Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

172.Суть та приклади застосування підприємствами апк цінової стратегії послідовного просування по сегментам.

Просування – це будь-яка форма повідомлення, використовувана фірмою для інф-ня, переконування чи нагадування спож-м про свої товари, образи, ідеї, громадську д-сть з метою формування певного образу на ринку. В основі просування лежить процес комунікативних зв’язків підприємства з ринком. Головна мета процесу просування – стимулювання попиту.

Функції просування:

1) створює образ престижності, низьких цін або інноваційності для компанії, її продукції;

2) інформує про параметри товарів;

3) сприяє пізнаванню нових товарів;

4) підтримує популярність існуючих;

5) може змінити образи чи використан-ня товарів, які втрачають свої позиції;

6) пояснює, де можна придбати товари;

7) створює атмосферу ентузіазму серед учасників збуту;

8) переконує споживачів переходити до купівлі дорожчих товарів;

9) інформує споживачів про розпродаж;

10) відповідає на запити споживачів;

11) забезпечує обслуговування клієнтів після покупки товару;

12) обгрунтовує ціни на товари та послуги;

13) завершує угоди.

Засобами просування: реклама; персональний продаж; стимулювання збуту; PR.

Просув-ня спрямоване на досягнення необхідної проінформованості потенцій-них споживачів про вигоди і переваги, які споживачі отримують, купуючи товари п-ва за певною ціною і умовою продажу.

Політика послідовного просування сегментами ринку. Таку політику використовують у міру насичення якогось сегмента (як правило, престижнішого) даним товаром. Зниження ціни супроводжується пропонуванням товару іншому, менш престижному сегменту (іншій групі споживачів). Зміни цільового призначення товарів і рівня цін потребують обов’язкових відповідних змін у політиці розподілу.

173.Суть та приклади застосування підприємствами апк цінових стратегій «збиткового лідера» та психологічно комфортної ціни.

Політика збиткового лідера застосовується при комплексній продажах, коли основний товар (лідер) продається спільно з іншими супроводжуючими товарами. Наприклад, верстат продається з додатковими пристосуваннями, запчастинами. На сучасних насичених конкурентних ринках продати основний товар досить важко, оскільки унаслідок великого числа конкурентів він є товаром високої еластичності попиту.

Встановлюючи низьку ціну на сам верстат для підняття його конкурентоспроможності, продавець стимулює цим продаж всього комплексу устаткування по вищим цінам, оскільки цінова еластичність попиту на супутні товари низька (споживач готовий заплатити високу ціну, наприклад, за запчастини до трактора). Тому такого роду товари продаються, як правило, з високою рентабельністю, що дає можливість компенсувати прибуток, упущений при продажі основного товару.

Політика психологічного ціноутворення заснована на знанні психології людей і застосовується в основному на ринках споживчих товарів. Психологічне ціноутворення використовується при продажі в престижних магазинах по вищих цінах. Проте висока ціна не завжди означає високу якість, але створює таку ілюзію. Часто трохи знижують ціну, наприклад замість ціни в 8 доларів встановлюють 7 доларів 99 центів, - це теж елемент політики психологічного ціноутворення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]