Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.Укр. (Ч.2) (ВИПРАВЛЕНО).doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
3.09 Mб
Скачать

Глава 22

Розгляд заяви про надання статусу біженця здійснюється органами мігра­ційної служби в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Сева­стополі протягом двох місяців з дня прийняття рішення про оформлення доку­ментів для вирішення питання щодо надання статусу біженця. У разі потреби строк розгляду може бути продовжено керівником органу міграційної служби за вмотивованим поданням працівника, який розглядає заяву, але не більше ніж до трьох місяців.

Рішення за заявою про надання статусу біженця приймається спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах міграції протягом місяця з дня отримання особової справи заявника та письмового вис­новку органу міграційної служби, який розглядав заяву. У разі потреби строк прийняття рішення може бути продовжено керівником спеціально уповнова­женого центрального органу виконавчої влади у справах міграції, але не більше ніж до трьох місяців.

Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у справах міграції приймає рішення про надання статусу біженця або про відмову в наданні статусу біженця на основі всебічного вивчення та оцінки всіх документів і мате­ріалів, що можуть бути доказом наявності умов для набуття статусу біженця.

Орган міграційної служби протягом семи робочих днів з дня отримання рішення про надання статусу біженця видає кожній особі, яка досягла шістна­дцяти років, посвідчення біженця встановленого зразка. Дитині, розлученій з сім'єю, якій надано статус біженця, посвідчення біженця видається до досяг­нення шістнадцятирічного віку. Під час видачі посвідчення біженця довідка про особу, стосовно якої прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання їй статусу біженця, вилучається. Посвідчен­ня біженця є підставою для реєстрації в органі спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань громадянства та реєстрації фізичних осіб за місцем проживання біженця. Відомості про членів сім'ї біжен­ця, які не досягли шістнадцятирічного віку, заносяться до посвідчення біжен­ця одного з батьків, а у разі відсутності батьків — діда чи баби, повнолітніх брата чи сестри, опікунів чи піклувальників, або іншої особи, яка до прибуття в Україну добровільно чи в силу звичаю країни походження біженця взяла на себе відповідальність за виховання та утримання дітей.

Посвідчення біженця видається строком на один рік. Під час перереєстрації біженця органом міграційної служби за місцем його проживання дія посвідчен­ня продовжується. Положення про посвідчення біженця затверджене постано­вою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 р. № 1527.

Статус біженця втрачається, якщо особа:

  1. добровільно знову скористалася захистом країни громадянської належ­ ності (підданства);

  2. набула громадянства України або добровільно набула громадянства, яке мала раніше, або набула громадянства іншої держави і користується її захис­ том;

578

захист окремих категорій населення

  1. добровільно повернулася до країни, яку вона залишила чи за межамидержави перебувала внаслідок обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань;

  2. будучи особою без громадянства може повернутися в країну свого попе-реднього постійного проживання, оскільки обставини, за яких було надано статус біженця, більше не існують;

5) отримала притулок чи дозвіл на постійне проживання в іншій країні;

6) не може більше відмовлятися від користування захистом країни своєї громадянської належності, оскільки обставини, на підставі яких особі було надано статус біженця, більше не існують. Особа позбавляється статусу біжен-ця, якщо вона займається діяльністю, що становить загрозу національній без-пеці та громадському порядку, здоров'ю населення України.

Особа, стосовно якої прийнято ріиіення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання статусу бізкенця, має право: на тимча-гсзе працевлаштування, навчання, медичну допомогу в порядку, встановлено-му законодавством України; проживання у родичів, у готелі, піднайом житло­вого приміщення або користування житлом, наданим у пункті тимчасового зозміщення біженців; правову допомогу.

Особи, яким надано статус бізкенця в Україні, є іноземцями чи особами 5ез громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах. Такі особи ї: зристуються тими ж правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, із: і громадяни України, — за винятками, встановленими Конституцією та мконами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Особа, якій надано статус бізкенця, має рівні з громадянами України пра­ла: на пересування, вільний вибір місця проживання, вільне залишення тери­торії України, за винятком обмежень, які встановлюються законом; працю; гідприємницьку діяльність, яка не заборонена законом; охорону здоров'я, ме-лаїчну допомогу та медичне страхування; відпочинок; освіту; свободу світогляду : віросповідання; направлення індивідуальних чи колективних письмових звер­нень або особисте звернення до органів державної влади, органів місцевого само­врядування, посадових і службових осіб цих органів; володіння, користування і розпорядження своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності; оскарження до суду рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб; звернен­ня за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; правову допомогу; має рівні з громадянами України права у шлюбних та сімейних відносинах; має право на одержання грошової допомоги, пенсії та інших видів соціального забезпечення в порядку, встановленому законодавством України, та користування житлом, наданим у місці проживання.

Особа, якій надано статус біженця в Україні, користується іншими правами і свободами, які передбачені Конституцією та законами України.

579

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту