Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

174.Суть, переваги і недоліки, умови застосування підприємствами апк стра­тегії «Знімання вершків» при встановлення ціни на новий товар. При­кла­ди.

Стратегія "знімання вершків" - на новий виріб встановлюється максимально можлива ціна, за якої товар сприйма­ють лише деякі сегменти ринку. Мета: швидкий фінансовий успіх, максимізація прибутку в короткий час. У міру зменшення збуту моделі спрощуються, ціни знижуються, відбувається захоплення решти сег­ментів ринку. Такий підхід доцільний, коли: товар відноситься до 1-го і 2-го рівня новизни; спостерігається високий рівень попиту з боку достатньо вели­кої кількості покупців; низька еластичність попиту на даний товар; витрати дрібносерійного виробництва не настільки високі, щоб звести нанівець високі вигоди компанії; висока ціна підтримує уяву високої якості товару; висока початкова ціна не буде приваблювати нових конку­рентів. Перевагами такої політики є можливість швидкого покриття витрат на виробництво та маркетинг, отримання відповідних прибутків, підвищення іміджу підприємства як новатора, а також регулювання небажано високого попиту. Проте високий рівень цін є занадто привабливим і для конкурентів, що може змусити підприємство відмовитись у кінцевому підсумку від дальшої роботи з даним продуктом, штучно скоротити його життєвий цикл. Недоліки: проте така стратегія високим рівнем цін приваблює конкурентів, що може змусити фірму відмовитися від подальшої роботи з даним продуктом, скоротити його життєвий цикл.

175.Суть, переваги і недоліки, умови застосування підприємствами апк стратегії престижних цін при встановлення ціни на новий товар. Приклади.

Стратегія престижних цін. Коли встановлюється максимально висока ціна на товари дуже високої якості, що мають особливі неперевершені особливості. На відміну від стратегії "знімання вершків” в стратегії престижних цін максимально висока ціна – це не тимчасове явище, а постійне, яке існує на всіх етапах життєвого циклу товару, від впровадження до смерті. Ця політика має на увазі утримування підприємством досить високих цін на свої товари. Головною передумовою такої політики є висока репутація підприємства, надзвичайно висока якість та унікальність його продукції, загальне визнання його товарної марки. При цьому висока ціна для певних сегментів ринку є елементом підтвердження престижу споживачів. Головним недоліком такої політики є залежність підприємства від негативних кон’юнктурних змін. Але будь-там що для збереження престижу ціни не зменшуються, оскільки це означало б перехід підприємства і його продукції в нижчу категорію, а повернення назад, як уже зазначалося, є майже неможливим. Стратегія престижних цін передбачає продаж товарів за високими цінами і розрахована на сегменти ринку з низькою еластичністю попиту, які особливу увагу приділяють якості товару, товарній марці, а також чутливо реагують на фактор престижності. Такі продукти мусять здобувати й постійно підтримувати свою високу репутацію, отже основна проблема використання такої цінової політики – постійне підвищення якісних характеристик продукту, його іміджу, збереження традицій престижної фірми, незважаючи на будь-які кон’юктурні зміни. Для переважної більшості підприємств АПК застосування даної стратегії є незавжди доцільним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]