Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.Укр. (Ч.2) (ВИПРАВЛЕНО).doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
3.09 Mб
Скачать

Глава 22

Законом України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про вне­сення змін до деяких законодавчих актів України" від 28 грудня 2007 р. внесені зміни, які обмежують транспортні пільги інвалідів. Зокрема статтю 38-1 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" доповнено частиною сьомою: "Пільговий проїзд, передбачений статтею 38-1 надається за умови, якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищував величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, збільшену на коефіцієнт 1,1, у порядку, визначено­му Кабінетом Міністрів України". Очевидно, що така норма суперечить Консти­туції України і стане предметом розгляду в Конституційному Суді України.

Пільги, передбачені цим Законом, зберігаються за інвалідами та дітьми-інвалідами незалежно від виду виплачуваної пенсії або допомоги, призначеної замість пенсії. У випадках, коли іншими нормативно-правовими актами пе­редбачені норми, що підвищують встановлений цим Законом рівень соціально­го захисту інвалідів, застосовуються положення тих нормативно-правових актів, які визначають найвищий рівень соціального захисту інвалідів. Якщо інвалід має право на одну й ту саму пільгу за цим Законом і одночасно за іншим нормативно-правовим актом, пільга йому надається лише за одним із них за його вибором (незалежно від підстави встановлення пільги).

Основними формами реабілітаційних заходів для інвалідів є: надання реабі­літаційних послуг; забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення; матеріальне забезпечення.

Реабілітаційні послуги надаються інвалідам, дітям-інвалідам в установах і закладах системи реабілітації інвалідів, а також у разі потреби за місцем про­живання інваліда, дитини-інваліда. Порядок надання інвалідам і дітям-інва­лідам реабілітаційних послуг затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. № 80. Послуги, передбачені Державною типовою програмою реабілітації інвалідів, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2006 р. № 16865, надаються інваліду або дитині-інваліду безоплатно чи на пільгових умовах у межах суми, передбаченої на зазначену мету та з врахуванням Закону України "Про соціальні послуги". Принаймні розмір плати за надані послуги не повинен перевищувати за місяць 25 % роз­міру пенсії інваліда або дитини-інваліда (з урахуванням компенсацій, надба­вок, доплат до пенсії) чи державної соціальної допомоги, призначеної замість пенсії, або за один день — 1 % відповідної виплати, а решта суми сплачується за рахунок коштів інших джерел.

Послуги інваліду або дитині-інваліду у приватній реабілітаційній установі надаються в установленому нею порядку. Розмір плати за надання інваліду або дитині-інваліду послуг у приватній реабілітаційній установі та умови її вне­сення визначаються відповідно до Порядку регулювання тарифів на платні соціальні послуги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2005 р. № 2686.

5Офіційний вісник України. вОфіційний вісник України.

2006. — № 50. — Ст. 3311. 2005. — № 15. — Ст. 759.

534

Соціальний захист окремих категорій населення

На сьогодні в Україні діє розгалужена мережа соціальних установ і закла­дів, які надають послуги інвалідам і дітям-інвалідам. Зокрема в системі органів праці та соціального захисту населення діють центри соціальної реабілітації дітей-інвалідів, діяльність яких регулюється Типовим положенням, затвер­дженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 13 лю­того 2007 р. № 48.

Наказом Міністерства праці та соціальної політики від 23 липня 2007 р. № 392 затверджено Типове положення про реабілітаційну установу змішаного типу для інвалідів і дітей-інвалідів з розумовою відсталістю та Типове поло­ження про установу постійного та тимчасового перебування інвалідів з розумо-вою відсталістю. Реабілітаційна установа постійного та тимчасового перебу-зання інвалідів з розумовою відсталістю є установою, цільовим призначенням якої є здійснення постійного та тимчасового цілодобового догляду осіб з розу­мовою відсталістю, які потребують стороннього догляду, денної зайнятості та подальшої інтеграції їх у суспільство. До Установи приймаються інваліди І— ІІ групи з розумовою відсталістю відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку надання інвалідам та дітям-інвалідам реабілітаційних послуг" від 31 січня 2007 р. № 80.

Грошові компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування спеціаль­ного автотранспорту та на транспортне обслуговування виплачуються інвалі­дам, на дітей-інвалідів, які відповідно до законодавства мають право на забез­печення спеціальним автотранспортом. Ці питання врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 р. № 228. Установлено, що гро­шові компенсації виплачуються, починаючи з 1 січня 2007 р., інвалідам, за­конним представникам дітей-інвалідів, які мають автомобілі та мотоколяски, — у розмірі відповідно 142 та 94 грн, на транспортне обслуговування — у розмірі 192 грн. Після одержання інвалідом, законним представником дитини-інва-ліда спеціального автотранспорту виплата йому грошової компенсації на транс­портне обслуговування припиняється і виплачується грошова компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 р. № 999 затвер­джено Порядок забезпечення інвалідів автомобілями. Цей Порядок визначає механізм забезпечення автомобілями інвалідів, зокрема дітей-інвалідів, які мають право на їх отримання безоплатно або на пільгових умовах і місце про­живання яких зареєстровано в Україні в установленому законодавством по­рядку. Для забезпечення автомобілями діти-інваліди беруться на облік після досягнення ними п'ятирічного віку. Інваліди, які проживають в установах соціального обслуговування на повному державному утриманні, автомобілями не забезпечуються. У разі влаштування інваліда на проживання до установи соціального обслуговування автомобіль, отриманий інвалідом, законним пред­ставником недієздатного інваліда, дитини-інваліда через головне управління соціального захисту або управління виконавчої дирекції, повертається цьому головному управлінню або управлінню у повному комплекті для реалізації в установленому порядку.

535

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту