Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
416479_6E75A_shevchuk_s_v_ukra_nske_dilove_movl....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

§ 26. Протокол

Протокол—це один з найподіирснішнх документів колегіаль­них органів. У ньому фшсують хід і результати проведення зборів, юнфстдащїй, засідань» нарад, у протоколах вимиються всі ви­ступи з питати., шо розгадаються, і рішення, ухвалені в результаті обговорейвя. Вони оформляються на підставі заонсів і стенограм, зроблених у ході засідань.

Протокол веде секретар або інша спеціально ігри значена особа. Протоколи загальних зборів (нарад) підтісують толова й секретар, а пгхжжолк засідань комісій—усі члени президії.

За обсягом фіксованих даних протоколи поділяють на: *

Стислі, в яких ілписано лише ухвалу або поширену резо­люцію, а також зазначено номер, дату, назву організації, кількість присутніх, порядок денний. Піт рубрикою "Слухали» — назва питання, хто висловився.

Повні, п яких записуються виступи доповідачів та піших уча­сників зборів, нарад, засідань. У докладний протокол заносять також запитання доповідачеві та конспективний запис виступів під час обговорення.

Стенографічні, лс всі виступи, репліки, запитання й відповіді записуються дослівно. Якшо хід засідання стсноітзагругться. зміст виступів до протоколу не заноситься; розшифрована та оформлена належним чином стенограма додасться до протоколу.

Коли хід зборів, нарад, засідань фіксугться на магнітній плівці шляхом запису на мапіітофоиі чи диктофоні, після засідання запи­сані на ній текегн виступів перелруковуються і заносяться до про­токолу.

Протокол маг такі реквізити:

1. Назва ви.ту документа, яку пишуть посередині рядка.

  1. Порядковий номер протоколу.

  2. Назва зборів, конференції, засідання, наради із зазначенням їх характеру (загальні збори, виробнича нарада, розширена на­рада).

  3. Назва установи, підприємства чи організації, де відбулися іборн, конференція.

  4. Дата проведення зборів, засідання, наради, яку пишуть ниж­че від назви оріанізаиії з лівого боку. У цьому ж рядку з правого боку пишуть місце проведення (назву міста).

  5. Кількісний склад учасників, який пишуть і новою рядка. У разі великої кількості присутніх на засіданні їх список складають окремо Й полають, а в протоколі зазначають лише загальну кіль­кість. Якщо кількість учасників сягас 10 -12 осіб, ю вказують усіх присутніх.

  6. Посади, прізвища, ініціали керівників тборів. конференції, наради (голови, секретаря, ■ілснш президії).

  7. Порядок денний, тобто питання, шо їх розілялакггь па збо­рах, нараді або конференції. Питання у порядку денному форму­люють у називному відмінку.

  8. Текст.

  9. Перелік додатків до протоколу із зазначенням кількості сіорінок.

II. Пїліїнси керівників зборів, засізання, конференції (голови й секретаря).

Основини текст протоколу поділяється на розділи, які відпові­дають пунктам порядку денного. Кожний розділ містить: «Спу­хали», «Виступили». «Ухвалили».

Слово «Слухали» друкується великими літерами, після нього ставиться двокрапка У наступному рядку з абзацу вказують іні­ціали та прізвище лонові дача (у називному відмінку), тему допо­віді. Далі викладається основний зміст доповіді або вкатується. що текст додається.

Так само оформляється розділ «Виступили».

У розділі «Ухвалили» повністю записується пришоттс рішення, яке може складатися з одного чн кількох пуіпсгів або з констатуючої частини н резолюції.

Якщо на зборах нроватяться вибори таємним голосуванням, результати оформляються окремими протоколами лічильної ко­місії: в одному зазначається склад комісії, а в другому — результати голосування.

Результати голосування з кожної кандидатури записуються так: /. За Василишина І.Г.— 50голосів, проти 0, утримався—/. Протоколи ірупуються у хронологічному порядку І за номе­рами, локументн. що стосуються одного протоколу, — за порядком денним.

Текст протоколу має бути точним, лаконічним, складеним на основі писіупів. повинен усебічно характеризувати обговорюване питання З додержанням змісту й форми викладу, позиції учасників сторін.

Крім повного протоколу, є ще коротка форма - витяг і про­токолу. У витягу вказуютт, прІзьнщп та ініціали тих. хто виступив (без викладу виступів), а також зміст прийнятих рішень. Витяг із протоколу підписують голова й секретар засідання. У протоколі роблять помітку про зроблений витяг, а також зазначають, кому його вручено чн надіслано.

Рішення колегіальних органів доводяться ло виконавців і орга­нізацій, шо належать до сфери управління установи, через надси­ланій їм рішень.

Рішення колегій установ впроваджуються в життя наказами керівника установи.

Зразок протоколу:

Протокол №8 загальних зборів студентів II курсу природничо-географічного факультету

1005.92

Голова: Литвиненко С В. Секретар: Шульга В. О.

Присутні: декан факультету доц. Кулик В. И, доц. Купей­но А. А д-лц Кучер П. І. асистенти: За ).,■■■ Б. А/.. Литвин Ф. С, студенти II курсу.

Порядок денний:

1. Підготмка студентів до виробничо-польової практики

2. Робота і озеленення й опорядження наккчіииінип тери- торії.

І. СЛУХАЛИ;

Куценко А. А Інформація керівника виробничо-пазьової прак­тики.

ВИСТУПИЛИ:

Заїимко Б. М. вніс пропозицію поділити студентів на підгрупи, чітко визначити кожному завданим й години роботи на діьчпці.

Литвин Ф. С. відзначив, що до початку практики треба підго­тувати рослини, реактиви.

УХВАЛИЛИ:

1. Усім студентам віяти участь у виробничо-паїьовій прак тиці.

2. Доручити керівникові практики скласти графік робіт.

3. Подіїити студентів на групи й визначити час роботи на дігянці.

2. СЛУХАЛИ. _

Газова зборів (підпис) С. В. Литвиненко

Секретар (підпис) В. О. Шульга

Зразок витягу з ііротоколу:

Витяг і протоколу 5 іасідашш кафедри української мови

18.01.96

Присутні: завідувач кафедри проф Луценко А. А., доц. Кало-місць Ф. С, доц. Марчснко Ю. ІО., доц. Токарева А. М. ст. викг ТкачснкоЛ. В., асист. ШумейкоЛ. Б. асист. Лепеха І /, аспірант Крикун С. В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]