Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

15.Особливості політичного маркетингу та маркетингу особистості.

Політичний маркетинг — сукупність форм, методів і технологій дослідження, проектування, регулювання та впровадження в суспільно-політичну практику певних настанов суспільної свідомості з метою завоювання та утримання контролю за ринком влади.

На основі специфічних особливостей політичної діяльності називають такі функції політичного маркетингу:

— формування інформаційного банку, що охоплює дані статистики, різноманітної урядової та неурядової звітності, результати досліджень економіки, політики, психології, демографії тощо;

— вироблення методів аналізу та обробки даних інформаційного банку, виокремлення ключових показників, що найповніше характеризують об'єкти та суб'єкти політики;

— оцінювання й аналіз умов політичного ринку, маркетингового середовища (мікро й макро). Мікросередовище — сукупність сил, які діють під безпосереднім контролем або керовані даною партією, соціальною групою, лідером тощо. Макросередовище — глобальні чинники: економічні, соціальні, політичні, психологічні, демографічні та ін;

— аналіз ринкових можливостей певних партій, суспільних інституцій, ідей, особистостей;

— вироблення оцінних і прогнозних моделей політичного попиту, життєвого циклу об'єктів і суб'єктів політики (партій, програм, ідей, лідерів), а також політичної поведінки суб'єктів політики.

— аналіз ефективності політичного маркетингу, коригування форм і методів політичної діяльності та ін.

Маркетинг окремої особистості - діяльність, пов'язана з вивченням характеристик і якостей особистості, потреб споживачів і суспільства, що формують попит на цю особистість, дослідження ринку фахівців і суспільних діячів, розробкою методів удосконалювання конкретної особистості, розробкою програми просування особистості на ринок фахівців і суспільних діячів.

16.Типи маркетингу на рівні підприємства. Стратегічний і тактичний маркетинг.

Стратегічний маркетинг — це розробка та реалізація генеральної програми дій підприємства для ефективного розміщення ресурсів і завоювання перспективного цільового ринку. Його предметом є вирішення питань щодо того, які саме продукти чи стратегічні простори мають бути освоєні, як саме можна цього досягти. Стратегія маркетингу, як частина стратегії діяльності підприємства – це раціональна, логічна побудова , керуючись якою організаційна одиниця розраховує вирішити свої маркетингові задачі. Вона включає в себе конкретні стратегії по цільовим ринкам, комплексу маркетингу та витрат на маркетинг.

Тактичний маркетинг — це розробка та реалізація конкретних програм діяльності підприємства в контексті загальних стратегічних рішень на період до п’яти років.

17.Особливості та значення соціального маркетингу

Соціальний маркетинг - це маркетингова діяльність яку здійснюють організації чи окремі особи, що діють у суспільних інтересах  або виступають за будь - яку ідею і не прагнуть отримання прибутків. Основним інструментом впливу в соціального  маркетингу є соціальна реклама. У  цивілізованому світі соціальна реклама - важлива складова світогляду та морального здоров'я суспільства. Організації, що займаються такою рекламою, координуються урядовими та приватними соціальними програмами  та мають у своєму розпорядженні, за українськими мірками, фантастичні суми. Згідно досвіду багатьох країн відомий принцип, що якщо виникає серйозна соціальна проблема, для її вирішення, окрім проведення інших заходів,  необхідно проведення добре підготовленої рекламної кампанії, що вимагає великих капіталовкладень. Процес виготовлення соціальної реклами включає в себе замовника соціальної реклами, отримувача та сам процес комунікації. На жаль в Україні в пасивному стані знаходиться головна ланка  - замовник соціальної реклами. У світі головним замовником є держава, що виділяє мільйони саме на соціальну рекламу. Українська ж влада  ініціює соціальні проекти але не інвестує достатньо коштів у їх проведення. Хоча серед українського політикуму  зараз розвинулась своєрідна мода на меценатство та благочинність, цілеспрямованого впливу досягти не так легко. Зате можна з впевненістю констатувати, що і державне керівництво і представники недержавних  організацій звернули увагу на соціальну рекламу як на ефективний інструмент формування суспільних настроїв і уявлень. За допомогою соціальної реклами можна поступово підвищувати рівень національної свідомості населення краю, соціальної активності молоді, рівня культури громадян. Основним сегментом населення  на який необхідно здійснювати вплив є молодь, саме її відтік за кордон з середини руйнує уклад життя, поглиблює соціальний занепад.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]