Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

40.Етап розвитку маркетингу, орієнтований на ринок, його характеристика та відповідність економічному розвитку суспільства (економічній ері людства).

3 етап. 1950-1970рр. Ринкова орієнтація. Завдання: Виробництво товарів найвищого класу. Епоха постіндустріялізму. Поява атомної енергії, автоматизація, криза металургії, поява точних наук => вивільнення робочої сили, яка пішла у сферу обслуговування. Символ епохи:несення ризику;- виробник може зосередитись на процесі виробництва

З середини 50-х рр.. ХХ ст. Розпочалася науково-технічна революція, що ознаменувала нову еру в розвитку людства - еру інформації. Споживач стає все більш вередливою, розбірливим, очікує від зроблених покупок максимального задоволення, вимагає повну інформацію про товар. Нагальною потребою в цих умовах для виробника стає ув'язка виробництва і збуту товарів в єдиний процес з тим, щоб створювати і виробляти ті товари, які будуть користуватися попитом на ринку, а не випускати те, що ледве вдається збути.

Орієнтація на споживача, на ринок - ось основна ідея маркетингу в період другої стадії його еволюції (50-70 роки ХХ століття).

На другому етапі еволюції маркетингу був здійснений перехід від збутового маркетингу до управлінського, орієнтованому на мінливі умови ринку, на існуючий там попит на товари і послуги.

З'єднати конструктивні елементи спробувала концепція маркетингу, запропонована Дж. Маккарті. Ця система включає в себе п'ять напрямків ринкової діяльності фірм:

1) продавці і покупці (people);

2) товар (product);

3) ціна (price);

4 ) стимулювання збуту (promotion);

5) позиціонування товару на ринку (place).

Концепція виникла в 1960-х рр.. як реакція на прийняття однозначного маркетингового рішення.

41.Етап розвитку маркетингу, орієнтований на маркетингове керівництво виробництвом, його характеристика та відповідність економічному розвитку суспільства (економічній ері людства).

4 й етап 70 х рр.. і до наших днів.Маркетингове керівництво виробництвом. Завдання: розвиток комплексних методів формування попиту і стимулювання збуту. Виробництво товарів, Які відповідають підвищеним вимогам.Епоха інформаційна.Символи: комп’ютер та інформація. Інформація – найкращий товар. Маркетинг випереджає виробництво – випереджати та формувати потреби – завдання фірм.

Сучасний вигляд маркетингу сформувався в 70-ті роки ХХ ст. Він виходить з суверенітету інтересів споживача. Вступаючи в третю фазу своєї еволюції, маркетинг стає філософією організації та управління підприємством, комплексної системної діяльністю, які забезпечують ринкову орієнтацію виробництва і всю його комерційну діяльність. Деякі намітилися тенденції суспільного розвитку вимагають змін у будові маркетингу, а саме: прискорення глобалізації економічних процесів, зміна світової економіки, підвищення рівня соціальної відповідальності, розвиток і поширення інформаційних технологій, збільшення частки некомерційного маркетингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]