Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
416479_6E75A_shevchuk_s_v_ukra_nske_dilove_movl....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

II. Виокремлені обставини, виражені сполученням іменників з прийменниками

  1. Завжди відокремлюються обставини допусту. виражені імен­ником з прийменником не зважаючи на: Незважаючи на ранню пору, то в "."їм», кінц,. їм • •> .-ні. уривалася пісня (Гонч.).

  2. Обставини, виражені іменниками та прислівниками з при­йменниками у а* лаку з, залежно від. на підміну виї. зашінки. вна-с лідок. і причин, за брати, міно з. за згодою, відповідно дхк на випадок, можуть відокремлюватися і не відокремлюватися. Від­окремлення тллежлггь від того, наскільки зворот поширений, близь­кий за змістом до основної частини речення, яка йото стилістична функція, залежно «нд наміру автора: Усі мовні органи, залежмо від їх участі у процесі мов-іення. поділяються на активні і пасивні; Залежно від пиюження яшка голосні характеризуються за місцем артикуляції та ступенем підняття язика Сі підручника); Всупереч зовнішній легковаж пості. Люба напрочуд чесно умі пі зберігати таємниці (Гонч.ї; Всупереч тим війтуванням проходиш грози (Рил.).

§ 22. Розділові знаки при відокремлених додатках

Виокремлюються додатки, виражені зворотами зі значенням включення, виключення або заміщення, що починаються словами куіїи, замість, за виняткам, опріч, окрім, наприклад, навіть, вклю­чаючи, зокрема, ос/яииво: Я не знав нічого ніжного, окрім береги (Укр.), Замість хати, лежала лише купа головешок, вугілля і сміт­тя (Смол.); і '■ ив, місце в літературі дія дітей зайиас поезія, иікрема для наачилодших читачів (Бич).

Вправа 104. За і юані і ь бланк довший про їв, шо ви навчаєтеся у вуз*

Рсхвіїити установи

Довідка 200 р. лі

вчиться

(наїм посади и мпидчскнім ііідроиілу)

Його стипендія ІрН.

на місяць

(цифрами і лперами)

Іімдано для поданні ЯЗ)

(наш оргаиііаиіі)

Декан

Секретар (р о з їй н ф р у в і її н я підпису)

Вправа 103. Прочитайте довідку, допишіть пропущені реквізити.

Жск №405

Довідка

Гкаченку Іллі МнкчнаЙовичу в тому, шо він нарийнвея 17 вересня і ' ■11 року в м. Кінві. Мешкаг ш адресою Київ-54, вул. І <чтомська. 27.

кв. 20.

Начальник яситлово-

гксіїлукташшиїї контори |ц \ д а и с)

(г.рт чініііс. ім'л, ііо бяіЬЙМІ)

Вправа 10в. Запиц т, і слш. подач» у дужках виберіть та. яке. на вашу дукму с найдоиіпьиниим Визначте, •идаР цв дсжумені за а) «аимв-нувчиям, б) напрямі ом, в) мчдієм виникнення;') гктяоатвеиням.

Про (ігрисаотния.. і йти. присудження) иеніифікллііпшш номера Дсржввня ікштчм і.х»»>ці інспекція) Кікіаиши. доводить до відо­ма, повідомля» >. що

М м г Мпчпіаівна

(дістала, олер*.иа. огрнмала. здобула) ілснтнфіклшнннй номер І23ІМНІ04 вмжчіиік) до(дакнл. відомостей, повідомлень) ( шкишснні. тшісссіш.і, мфіксошшнл) нею п обліковій каріш.

Дата (іансссннв. іаіінсу. фіксашГ) до Державною реєстру фіінчннх осіб - 08.11.

Вправа 107. Пропитайте Тіівтрі'в ппщввіі гпйі нояй слова з прв-фчсам» а- {ані-), с- Пової» вшнвжв■ прав моє

Мліти, робити, пити, будити, оркігтуватиса. сунути. їхати, єднатися, жарити, гріти, сяпчити. формуватв, фотографувати, косити, копіювати, темніти, хилитися, творити, фантатувлти. рвати

Вправа 100. До подвій» сл« доберіть антоніми. З'исуию правила написання префіксі!.

Промовили, виправиш, виправданий, вилитій, виникнення, відда-лсиия, ввіши. доводити, тіину. ш»ерсчувеін. тбільшувати. иалекв. при­сипляти, роїширюваїн, рокувати, іав'ятуалн. июнинй. діяльний, ско­рочувати, об'їднаїи. наявність.

Вправа 100. Піп пилив» гяів утворіті мові зо допомогою преф^сов Запишіть новоу^вхжмви) слова І з'асуЛтв. як амвікжтьсв вяававЯШ споаа з поавовз ршяяк првфжов. вимову < правопис префіксів.

Марнувати, органі іувлти. жувати, прямувати, шифрувати, ставити, укллддгн. нони іновнИ. писапі. радісннії. срссціїн, рошд, чісінта, ІІІІНДН.1іи, яьалнін. сесійний, братися, осі а м тії. еднання, івлукиий. рахунок, суиківннй. учити, імітувати.

Вправа 110. Перепишіть реченні, вставте пропущені літери, по­ясніть правопис і вимову прафмов.

І. Оксани шве поле 6е..краг переливами синіми іраг (.Уїл.у 2. Бе.дзо-шадиій тброї сміху я боюся ні. даватись (Укр ) 3. Я був студентом, бажав науки і шіші і кожним дорожив моментом, щоб иобуватм їх. щодня Ь обсяг гаиьно ро ширатв {(Рр) 4. Тричі втни а іамерзала, тричі ро.тааадш іШе*ч) 5. Улянв так имеріла, шо ие могла ро в я йти шалі {Ткт.у б. На Украші іусті садви. поааюводимй Динтро. бс. мсяші дажв і стеїш иросія-іаються аж до Чорною моря [Паяч).

ш>%я% 111 Утворіть в >д поданих слів нові слова а префіксами Лр#~, при-. Повені гь вживання поафвісів.

Білий, тикни, веттн. берегти, малий, гірша, варити, шити, міській, бігти, хороший, лигати, сплати, думати, добрий, морський, міський, вок­зальний.

впрмьв 112. ВсгаГТО прсктущЄ*-і б/їв*, виділіть прифкои осясн-ть їх вимову, поавопис, знамення.

Пр.добрий — пр.добрнтн; пр. тихий — пр пгхлпй: пр іороіоиб — хір.хороакний; пр.гіркнй — гтр..гірклиа; пр..маямй — пр.меншеинЕ; примудритися — пр.мудрий.

Вправа 113. Пйрвпишіть. Вставте пропущені літери, гкикиїп» Ік правопис.

і. Довідка, шо її ..керовано службовій особі всередині установи. ..ри­сується укладачем, з га, шо..керована доаигдоїорганінщії,— керівником установи (3 підручника), 2. Зростай, пр. лудо вий світе! {Іич). 3. А яка то була ралісті, кони орач виймав кусок пр.яерсівілош хліб* Й кя/шя, шо він од залия (Смельм.). 4. Накаї комбата: поховать усік загиблих побратимів, над поясним чітко чвписать ім'я і прізвище {Донч.). 5, Промайнула темна ніч, зорі ..сипала за тни (Дід). 6. ..молов бзтьво невіане, ..пекла мати іілчн'і'Ч.:.- м«.) 7. Лепко. псувати, іяясшніїтршити {Нар я»\ 8. В «-лтаім вінку молодіє село гр.лншровсьте іДонч). 9. Як передать журбу бе_иик>, шо мкувалі серае в ятд(Одс). 10. За сонцем хмаронька пливе, червоні поти ро..стнліС уШевч.). II. Бувають темні дні ро.гтукж нічого серце не бажа (Граб.). 12. Зорі мигтіла, тріпотіли по обрію, мов живі, нарівні і вікном тьмяно біліли гл) порошені пилом ро..квітлі аязшіі (Г>ич.}, ІЗ. Робота мене .горбила, а не рс.кіш {Нар те.).

Вправа 114. Поставте пропущені роаділс аиаки при виокремлених обставинах. сЛУлрунтумтв Ік вживання. Визначте тил обставин.

1. До вас, село І рідне поле, приїхав по днтячісни на мить іабутшга, тло німіли ие повторяються вони. 2.3 доріг життя сховавши втому я в отчий край вернусь назад. 3. Ми часто похапцем живем все відкладаючи на потім. Життя ж сіяс кожним днем — в красі, в Любові, у роботі (3 «*. В. Кри-щенка). А. Я на гору круту крем'яную буду камінь важкий підіймать і несучи вагу ту страшную буду іисшо веселу співать (Укр.і. 5. Я пишу не згарячу а добре все обдумавши (Ґонч.). 6. Пішов Гонта похилившись ЩІвлч). 7. Якось аж надто мгадьсво висловлювався цей подорожній чем­но уникаючи прямоти і обволікаючи свою особу у велику якусь тайну \Гсчч.). 8. Жінка одаровані ірокнзігнувдійсь іДоеж).9.1 им жартуючя погнали чужі ягнята до води {Шевч.}. 10. Об'сднааглнсь воедино і згур­тувавши розгюрошені сили слов'янські племен* поклали початок мро-дженню могутньої держави східних слов'ян Щюпа). 11. Часто пай не міг докликатись Тараса, який захопившись перемальовуванням картин, шо прикрашали стіни панських покоїв, нічого ие чув і(З\пі -і-,-. . 12. Нова­жан>іиішішфужснктьігпіновниш ми і оітімимпч ліпимось у майбутнє і внспнсіп у своїх сили (7 .їй.). ІЗ. Штаби і тилові бат. які в польових умовах ігідно з статутом ротгашувалнсь П псиній яідсіанІ ви фронту, ілпаї дістали можливість батувятнсь біля самою передньою , а і і ■■'<■< > 14. Гортаючи сторінки одинадцяти томів видання чи вчні>і мнея вісгорію народу, відбиту в словах давніх і тих. шо засвідчують реалії наших лиш і ? підручника).

Вправа 113. Доберіть (з художні* текстів 6 простих ре<-онь з відок­ремленими обставинами, вираженими д'сприслівниками й дієприслівни­ковими зворотами.

Вправа 110. Складіть речення з обставинами, вираженими іменни­ками з прийменниками у зв'язку, залежмо віл. згідна з. завдяки, за згодою. Поясніть розділові знаки при ник.

Вправа 117. Напишпь твір «Нічого кращого немає, як тая мяіи молодая», використовуючи речення з відокремленими членами.

Вправа 11В. Перепишіть речення, поставів пропущена розділові знаки при відокремлених додатках.

І. Усередині книги крім сторінок тексту ( титул — перша сторінка «ниі и {3жури). 2. Віднині порад з батьком і матір'ю найближчим другом для тих, перед ким іількн-но відкриваюгься захоплюючі нроетори салу, буде наш вихователь .чіі.). 3. За винятком баби (Ірниіки малий Чіпка нікого не ііюбнв ' '>/:«". 1 4. Пахне грибами й медом, вільї істю пахне тією, шоонріч каїни осінь немає імені їй (Ліл.). 5. Як вірну подругу, любить білу акацію степовик. Та й як Й не любити. Няпсрскір суховіям та чорним бурям повсюди йде вона за людиною, заходячи аж сюди, до самого мерівого моря, де крім солі вже ніщо не росте (Гонч). 6. Замість відиовіді мати голосно СМІЄТЬСЯ і ./.■■.. і

Вправа 110. Складіть 5 речень з відокремленими додатками в сполученні з прийменниками ярім, за винятком, замість

Вправа 130. Складіть речення із поданими словами Запам'ятайте значення цих слів.

Свідоцтво, диплом, атестат

Довідка: свіокпіяші—документ, то засвідчує біографічні відомості про особу або її стан — фізичний, родинний (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про освіту); атестат — офіційний доку­мент, шо видасться державнинн органами й ївсвідчус факт такінчення середньою навчальною закладу або присвоєння особі вченою звання; димам — офшійний локумсіл про закінченні вищого навчального закла­ду або присвоєння вченого ступеня: диплом — почесна нагорода для від­значення окремих осіб та колективів та успіхи на виставках, художніх конкурсах.

влріим 121- Перепишуть словосполучення, РС(ЗХДИЬаЮчи дужки, по-асмТь правопис префіксів і запам'ятайте переклад.

Открмвкть:

открмвать фестиваль открьгватт. вход олтфьтлать дверь> оюю откриагть книгу

откркшть ріаза

Отниквтьса:

віддокривати фестиваль ві(д,т)крнватк вхід вИдд)ч.нкятм дззері, зіию ро(з,с) гортати книжку |кХ\с)плмзщуватм очі

.: ї її ...

■■Оі

і. "-Ч

слзюенться дружеекн ст носиться к богимиїннст*/

шносмтьса с лох вал ой отій сито ко мне

СноглЛнь*я:

способньїб на псдьнг бмть на все соккябнмм слососїиьіЙ учеанк

(з,с)тааитнся ле-дружвьому належати до більшості похвально в£(д,т)гухуват*са <?,с)тосу€тьсд мене

ез,с)дагинй на подвиг бути до всього (зхїдатннм (з,с)дйкнй учень.

у, од

Вправа 122. За дскюмогсчо російський адловідннків встановіть пропущоиі префікси. Прочитайте1 й залам'ятайтв сталі сполучення. ОдобрИТЬ рОШСННе—,/лвглнтн рішеним чі. ,м.

ізреобрестн по деюелке придбати за ..ціль ■, '

Потерятьншрзсно врехг ~ ..марнувати час -: , -,і

разтар Спора — ..пал суперечки на ваше усмотреиие на ват '.суд заплатить по ечету „тматнта рахунок цента неї {кому, ч£му) ціни не можна . аелаетн (кому, чому) отпуск по болезви -пустка через хворобу ..в'язку з хлоробо»о) подннмать крок ..чкняїн галас.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]