Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
416479_6E75A_shevchuk_s_v_ukra_nske_dilove_movl....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Зялнгвннп для самоконтролю

  1. Що таке доручення?

  2. Які ви знаєте види дсчзучень?

  3. Які основні реквізити містить доручення?

  4. Хто зміряє гидлис того, хто доручає?

  1. Що таке телегрдииа-доручення? 6 Які частки пицтуться разом?

  2. Які частки пишуться окремо?

8 Які частки пишуться через длср«с?

§ 15. Розписка

Ро шнека не письмове підтвердження певної ти. яка мала мкце. передання Й отримання документів, товарів, ірошсИ. ма­теріальних ішіносісй

За гіододжснням розписки бувають особисті Й службові.

Особисту ро зли еру складднтть тоді, коли една особа отримує якісь иатсрІальні цінності від іншої, службову — коли предсіав-ннк установи одержує документи чи товарно матеріальні цінності від іншої оргазіззадиз.

До розписки входять такі реквізити:

1. І Ірізвише, їм 'и, по батькові та посада того, хто ДМ розписку.

  1. Посада, прізвище, ім'я та ло батькові того, кому дається розписка.

  2. У чому конкретно дано розписку (обов'язково слід зазначити точне найзіенування .матеріальних шннестей, предметів).

4. Дата я підпис того, хто отримуг цінності.

Якщо передаються суми ттхмпей, у розписці ваазутоть адресу, номер і серію паспорта того, хто їх отримує. Грошові суми пи­шуться словами, а в дужхах — цифрами: в сумі п'ять тисяч шіст­сот двадцять (5 629) гривень. Підпис особа, що дає розписку, засвідчується нотаріальною конторою.

Розписка пишеться лише в одному пгжмірнику. Ніякі виправ­лення в ній неприпустимі.

Зразки розписок:

Розписка і»'. -

Я, старший викладач кафедри географії Національного педа­гогічного університету імені М. П. Драгоманова Мойсієнко К. А., отримав від завідувача складу Бережного Т. Ф. V тимчасове ко­ристування д.чя членів археологічної експедиції: 1) двадцять (20) рюкзаків; 2) шість (б) наметів: 3) двадцять три (23) лопати; 4) п 'ять 15) емальованих відер. Увесь зазначений інвентар раніше був у вжитку.

Підстава: наказ ректора університету л* 325 від 12.07.96р. 1 16.07.96 (підпис) '

Розпи ска

Мною, студентом пео\згогічно-індустріального факультету Національного педагогічного університету імені М. П. Драгома­нова І. С Боровком, отримано від завідувача бібліотеки А/. Г. Тес-ленко дія тимчасового користування на час канікул 2 (два) під­ручники з креслення. І (один) підручник з математики й 1 (один) "Український правопис».

24 січня 1997р. (піди неї

Розписка

Я. ІІроцґнко ІиМ'уфій Максчшчтч. отримав шиі Сорокша Ана­толія Григоровича ,роші в сумі іто (/00/ гривень, зобов'язуюсь повернути лею суму 01 12.96 р

Домашня адреса Київ-5І.вул Артема. .11. кв М Паспорт серія МА М 6ІШ5.

15 05.96 (Підпис)

§ 16. Написання частки не з різними частинами мови

Написання не разом чн окремо і рішнчи частинами ч<ви заде-жсить від того, чим виступає не — частимо при певній частині мови чн префіксом у слові. Як- ...» не с заперечною часткою, то вона з усіма частинами мовн пишеться оятземо. а якшо префіксом — то разом.

Разом не пишеться:

І. З іменниками, прикметниками, лігеловами. прислівниками, якшо нони беї частки не не вживаються: негода, необхідність, ненависть, негайний, невоїити невтомно

2.3 іменниками, прнкмепінками, иріилппіикачн. якшо вони набувають новою, протилежною значеній і їх можна іамінити синонімічними (близькими іа шаченням) словами: швшікий не-швиокий (повиьний/. дай неоахя (лихо), або коли слова з част­кою не утворюють одне поняття: невміння незнайомий, неспо­діванка.

  1. У складі префікса недо-. який означає неповноту ліі. стану чи ознаки в іменниках, прикметниках, дієсловах, прислівниках: недо-бачати. недоїдок, недоказаний, нснізадію

  2. З прикметниками й дзіїюніоиетнмками. які виступають озна­ченнями ■ не мають при собі пояснювальних слів нешгартований оргачіїм. непрочитама повість.

Окремо частка не шшісіься; І. З дієсловами (дістірнслівникамн). числівниками, приймснин-вами, спад учинками, деякими іфнслівниками й більшістю займсн-ннкш: не зачіпати, не спитавши, не три. не п 'ятий. ие тебе, не завтра.

0&тню»^<Ьоашсс«ї ао*ум«ті 40}_

  1. З і меті икам и, ітринілетннзгами, дієприкметниками, прислів­ник )чи за наявності прсяїкгтавлекня; иеглихюкий. аніякий, неволя, а рабство; не позичений, и власний.

  2. З дієприкметниками, коли вони мають при собі залежні слова або виконують фунт цію присудка: не спростований ніким факт, прсязлеми не розв 'язані

Вправа 226. Напишіть розписку: 1) про одержання устаткування дгя майстерні вія заводу. 2} про одержання українських кохтлсвм для вечора.

Вправа 220. СкладНь розписку про одержання з кнмпзри) книжок для бібліотеки; сомосіійно визначте: 1) назви книжснс, 2) їх кцзькеть; 3) можливу вартість; 4) на яку суму.

Влрв290. Нопишіть ие із словами р*з©м чи окремо й поясніть їх правопис.

Не/вблягвіїшій, не/густо, не/в'янучий, не/краше, не/арожзіі. нажить, не/иічний, нс/зишнй, не/забутий усіма вчинок, не/мсвх5н. нс/йти. не/ досушити, не/і бажаючи на, неДауаши, не/привітний, ілдялсьо, не/ спроста, не/доречно, нс/атниишй, не/білений, не/густо, не/доліт, і»дорогії, а дешево, недовиконати, не/охота, не/мій, н&'лев'ятнй, неіраз, и&'доенть, непроагрпни. не/істотно, не*з'ясоване досі питання, нелвм. нь'перекои-ливнй. ніде нс'Знаїнч, иїчіктнвнйн.

Вправа 291. Пеоепишіть речення. Напишіть кв Ь еподами разом чи окремо Й погоять правопис.

І. Нс'щасна, неправдива людина, шо добровільно я пег*0 Зрікається рідної мови, щаслива, праведна лкушна. що в радості Л торі будує слово своє) Землі (Хор.). 2. Видатний учений довго Гі наполегливо Йде до свого відкриття, йде не/повторними шляхами (3газ.). 3. Рідно мом — незборна таїна, яка робить народ народом і увічнює найтанші порухи нога душі (Вих.). 4. Прорачте поетам дитацтва не/злі: не/бат ато поетів живе на землі (Од.). 5. Вересневе сонце аеЛюміїио зайгдло за гзстріскані «/густі хмари і зразу ж розіслало аж за ліс ікУяобілені полотна (С'лйчьи,) 6. Ми на не*І того часу, коли не/шанс станс іианим.Та ие/ібагнсикості красу иь/поховас людство з нами (Дмит). 7. ЧИ на майдані коло оерван. чи на засніжених полях, бували жертви, жертви, жертви... Не/легкий був до волі шлях (Тич.) 8. Ні! Сиди нв землі нема і сили на землі не/буде, щоб лотапн нас до ярма (Риа.). 9. В майстерні вже нс'першнй рік працює він зразково (Віл.). Ю. Треба було перейти рівне, нс/заросле й яе/за врите ні/чим місце, шоб опинитися а комишах (Кой). II. Чи не/від того, цю ми свого часу приза­були мямнну пісню нал колискою, наші діти так легко, і такок? байдужістю соауралкся од ндродкого меяосу і стали етгоньми. гірше того, псітутл-ризазорамн чужого, нерідко майже незрозумілого, а то й ішодл цього музикування (Отими.).

Вправа 232. Запишіть українською мовою, поясніть потрібні орфо­грами

Вс* не забить; не без причини; невошутиьшй; нсіїоюпсбшшй; іюот-кула ждать іпвсстнГі; нсутомнмин; как не забить; не в пример: не к добру; нсііреклоніїмй; несиотрв на лождь.

Вправа 233. Запишіть слова, які баз не не вживаються, складіть з ними речення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]