Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

192.Горизонтальна система збуту: переваги, недоліки та можливість організації підприємствами апк.

Горизонтальна (багатоканальна) система збуту – це об'єднання декількох фірм (виробників або посередників) з метою спільного освоєння ринку, вирішення маркетингових проблем. Створюється в двох основних випадках:

  • При недостатності і обмеженості у однієї фірми ресурсів (коштів, потужностей тощо) для виходу на новий ринок збуту (лізинг).

  • При великому ризику освоєння нового ринку збуту.

Горизонтальна система збуту передбачає збут товарів як через власну торговельну мережу, так і через незалежних посередників.

Між учасниками одного каналу, а також між різними каналами мо­же спостерігатись різний ступінь співробітництва, а також їх конкуренція. Співробітництво звичайно спостерігається між членами одного каналу. Вони допомагають один одному, завдяки чому одержують можливість гостріше відчути, краще обслужити і повніше задовольнити цільовий ринок.

Конкуренція виникає між ринками і системами, які роблять спроби обслужити спільні цільові ринки. В результаті такої конкуренції споживач одержує ширший товарний вибір, діапазон цін і послуг.

193.Відносини, які виникають між учасниками каналів збуту: можливості прояву в сфері апк.

Оптовик (оптовий продавець) — особа або фірма, що купує знач­ну кількість товару у різних виробників та організує його товарорух у роздрібній торгівлі або безпосередньо збуває споживачам. Роздрібний продавець — особа чи фірма, що здійснює продаж товарів безпосередньо кінцевим споживачам для особистого некомерційного використання. Дистриб'ютори та джобери — це фірми, що збувають оптові партії готової продукції великих промислових фірм-виробників. Брокер це фірма або окремий незалежний торговий посеред­ник, що організовує продаж товару, який не переходить у його власність. Брокер "зводить" продавця та покупця, укладаючи угоду на комісійній основі. Комісіонер - особа, що має склад з товарами, котрі він продає від свого імені, але працює за рахунок фірми-виробника. Оптовий агент працює за договором з фірмою-виробником та веде операції за свій рахунок. При цьому йому можуть надати право збуту товарів фірми у певних районах. Консигнатор має свій склад та реалізує товари, але на засадах консигнації (тобто товари передаються йому виробником на відпові­дальне зберігання). Збутові агенти особи, що представляють інтереси певних виробників при збуті їхніх товарів, самостійно продаючи товари фірми покупцям. Дилер — значно поширений тип збутового агента, який спеціалізується на реалізації переважно товарів тривалого користування, що потребують значних обсягів сервісу, який здійснює сам дилер та його помічники. Наприклад такі відносини: Агент проводить переговори та укладає контракт з покупцем потім направляє для підписання контракт та акт прийому-здачі продавцю. Продавець повертає підписаний контракт покупцю. Агент сповіщає про підписання контрак­ту; надсилає підписаний акт прийому-здачі. Покупець оплачує товар. Агент отримує комісійну винагороду після надходження платежу. Продвець пересилає товар.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]