Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

190.Традиційна система збуту: переваги, недоліки та можливість організації підприємствами апк.

Традиційна система збуту передбачає незалежність учасників, що входять до неї і характеризується відсутністю єдиного інтересу у збутовому ланцюгу. Ця система складається із незалежного виробни­ка, незалежного оптового торговця (одного або декількох) та роздрібних торговців (одного або декількох).

Традиційна - незалежність учасників, що входить до них і характеризується відсутністю єдиного інтересу в збутовому ланцюгу. Традиційна система розподілу складається із незалежного вироб­ника, незалежного оптового торговця (одного або декількох) та роздрібних торговців (одного або декількох). Вона передбачає юридичну незалежність її учасників і характеризується відсутністю єдиної мети в системі збуту. Кожний член каналу являє собою окреме підприємство, прагнуче забезпечити собі максимально можливі прибутки, навіть в збиток максимальному витяганню прибутку системою загалом. Жоден з членів каналу не має повного або досить повного контролю над діяльністю інших членів.

191.Вертикальна система збуту та її види: переваги, недоліки та можливість організації підприємствами апк.

Вертикальна система збуту передбачає наявність єдиного інтересу у збутовому ланцюгу. Для цього один з учасників системи виступає у головуючій ролі (надає привілеї, контролює або володіє іншими учасниками).

Система включає виробника, заклади оптової та роздрібної торгівлі, що діють як єдина система. У цьому випадку один з членів каналу або є власником інших, або дає їм торгові привілеї, або має вплив, який забезпечує їх повне співробітництво. Домінуючою силою в рамках вертикальної маркетингової системи може бути або виробник, або оптовик, або роздрібний торговець. Мета створення – отримання домінуючою фірмою більшої незалежності, свободи дії на ринку; контроль над товарорухом; зниження витрат; координація дій у каналах. Цей процес має деякі недоліки: стримується конкуренція, цінова політика стає жорсткішою, знижується ділова активність.

Види вертикальних маркетингових систем (ВМС):

  1. У рамках корпоративної (адміністративної) ВМС виробництво і розподіл перебувають у руках однієї компанії. Тобто, всі учасники збутової системи входять в організаційну структуру однієї фірми.

  2. Керовані ВМС створюються в рамках впливу одного з учасників системи, який контролює діяльність інших. Системи координують діяльність ряду послідовних етапів виробництва розподілу, причому завдяки авторитетові і могутності компанії, а не приналежності до неї.

  3. Договірні (контрактні) ВМС передбачають координацію дій незалежних фірм на засадах договірних відносин для досягнення більшої економії і відчутніших комерційних успіхів, ніж у випадку помітно розрізнених дій. Використовується система привілей, основною формою яких є франчайзингова система, при якій фірма-виробник надає право посереднику на певних комерційних умовах використовувати свою торгову марку. Договірні ВМС бувають трьох типів: доброві­льні ланцюги роздрібних торговців під егідою оптовиків; коопера­тиви роздрібних торговців; організації утримувачів торгових при­вілеїв.

Виділяють три форми привілеїв:

  • система роздрібних утримувачів привілеїв під егідою виробника (поширена в автомобільній промисловості);

  • система оптовиків-утримувачів привілеїв під егідою виробника (застосовується у сфері торгівлі безалкогольними напоями);

  • система роздрібних утримувачів привілеїв під егідою фірми послуг (прокат автомобілів, мотельний бізнес, підприємства громадського харчування і швидкого обслуговування).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]