Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

133.Особливості, які треба враховувати підприємствами апк в ході співпраці з підприємствами роздрібної та оптової торгівлі.

Оптова торгівля - це сукупність організацій, зайнятих придбанням або зберіганням товарів, перепродажем їх роздрібній торгівлі та іншим торговельним структурам, організаціям-споживачам. Оптова торгівля закуповує або зберігає такі товари і послуги, як склади, готові товари, морозильники, запасні частини, постачання, страхування, галузеві публікації, бухгалтерські послуги.

Роздрібна торгівля зайнята придбанням товарів і послуг для продажу їх кінцевим споживачам. Отримувати товари і послуги роздрібна торгівля може від оптовиків, а також безпосередньо від фірм-виробників, Значну кількість роздрібних організацій становлять магазини продовольчих і промислових товарів, бензозаправні станції, підприємства громадського харчування, аптеки, фірмові магазини. Як споживач роздрібна торгівля закуповує або має справу з великою кількістю різних товарів і послуг, у тому числі безпо­середньо з товарами для перепродажу, із страхуванням, транспортними ...

На підприємства оптової торгівлі впливають такі фактори: навколишнє середовище, особливості організації, міжособистісні відносини. Відбором товару займається спеціальний працівник. Не займаються такими товрами як вироби важкого м/б, вироби за інд. замовленням, складне обладнання, товари, що продаються за системою прямої поштової розсилки.

Покупці роздрібної торгівлі закуповують товари і послуги для перепродажу. Величезне різноманіття товарів. Головне для них – ціна, гарантії, асортимент. Рішення приймає власник фірми, а в великих = спеціальний працівник.

134.Сутність, завдання та цілі маркетингової товарної політики.

Маркетингова товарна політика – це комплекс заходів, у межах яких один чи декілька товарів використовуються як основні інструменти виробничо-збу­тової діяльності фірми.

Основним завданням товарної політики є створення такого товару чи послуги і таке управління ними, щоб інші елементи маркетингової діяльності або були непотрібні взагалі, або ж використовувалися мінімально як допоміжні для досягнення поставлених фірмою цілей.

Товарна політика передбачає певний курс дій товаровиробника або наявність у нього наперед обдуманих принципів поведінки. Вона покликана забезпечити прийняття рішень стосовно формування асортименту й управління ним; підтримання конкурентоспроможності товару на певному рівні; знаходження для товарів оптимальних товарних ніш (сегментів); розробка та реалізація стратегії упаковування, маркування, обслуговування товарів.

Цілі товарної політики:

1. Визначення попиту на товар

2. Забезпечення відповідності якості товару вимогам споживача

3. Підвищення конкурентоспроможності продукції

4. Створення й розробка нових товарів

5. Оптимізація життєвого циклу товару

6. Оптимізація асортименту

(Закон Паретто: 20% асортименту – 80% продажів)

7. Розробка ТМ, бренду та упаковки

ТМ – система ідентифікації та захисту товару з юридичної точки зору

Бренд – система ідентифікації товару споживачем, асоціює данйи продуктіз власною системою цінностей(потреб).

8. Сервісне обслуговування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]