Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.Укр. (Ч.2) (ВИПРАВЛЕНО).doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
3.09 Mб
Скачать

Глава 22

підприємства, установи й організації, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

Порушення строків сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Суми адміністративно-господарських санкцій і пені, що надійшли до державного бюджету, використовуються Фондом соціального захисту інвалідів на фінансування заходів щодо соціальної, трудової, фізкуль­турно-спортивної та професійної реабілітації інвалідів; створення робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів; професійного навчання непрацюючих інвалідів тощо.

Постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. № 70 "Про ре­алізацію статей 19 і 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" затверджено низку положень щодо звітності про зайнятість інвалідів, їх працевлаштування, зарахування кількості робочих місць, сплати штрафних санкцій тощо. Цією постановою визнано такими, що втратили чинність: постанову Кабінету Міністрів України "Про організацію робочих місць та працевлаштування інвалідів" від 3 травня 1995 р. № 314; постанову Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку сплати підприємства­ми (об'єднаннями), установами і організаціями штрафних санкцій до відділень Фонду соціального захисту інвалідів, акумуляції, обліку та використання цих коштів" від 28 грудня 2001 р. № 1767.

Кабінет Міністрів України постановою від 11 липня 2002 р. № 954 реоргані­зував Фонд соціального захисту інвалідів в урядовий орган державного управ­ління у складі Міністерства праці та соціальної політики. Утримання Фонду здійснюється за рахунок видатків з державного бюджету. Згідно з Положен­ням про Фонд соціального захисту інвалідів, затвердженим постановою Кабі­нету Міністрів України від 26 вересня 2002 р. № 1434, Фонд серед іншого здійснює контроль за своєчасним перерахуванням сум штрафних санкцій, що надходять від підприємств, установ і організацій за недодержання ними нор­мативів робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів, а також контролює цільове використання підприємствами коштів, переданих їм Фон­дом для здійснення заходів щодо соціального захисту інвалідів.

Законом України від 15 червня 2004 р. № 1773 внесено значні зміни до За­кону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні"4.

Зокрема, встановлено низку гарантій забезпечення доступу інвалідів до інфор­мації та спілкування. Державою визнається дактильно-жестова мова як засіб міжособового спілкування, а також як засіб навчання інвалідів з вадами слуху. Інвалідам по слуху забезпечується доступ до засобів масової інформації шляхом титрування та здійснення сурдоперекладу на дактильно-жестову мову глухих інформаційних і тематичних телепрограм, кіно-, відеофільмів у порядку та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України. Інваліди забезпечуються за­собами спілкування, що полегшують їх взаємодію між собою та з іншими кате­горіями населення. Інвалідам І та II груп надано право на позачергове і пільгове

4Урядовий кур'єр. — 2004. — 8 липня. 532

Соціальний захист окремих категорій населення

поновлення квартирних телефонів за рахунок коштів Фонду соціального за-хисту інвалідів.

Інвалідам по слуху послуги із сурдоперекладу та сурдотехніка надаються відповідно до Закону України "Про соціальні послуги" в порядку, визначено-го Кабінетом Міністрів України.

Матеріальне, соціально-побутове і медичне забезпечення інвалідів здійснюється у вигляді грошових виплат (пенсій, допомог, одноразових виплат), пебезпечення медикаментами, технічними й іншими засобами, включаючи друковані видання зі спеціальним шрифтом, звукопідсилюючу апаратуру та стабілізатори, а також шляхом надання послуг за медичної, соціальної, трудо-асї і професійної реабілітації, побутового та торговельного обслуговування.

Послуги з соціально-побутового і медичного обслуговування, технічні та інші вироби (протезно-ортопедичні вироби, ортопедичне взуття, засоби пересуван-ня, у тому числі крісла-коляски з електроприводом, автомобілі, індивідуальні пристрої, протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові й голосоутворювальні апарати, сурдотехнічні засоби, мобільні телефони та факси для письмового спілкування, ендопротези, сечо- та калоприймачі тощо) надаються інвалідам , дітям-інвалідам безплатно або на пільгових умовах за наявності відповідно-го медичного висновку.

Інваліди, які отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії, і діти-інваліди мають право на безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування. Інваліди І і II груп мають право при імбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів зі оплатою 50 % їх вартості. Інваліди і діти-інваліди за наявності медичних показань мають право на безплатне забезпечення санаторно-курортними путів­ками.

Транспортне обслуговування інвалідів здійснюється на пільгових умовах. Інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів І групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого), мають право на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також всіма видами приміського транспорту. Діти-інваліди та інваліди І,ІІ груп по зору і з ураженням опорно-рухового апарату та особи, які супрово­джують інвалідів І групи або дітей-інвалідів зазначених категорій (не більше одного супроводжуючого), мають право на безплатний проїзд також у метро. Інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів І групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда або дитину-інваліда), мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня. Пільгове перевезення інвалідів здійснюють усі підприємства транспорту незалежно від форми власності та підпорядкування відповідно до Закону України "Про транспорт". Категорії інвалідів та дітей-інвалідів і порядок їх транспортного обслуговування на пільгових умовах визначає Кабінет Міністрів України.

533

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту