Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

81.Значення інформації в маркетингу

Інформація – властивість матерії відображати явища матеріального світу і сприяти збереженню та стійкості його структур у процесі розвитку.

Суть економічної інформації про ринок – це відображення взаємозв’язків, явищ і процесів у системі потреби суспільства – виробництво.

Суть інформації про ринок товарів – це відображення взаємозв’язків усіх елементів у системі потреби населення – попит населення – пропозиція товарів і послуг – обіг товару і послуг – споживання. Щоб керувати цими процесами, потрібна інформаційна база як основа для ухвалення управліньських рішень, тобто необхідне відповідне інформаційне забезпечення і державне регулювання інформаційної діяльності підприємств. Маркетингова інформаційна система - сукупність маркетингових інформаційних процесів, що функціонує погоджено, а також методів і технологічних засобів, призначених для збору, обробки, аналізу, оцінки і вчасно поширення необхідної достовірної інформації для обґрунтування управлінських рішень. Маркетингова інформаційна система має чотири окремі системи:

Ø Систему збору даних (банк даних);

Ø Систему обробки даних (банк методів і моделей обґрунтування маркетингових рішень);

Ø Систему маркетингових досліджень;

Ø Систему уніфікованої маркетингової інформації.

Підсистема спостереження за зовнішнім середовищем є, по суті, маркетинговою розвідкою, або маркетинговим спостереженням, і охоплює також, як і підсистема даних про внутрішнє середовище, інформаційні потоки первинних і вторинних даних. Первинні дані одержують за допомогою спеціальних спостережень, вибіркових обстежень та експериментів. Вторинні дані- дані, що отримані на підставі аналізу чи обробки вторинних даних.

82. Суть, основна мета та сфера застосування маркетингового дослідження.

Маркетингові дослідження — це системне збирання і об’єктивний запис, класифікація, аналіз і узагальнення даних щодо поведінки, потреб, відносин, вражень, мотивацій і т.д. окремих осіб і організацій в контексті їхньої економічної, політичної, суспільної і побутової діяльності. Роль маркетингових досліджень полягає в оцінці маркетингових ситуацій, забезпеченні інформацією, яка уможливлює створення ефективної маркетингової програми підприємства. Мета маркетингових досліджень полягає в ідентифікації як проблем, так і можливостей підприємства посісти конкурентну позицію на конкретному ринку в конкретний час, знизити міру ризику і невизначеності, збільшити ймовірність успіху маркетингової діяльності. Предметом маркетингових досліджень є конкретна маркетингова проблема, що стосується ситуації в мікросередовищі чи в зовнішньому бізнес-середовищі підприємства, а їх об’єктом — певний суб’єкт системи «підприємство–ринок–економіка» або певна його конкретна характеристика. Сфера застосування маркетингових досліджень дуже широка. Це можуть бути фірми, компанії приватного та державного сектору, виробники товарів та послуг, яким необхідно дізнатися потреби споживачів для стимулювання попиту на власні послуги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]