Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

38.Етап розвитку маркетингу, орієнтований на розвиток товару, його характеристика та відповідність економічному розвитку суспільства (економічній ері людства).

1етап.   Середина  19ст. 30рр. ХХст. Товарна  орієнтація.  Основне завдання  етапу: забезпечити кількість, поліпшити якість  товарів,але  без  врахування  запитів та інтересів  споживачів.  Цей  етап пов’язаний   з   індустріальною   епохою   людства(винаходи,шахти, розвиток    металургійної   промисловості,   залізниці,    станки, підвищення продуктивності праці, розвиток Акц.Тов-в). Такий підхід виправданий за умов, коли для покупця низька ціна не є найважливішим аргументом на користь товару. Він готовий платити більше за унікальність товару, коли його якість та властивості суттєво відрізняються від конкурентних аналогів. Сильна сторона такого підходу полягає в досконалості технологій, що її використовує фірма, провідна у певній галузі. Слабке місце такого підходу, як не дивно, теж у технології. Адже орієнтація на якість товару інколи не дає змоги своєчасно відчути загрозу з боку нових технологій, коли з"являються інші товари, які задовольняють ті самі потреби, що і товар фірми.

Іншою характерною особливістю даного періоду часу є монопольний ринок. У певний момент монополія конкретного товару стає гальмом розвитку свого ринку, тому або втручається держава (антимонопольна політика), або фірма змушена переорієнтувати свою діяльність, перешкоджаючи падінню купівельного попиту. У результаті з'являється маркетингова концепція вдосконалення виробництва, де основний недолік - вузькість товарного асортименту. Даний напрямок застосовується при виробництві товарів масового попиту. У кінцевому підсумку пропозиція починає перевищувати попит, виникає ситуація достатку товарів. У 1929 - 1931 рр.. наявність перевиробництва показує, що недостатньо зробити товар, треба вміти його реалізувати.

39.Етап розвитку маркетингу, орієнтований на збут, його характеристика та відповідність економічному розвитку суспільства (економічній ері людства).

2  етап.  1930-1950рр.  Збутова орієнтація. Завдання:  забезпечити максимальний  продаж  товару  за  допомогою  реклами   на   основі довгострокового планування. Криза перевиробництва, бо ресурси  для купівлі обмежені, тому продукція або не потрібна, або ціна  на неї знижується.    Розвиток   реклами;   Теорія   Карнегі;    Розвиток Менеджменту. Були необхідні інструменти маркетингу. Концепція збуту грунтується на самому процесі збуту. Можлива за умов недостатньої обізнаності покупця щодо властивостей товару, коли на поведінку споживача впливають різними засобами: рекламою, переконливими методами продажу, демонстраціями товару, спеціальними знижками тощо. І хоча існує певний ризик, пов"язаний з витратами на збут, багато фірм досить часто використовують концепцію збуту як орієнтир у своїй діяльності.

Головною ідеєю цієї концепції було те, що необхідно докладати значних зусиль по збуту, щоб товар користувався попитом. Фірми стали застосовувати різні методи реалізації своєї продукції - від агресивних (примусу до разової покупки) до орієнтації споживача на довготривалі покупки. Добре організоване виробництво і розгалужена мережа збуту дає пріоритет більш дорогим або менш якісним товарам. Завданням виробника було зробити якомога більше товару і як можна витонченішими його продати. Все це призвело до того, що ринок перенаситився вузьким товарним асортиментом, а посилення конкуренції змусило компанії застосовувати концепцію «вдосконалення товару». Суть - товар буде користуватися попитом, якщо він хорошої якості, а отже, ключ до успіху - постійне вдосконалення якості продукту, що випускається. Недоліками є: висока ціна, «захопленість» фірми своїм товаром і багато інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]