Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
416479_6E75A_shevchuk_s_v_ukra_nske_dilove_movl....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

(Наші башу) (ввзаа ортаиізйііІі — одержувача позики)

на сумою три т

(суна лпетадн)

(нива орілвіжрї (ужржуема поотої) за виданими ним юбов'язаннями надає право банку без попередження заздзлегіаь провести виплату позики й неоплачоних процентів власнам розпорядженням з вашого розрахункового рахунка Аг

У_

{Шашь відділення бвяку)

або способом стягнення з інших цінностей, що нам належать. Дія гарантії припиняється після повної виплати позики. Керівник орган і зп ції гарант» (підпис)

Головний бухгалтер (підпис)

Печатка

•права 50- Напишіть лист, а «кому ви просите дати детальну Ьчфсрмамяо про необхідний вам товар, визначте, який це лист: І) за найменуванням; 2) за напрямом; 3) за призначенням.

Впрвшт 51. Продовжіть текст /мста; визначте, «кий це лист: Т> аа найменуванням; 2) за місцем виникнення; 3) аа формою.

Шановні панове! Підтверджуємо отримання Вашого листа від 5-XIі 1999р. на поста­чання 3 тисяч примірників посібника кУсне спілкування». Повідачяясмо, Що...

Вгф«вя 62. Напишіть лист, де заерноься з проханням про невелику пожертву у фонд, основна мета якого допомогти бідним і знедолений дітям, ідо залицятись без батьківської ласки ге опіки.

У разі несплати зазначеної суми

ілрееа 53. Напишуть лист-аапит кс**ери>йної пропозиції (запит на відкриття представництва, запкт рекомендації від ділового партнера).

кнір*** 54, Залишіть тилові мовні звороти, якими можна с*ориотя-тися «ід час написання лнстачтссхання.

Вправа 06. Напишіть лист, в якому ви відмовляєте претендентові на місце роооти. ваше завдання — переконати адресата ■ тому, шо у вас немає Шіосо виходу.

Вправа зо. продовжте текст листа.

ЩаіЮ&тй пане ...Т

Один з найосяовніших принципів роботи юшої компанії-- гідноціну-, вати своїх клієнтів. До Вас ми ставимося з особливого повагою, адже впродовж нашої співпраці у нас не виникало серйозних непорозумінь.

Однак учора на ша бухгалтерія повідомила, що Ви вчасно не оплатили кііькарахунків. Розуміємо, що...

вправа б7. Напишіть лист, в якому ви к«кілоа/ііоєте невдоволення дизайном упакування різдвяних подарунків для дітей.

анпрвар 58. Напишіть лист, в якому повідомляєте про свій намір розряа™ «лтрлхт у зв'язку а тим, що ваш партноо недбало ставиться до своїх (пеоедбзчених угодо») оосе'яакіе 1 часто завдав клопоту вашій бухгалтерії. Тон 1 стиль листа повинні остаточно переконати адресата ■ тому, шо дя* вас ие вкрай неприємний, однак єдино можливий вихід Із ситуації.

вправа 99. Напишіть яист-н «повідь на претвнзі*, в якому ви наео-дига переконливі аргументи й доводите, цю комп'ютери зіпсувалися через порушення техніки експпувтеїії.

вправа вО. Напишіть лист, в Якому ви просите вибачення за те, шо не прийшли на ділову зустріч, про яку домовлялися на особисто, а черва свого секретаря. Лояснпь, ьцо помилка сталася через нвікюозуміння. У листі зауважте, що покладали велику надію на цю зустріч, та вислові ть і^хідіваиня на повторну зустріч через деякий час.

Вправа ві. налишітьлист-подяку організації, яка фінансово підтри-мата важливу доброчинну акцію.

кйіреа* «2, Напишіть офіційне запрошення на урочистий вечір.

блраяш ва. напишіть вітального листе з нагоди ювілею.

Вправи *4. Проловжіть текст листа за подаєм початком. З'ясуйте, (мий це документ зе: а) призначенням: б) напрямком: в) місцем виник­нення.

Шановні панове! •'"#- "

Учора ми отрималшмрисмку звістку про. Ват пстні.усвтігт&й- критмя філії Вашого уЖтхиа&пу вм. Богуамлві .V.-. *у ■^гиЙКг» ■с Г^НЛЇМЇ'ЧЬ.НЯЩЇ... **»Г .. ■. <■.:... •:• ■ , *.,к"й*_" • сії: .V* 1-У,

Вправа Вв. Перепишіть слова, замість арапок постаті, де гизп>оЧ<о. пропущені літери. Поясніть написання слів

Без астсрсжний. об..Іяати. від зсркалювати, перед ень. віл.звеноо. шатен, о. ви. ги, беиоган ий, млоилен.яв. «аілші ні. волові ий. твлсн нй. ісбсднн ий, нешідан^нй. ндлружси.-ість. бскмсрт і. іювно-

.111 «. бСЗЧЯХІ ШИрОЧСН нй. подвір ПІЛШКСбес. ■ . СІП сй. швердшл, роиорос-я. іЧ і і., м І ті

ВлрааввВ. Від поданих слів утворім Іменники, поясніть іх правопис. З илькома а них сигадіть рочвннв.

ІІїнісрсдити. вітати, іииотніджувлтії. порушили, адиїлк. судити, пояіломляти, відкриваїи. шитті, 11 іятвсрджл'кети. ми три шумім, шпа­лу вати.

Вправа 07. Перепишіть, вставте, де потрібно, пропущені літери, видначіе наголос. Поясніть написання слів, подібних за звучанням

Не оцшсн.а ніким робота — нсошнен. ня карі не вшиші.д мною людніш - невшшан .а .інший, неск»ин..с слово і • ■ ■ ш і радість: не СКШЧСН..в вчасно роїнова — неекшчен.л роїмоаа.

Вправа вв. Із словосполучень утворіть складні те сктадмостооочвиі слова. ПоахваТь іл правопис.

Триста літ. три тисячі війсьиовин комісаріат, юпий натури іс» лея діять п'ять мільйонів, міський комітет, шістдесят років, заїси сімдесят тонн.

Вправа вв Перепишіть текст, на мсиі ■рапс* поставте де потрібно, гіропушвні літери в повеніть правопис цих ста.

Багато с іа> чинш, у евггі, й одна з найбільших ічюмик них мова З ран мж» дитинства і до тктбоехч стірості іншим невід..ільно ВО-в'гана і мовою. Цс сдиіі..с ниряли, шо внвншуг людину над евпом. побить її ІНПЛОШІ..ОЮ в пошуках істшш. Рошочиногться ирнлучаї и ди тини до краси рідної мпяи і милих бабусиних каюк і материнськії і колискової пісні Кожен лень за* нам урок ппнін а І ткажли і скріп, чаш учитель мови

Усі лиш..я паші, думи і сіюдиші..я іаярш.ткноться у слові. Слово— ие наше паїмірнішс око. іинімогутніша сила. Через слово людина піїнаг те. шо недоступне було беїдосерсдльому сттриймл Ю У ІІЬ*>М) ЛІДЛЬТріа-І <» ються асі •айіберіи- сапу.

За допомогою слот ми про* ніжмо в дума й почути, які хамдюдчі-ін людей и іислчаш.и до нас. Також можемо таериутиса ло далеких на шдлків і перелети їм у слові нлкчхкеровеи шіе Слово — нявтвіриішнй постанеш і минулого а сьогодсп л і сьогодсн я в ііринлссши* Завдяки йою могутності не имуяюгться людський досвід Цс схована мудрості Й невмирущості нераду (За / Вимнигнцси).

Вправа 70 Перепишіть, вставляючи пропущені розділові з*а*и. Поясніть ер**- • відокрем>"вии« а00 новідокремлення означень.

1. Були у тій пісні і росою вмиті сві гайки, і тилі енні надвечір'я, і іоміншві сонячні дні, і ду ишіІ юряіп ночі рідного лісу (Нест). 1 Якщо с на білому СаяПНщУ раїі, то, либонь, ось пін — у сіпувдто-їелеіінх житах простеленії \ по степовії! рівнині аж ген до темної стежки лісу при обрії Шарі:.). V Нам маленьким і дорослим все дакпт. вони і любов'ю: ніжне серце, світлий ротум. сили нашому иорпв ю (С. Оя.). А. Потомленим, виснаженим .-юдям потрібна була пісня бонова, блльора. ииіра (1 гаг). 5. Мій ■..■■цім вірш нвлнсаїшЙ в ошлі. Він друкувався просто на кмлІ іКост) 6 Трави гуслі пахучі шелестять піл попімн (Коп.К 7. Шлях широкий покритий талим сином гадюкою поп «вся нв тору (Мирн.І. 8. Особистий підпис внраіинй, чіткий, акуратнії можні леї м> впіїнзін, ідентифікувати (1 посібника), 9. Іде грою лігша і кучерява садам вшлілІ руки цілувать ІКост.). 10. Оброшені зорями хати свіпілися проти місяця (Стелем). II. Дерева и вікном у тиші непорочній стояли іногм здушені рясннм іРич.). 12. і1 містом исііомілшЙ і простий не анбнрш іинорОїк ;ілв себе (Луп.) 13, Неначе білими снігами стоять обсишпі сади (Оя І 14.Одне недоречно вжи геслово, речення невдалосформульомне можуп-зруйнувлтн так дбайливо вибудовану споруду вашої справи, похитнути віру в людську та професійну порідність О жури.). 15. Нешюстровану поштову картку ікшсилають тільки до рідних і близьких людей, ілюстро­вану — по адресатів будь-якої категорії (3 посібника).

Вправа 71. Напишіть розповідь про свої враження вш відвідування теа'ру (музею, виставки), використовуючи відсяремлвні означення.

Впраав 72. Складіть речвнмо із поданими словами, запам'ятайте значення. ,

!;.■.". — взаемшш — стосунки — відношення — ставленій.

Довідка Вюіиини. стосунки—ці слова використовуються нв спи* чения спчгуикіа між членами іромадм. між суспідьшіми групами (наші ншгмини приятельські стосунки); відносини — ЦЄ1В'яші МІЖ державами або групами людей (лиріяїничі відносини дипломатичні відносини), від­ношення — це )) взаємозв'язок (відношення мислення/х? буття); 2) діло­вий лист (наОісшти вчнн,і>іення), стайяеннн характер поводжеіиія і ким- або чнмнебудь (стакісння до роботи).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]