Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

26.Види маркетингу залежно від типу попиту.

За час свого існування маркетинг набрав різноманітних видів та форм.

За видами попиту розрізняють маркетинг конверсійний, стимулювальний, ремаркетинг, синхромаркетинг, розвивальний, підтримувальний, демаркетинг, маркетинг, що реагує, маркетинг, що протидіє, креативний, персональний

Вид попиту (Вид маркетингу) зміст маркетингової діяльності.

1. Негативний (Конверсійний) — створення активного попиту через зниження цін, стимулювання збуту, поліпшення якості товару.

2. Нульовий (Стимулювальний) — надання товару нових характеристик, рекламування, пропонування товарів іншим ринкам (сегментам).

3. Що меншає (Ремаркетинг) — надання товару ринкової новизни, репозиціювання.

4. Сезонний (Синхромаркетинг) — згладжування сезонних коливань виробництва та продажу, використання гнучких цін, політики знижок

5. Латентний (Розвивальний) — стимулювання збуту, поліпшення якості товару, рекламування

6. Повноцінний (Підтримувальний) — підтримування попиту, якості товарів, сервісу.

7. Ажіотажний (Демаркетинг) — зниження цін, рекламної активності, посилення збутової діяльності.

8. Оманливий (Маркетинг — реагування, «короткозорий») — Наголошування на оперативному управлінні діяльністю.

9. Небажаний (Маркетинг — протидія) — Скорочення небажаного попиту.

10. Унікальний (Персональний) — Розвиток сервісу, персональний продаж

11. Креативний (Інноваційний) — Розроблення і пропонування ринку нових товарів.

27. Завдання та умови застосування на підприємствах апк конверсійного маркетингу.

Маркетинг конверсійний — маркетинг за умов негативного попиту на товар або послугу, коли більшість найважливіших сегментів потенційного ринку відкидають даний товар чи послугу і для запобігання їхній появі на ринку навіть готові нести витрати. Сутність М. к. зводиться до виявлення причин негативного попиту, розроблення заходів з нейтралізації цих причин, а потім формування і розвитку попиту на відповідні товари (послуги).

Конверсійний маркетинг. Основна мета - створити попит. Програма маркетингу передбачає різні заходи ФОПСТИЗ (Формування попиту та стимулювання збуту). Якщо в основі негативного попиту - перевага, яку надають споживачі імпортним товарам або товарам конкурентів, доречно у рекламі посилатись на престижних клієнтів, які користуються продукцією фірми, або зіставляти свої товари з конкурентними (вітчизняними або імпортними).

28. Основні завдання та умови застосування на підприємствах апк стимулюючого маркетингу.

Стимулюючий маркетинг — різновид маркетингової діяльності за умови нульового (відсутнього) попиту, коли з певних причин (здебільшого суб'єктивних) товари з високими споживними якостями не користуються попитом або попит вкрай обмежений, особливо на нові товари. М.с. здійснюється у таких випадках: коли товари сприймаються покупцями як такі, що втратили всяку цінність; коли товари не сприймаються на даному ринку; коли товари відсутні на ринку або ринок не підготовлений для сприйняття даного товару. Відповідно до цього застосовуються активні методи формування попиту, стимулювання торгівлі, надання сервісних послуг, впровадження гнучкої політики цін, розробка заходів підвищення конкурентоспроможності на власному ринку або варіантів входження на інші регіональні ринки.

Стимулюючий маркетинг (рис. 1.2). Основна мета - стимулювати попит. Заходи, що реалізують програму стимулюючого маркетингу, різноманітні - від ознайомлення споживачів з можливостями товару до зміни об'єктивних умов, що стимулюють його використання, а також прив’язати товари до якоїсь потреби.

Приклад. Як відомо, арабський світ не визнає свинини. Здавалося б, змінити релігійні табу неможливо. Але змінити умови, які стоять на перешкоді вживанню продуктів із свинини в мусульманських країнах, можливо, якщо змінити сам продукт. Саме цим шляхом пішла іспанська фірма "Сала Рієра", яка займається випуском м'ясних продуктів уже понад 150 років. Вона почала виготовляти ковбаси не тільки без сала, а й без свинини - до того ж із низьким вмістом холестерину. За смаком навіть спеціалістам-дегустаторам неможливо відрізнити їх від справжніх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]