктами галузі.

75. Соціально-культурні фактори макрозовнішнього маркетингового середовища підприємств апк: види та приклади впливу на їх діяльність

Соціально- культурне середовище включає такі фактори, як соціальні групи, базові цінності, переваги світосприйняття, поведінку, системи поглядів, цінностей, моралі, звичок, мови, стилю життя.

Причому серед зазначених факторів система цінностей настільки важлива, що аналітики компанії "Дженерал Електрик" охарактеризували як найважливіший елемент бізнесового середовища.

На відміну від швидких змін у технологічному середовищі зміни в культурному середовищі досить повільні, а деякі цінності залишаються стабільними й незмінними (наприклад, чесність, порядність, відповідальність за своїх дітей, повага до батьків тощо).

Культурні фактори, які впливають на маркетинг консервних заводів, проявляються в тому, що ставлення вітчизняних споживачів до продуктівтрадиційних переробки овочів і фруктів у цілому є позитивним. Однак у сучаснихумовах основна маса населення України віддає перевагу найнеобхіднішим і найдешевшим продуктам, І при відсутності попиту на досліджувану ніякіпродукцію маркетингові заходи не можуть бути успішними.

76. Природно-географічні фактори макрозовнішнього маркетингового середовища підприємств апк: види та приклади впливу на їх діяльність.

До природно-географічних факторів відносяться: Екологія, Наявність та доступність сировини та природних копалин, Вартість енергоносіїв, географ положення.

Природне середовище як фактор маркетингового макросередовища останнім часом набуває дедалі більшого значення у зв’язку зі зростанням рівня забруднення навколишнього середовища.

Екологічні проблеми були головною причиною виникнення концепції соціально-етичного маркетингу. Її суть у тому, що, задовольняючи потреби окремих споживачів, фірми повинні враховувати інтереси суспільства в цілому. Наприклад, у багатьох країнах виникла проблема утилізації металевих баночок з-під напоїв, яка знайшла своє втілення в маркетинговій стратегії щодо упаковування товару.

Вплив природних факторів на роботу підприємств галузі: наприклад, роки, не врожайні для зерняткових культур, томатів або іншої овочевої тасадової продукції, спричиняють дефіцит відповідної сировини, щовимагає додаткових маркетингових зусиль для її залучення з інших регіонів і,зрештою, призводять до зростання затрат виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]