Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
416479_6E75A_shevchuk_s_v_ukra_nske_dilove_movl....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

§ 16. Факси

Факс — іде узагальнена назва різноманітних за змістом до­кументів, що надходять до установ, організацій, фірм за допомогою спеціального апарата (телефаксу) телефонними каналами зв'язку.

Факс — цс ксерокопія документа, шо передасться до орга­нізації.

Реквізити факсу гакі

  1. Назва документа.

  2. Дата.

  3. Назва адресанта, установи, яка передає факс.

  4. Прізвище, посада особи, шо підписала документ.

5. Назва адресата, організації та службової особи — одержу- вача факсу

  1. Тема

  2. Текст.

  3. Кількість сторінок.

Текст факсу складається без скорочень.

Після закінчення передавання факсу адресант маг одержати підттердження (ГОМПКМЛТЮК Р.ПРОКТ) про тс. шо адресат о гримав інформишю.

Реквізити підтвердження такі:

  1. Назва їкод) фірми-одержувача.

  2. Номер телефаксу.

  3. Дата.

  4. Кількість одержаних сторінок (р).

5. Результат (КЕ5ЦЦП5) — у разі одержання факсу повністю й без помилок проставдясться «Ок»; якщо були помилки, то вка- туються еторіїски, на яких сталися петмїбої. Стантаріний бланк факсу виглядає так:

Назва організації Факс

Віл: 1 наберіть пріівищсі

Сторінок: їкьїьтдсть слсіріцик|

Телефон: 1 номет* телефону 1 ЩД ..,„.■,■„.„.,„. р

Тема- [тема повіломленняі Кщщ;

□ Підтвсріигпі отримаїшч

□ Терміново

П Потребус відповіді

О Для ознайомленій □ Повернути С і позначками

Тоая (Наберіть гсжхт|

Зворотна адреса [Наберіть іаороттгу адресу]

Зразок факсу:

Товариство і обмеженою відповідальністю «Джерелам

Директорові заводу «Росинка» панові Дідснку І. II. Факс (064) 244 34 87

Про постачання турбогенераторів

Факс

ігідно і дошвором постачання .V» 4.24 від 18 вересня 1999 р. Ви повинні були постачити нам 5 турбогенераторів (МФ-165). Про­симо терміново відвантажити обладнання.

Наша адреса: 04063. Уіфаіиа. м Київ-63.

вуд, Грінчеяоса. 123. Факс:(044)212 44 38

Оллату гараитусмо. З повагою:

Президент фірми (підпис) О. II Корнігнко.

§ 17. Спрощення в групах приголосних

При словотворенні та словозміні в українській мові часто ви-никаг и'ш кількох приголосних нгуків, шо утрудики IX ВИМОВ). У процесі моалсина вшбувагться спрощення, тобто один із приго­лосних актіалас. У переважній більшості слів спрощення приіо-лхк них ьквітчугться орфографнто.

У сучасній українській мові сгірошеиия споосрігвгться в іякнк групах приголосних:

ждм жм: тиждень — тижня, ти.тневин.

іон — ін пиііОипт — виїїниі.

Ротділ Ш

стм ст: честь чесний, користь коршний якйгть — якісний.

і«і — сі: щастя щасливий, стелити слати; екн сн тріск тріснути, блиск блиснути; зкн зн. брикати бризнути.

Прямії • ■ V всякни словяд спрошспіи шипи «иіікпі іістввасіпіан і рос івсквио мовою — иг слова сінлмкно пгаозвхккв. що і пшніЙ нош маятгь свої осгбливінт

тт лмщ сонце вВВВІВІ

рн рвщ: серцг - евраце;

і і еткя: ям» стекло

В окремих словах спрошсішх вибувасться лише в усному мевленні. а на письмі воно не передасться, шістнадцять [ш'кпли'-ШТ% иіістсот [ш'ІСдУт], баластний, контрастний, жоипоітний. аванпостний, форпостний.

Аналогічно не вимовляється приголосний \т\ у прикметниках, уїворсшгл ш допомогою суфікса від іменників іншомовного походження: студент — свптЗгчлісь*.-цй. інтелігент Інтелігент­ський, турист туристський.

У словах кіст іявий, пестливий, хвастливий, хвастнути, ви­пускний, хворостняк спрощення не відбуваться у вимові Й не шредвгться на письмі.

^18. Розділові знаки при відокремлених прикладках

Поширені й непоширені прикладки видьтяються комамн. якщо:

  1. стоять після пояснюваного іменника- Хімїить вечір, мрійний мій веселик. тіДнінрітій сивій ковилі ЛІ 11 і. Михолка. Прокопів міопчик. такий школярик гарненький був (Тесл.);

  2. стосуються особового займенника (незалежно від місця в реченні): Заслужений митець, він і радістю пе/нчіас багатий досвід молоді {'і гпісти);

  3. стоять перед пояснюваним іменником і мають обставинний відтінок: Вірний сим трміової понееаленої України Шевченко сп-ав и/шіниюш і*уи і сподівань на'дниі (Гонч.)

  4. пригдіїуються за допомогою сполучника як і мають обста­винний відтінок причини У горах Брянський, як качемоир. п-етрівся і новими труднощами (Гонч).

П р и н і 11 Прмжлялка " ґпалучнишм шш не ■ипарсшпотмп тиші, шли оікячас «в рплі кого чи чолі авсгулас прелнгт>: При хист Довженка як тмсьткнмка, •• мшвстрт іловв на ШовЩ голос тмкм в роки Другої

світово! ійнч (Рил).

  1. приєднуються за допомогою слів родом, на іи 'я. на ймення, так знаний: Полтавець родом, Симоненки закінчив сній короткий .-т-зттсвий шлях у Черкасах, у Шсвченкіюш краю (Гонч); Козак Ьобренко, на ім'я Григорій, єдиний син достойної'вдови {Косі);

  2. присднукзгься до пояснюваних членів речення словами або, тобто, ікоахшзо. як-от. Вікова піи\х:огІя. -зобто ,-аіузь пси­хологи', включає дитячу психологію, т -їхаїогію розвитку дорослої ■іннЗини й геронтопсихологію.

При чи іа Яким притчам нас утсгиюваиміг иіачення. шттрібно шдірес-аипі П самоспЯиісті. або шин ітшкрсіи пріилади иаг ш а саогму складі і- . .■" '".чі. кпи аиюіргмдюгпгса іа допомогою гире: 3 усіх два слова вМттшш й •Вітчиїмлш Іенуюти маку тільки в однині (Оп ): Тим* етрічагигч нам шишки наші 610 береги шверш й темні аувт іУкр )

Вправа 88. Напишіть адресу свого товариша. Поясніть, чому важ­ливо писати адресу правильно.

Вправа 80. Напишть відлоеціно до пошюои» правил адресу за­кладу, де ви мавчаєтеся, та зворотну адресу.

Вправа 90. Напишіть телеграму своїм батькам.

Вправа 91. Запишіть уривок газетного тексту у вигляді голограми на друкованому телеграфному бланку.

Вправа 92. Виправте текст так. щоб був зрозумілим зміст. Визначте, мий це документ за. а) найменуванням, б) призначенням, в) терміном виконання; г) походженням.

Ннїжлатаю 20 зустрічайте 24 поїіл 7 вагон Леся.

вправа 93. Занотуйто твлео>онограму.

Телефонограма Л» від «

200 . р

ВІД кого Телефон

Передав

Кому

Прнііміп

(ГСВСТ)

(шламе)

Роздія Ш

Впрем 04. Прочитайте слова. Утворіть прикзяетники, запишіть Ік. З'ясуйте, еяіптаспсаах відбулося спрощення приголосних, а е яких—ні.

Стулсігт. шлстх. область, честь, радість, кількість, кореспоіідсігг, пар-іість. публіцист, ненависть, захист, илпрасі, компост. Інтєлігсііт. екстре­міст, і и лі і. пічч и. якість, іігиизагаїїдисі. президент, кдр'грнст, жалість.

Вправа ОБ. Перепишіть слова, встаолинзчи. де потрібно, пропущені букви Поясніть особливості вимови й правопису цих слиз.

Виіз.лшй. пес.-лнанй. иік..надшггь. навмисне. баласішн, щас-ли-внй. турне..ський, вартісний, парламсн..ський. кіслявнй. облає..іоій. тижневий, Бітус.ішн. центрнс. ський, агентський, улесливий.

Вправа 00. Перепишіть речення. Де потрібно, вставте пропущені букви, поясніть правопис І вимову цих слів.

1. Коли аолтя ти не учасник, а тільки свідок відоалл. — дарма чекатиме прекрасних віл тебе подвигів кгмлв (Літ.). 2. Світоч української поемі. провіє..ник сім'ї вольно), нової, він був і залишиться в очах поколінь переконливим поборником дружби народів (Гонч.). 3. За кожну краплю крові слав він хулі у ненависні спини ворогів (О**.). 4. Замість відповіді вона радісно сміється (Донч.). 5. В кожній «.праві, а пісні, у дерзанні сер..ие стало сон.цем на світаїїні {Сил?.), в, В далекому порту під чужим небом стояв наш турнсський пароплав (? лез.). ? Ми ті. шо, сягнувши вершини прогресу, в степах тасвітнлн вогні Дішіриссу. що амІсм під­водить заводи гіган..ські (Ол.). 8. Студсн..сьяе взуття з парусини мастили іубним порошком І мріяли всю Батьківщину, як Іорький, сходити пішком (Вія). 9.1 вже вся Україна стухаг неквапливе, пристрасне і дотепне слово поета (Чуйко),

Вправа 07. Перепишіті. речення, розставляючи пропушені розділові знаки. Піяхрвслпь виокремлені прикладки, поясніть вживання при них коми або тире.

І. Жили собі три брати КнП. Щек і Хорив і мали вони сесіру Либідь Щюпа), 2. — Товаришу начдив, вогонь... — прошепотів кулеметник Павло І'алсцький іаршіЙ юнак шісінядцягн років іДовж.). 3. Зой богатир бун. а Володя стрункий і гожий, як весна {Сік'). 4.1'елеграфіст Середа, упрілий І сердитий, пхався по вулиці (Панч.). 5. До нашого часу збереглася в Чер­нігові Чорна могила слов'янський курган X століття {Вил.). 6. ІЬ нас чскаг Ужгород обласний исіггр Запри іпської області (7 ло.). 7. Місто Луцьк розташоване на підвищенні Й оточене і трьох боків крушин ані ннами річки Стнр {'іжури.). 8. Від Полтави невіддільна постать зачинателя нової української літератури 1. Котляревського, який народився і творив тут. З Патгалою пов'язана творча діяльність Панаса Мирного класика укра­їнської літератури (Явх). 9. Як творець Шевченко може бути лля пас аїрцем у всьому [Ґонч.) 10. Цс був русявий, синьоокий юрінхк-пшішук пт-ааігуя Лесиного лялька Лем, яких ие перестій родити гялановнгв чгмлв (Хар.). 11. Обоє вовк і лось помітили людину, а тому на мить позавмирали.

Тдц>х?цанійніасжуц*>тт 271

стежачи за нею {Руч-). 12. Поезія в нашого народу зародилася я прадавні часи як иїсня гімн Сонцю (Шок>). ІЗ. і прийде вона фея пре кр аси а, з*мішй смуток ападе їй до ніг — і осиплеться білими айстрами на холодний асфальт перший тіс.*.{Кряж.). 14. «Земля світлячків» поекгь-казха відо­мого українського письменника В опора Блтвеия про жіггтя лковнх чоло­вічків стовусів та триюусів, які* в залеклШ боротьбі перемогли печер кия страховиськ {3 т. «Дванадцять місяців»). 15. Про двірника розкажу вам, малята: є в нього друзі мітяаі «шаха. Мн на світанку спимо, а двірник ще

ДО ЗОРІ ОрОКНДЗТНСЯ ЗВИК {Пози).

Вправа 90. Складіть 5 речень аі сполучником ж, що приєднує від­окремлені й иавідокрвмпвні прикладки.

Впрвав 99. Складіть 4 речення з поширеними прикладками, перед якими стоять слова в саме, ня ім'я, тобто, тж заш*й.

Вправа 100- Складіть речення з відокремленими чи неяхогжремлв ними прикладками лро відомих учоиих (за фахом).

З разо к: У вересні виповнюється сто років від дня народжених Анд­рія Петровича Медушеаського — доктора педагогічних наук, професора) людини активної аозтгєаої гюзшш, інтелігента в наймшюму вияві.

Вправа 101. Розкажіть про свого товариша, використтягуточи тдо* ремлвиі прикладки. Розповідь запишіть, поясніть розділові змаки.

Вправа 102. Складіть речення (а поданими словами. Запам'ятайте їя значення.

Адреса, адрес, адресант, адресат.

До»ідка: адреса місце пткзжнввнвя особи; адрес - письмове □рнвітдннж з катоди ювілею «бо іншої важливої події в житті людини; адресант той, хто надсилає ооштоае аідпразлечия; адресат той, кому поштове відправлення надсилається.

Вправа 103. доберіть синоніми до поданих слів, тюяснггь їх пра­вопис.

В вічян вий, п р*у- трас ки й, щаслн в ий, тіокнекЛ, корнешй, хїестпнв ий

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]