Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.Укр. (Ч.2) (ВИПРАВЛЕНО).doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
3.09 Mб
Скачать

Глава 16

встатті 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне стра­хування", мають право на встановлення надбавки до пенсії у таких розмірах: за наявності одного непрацездатного члена сім'ї — 70 % , двох і більше — 90 % надбавки до пенсії померлого годувальника або надбавки до пенсії, що могла бути йому встановлена.

У разі смерті військовослужбовця, особи начальницького або рядового складу органів внутрішніх справ, особи начальницького або рядового складу державної пожежної охорони, особи начальницького або рядового складу органів і підрозділів цивільного захисту, особи начальницького складу подат­кової міліції, особи начальницького або рядового складу Державної криміналь­но-виконавчої служби України, які загинули (померли) при виконанні служ­бових обов'язків, під час проходження військової служби, служби в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивіль­ного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі України внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержа­ного під час виконання цих обов'язків, і були посмертно нагороджені держав­ними нагородами України або колишнього Союзу РСР, зазначеними у статті 1 цього Закону, непрацездатні члени сім'ї померлого, зазначені у статті 36 Зако­ну України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та статті 30 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військо­вої служби, та деяких інших осіб", мають право на встановлення до пенсії надбавки у таких розмірах: за наявності одного непрацездатного члена сім'ї — 70 % , двох і більше — 90 % розміру надбавки, передбаченого для осіб, зазна­чених у пункті 1 статті 1 цього Закону. Надбавка встановлюється до пенсії, на яку член сім'ї померлого годувальника має право згідно із законом. При цьому застосовується порядок встановлення і збільшення надбавки, визначений стат­тею 5 цього Закону.

Для призначення пенсій за особливі заслуги особам, зазначеним у пунктах 1. З—5 статті 1 цього Закону, створено Комісію з встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною при Кабінеті Міністрів України. Положення про цю комісію затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2000 р. № 1578. Клопотання про встановлення пенсії за особливі заслуги порушується Президентом України, Головою Верховної Ради України, Прем'єр-міністром України, міністрами та керівниками інших центральних органів виконавчої влади, Главою Адміністрації Президента України, Керівником Апарату Верхов­ної Ради України, Міністром Кабінету Міністрів України, Головою Рахункової палати, Головою Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Головою Кон­ституційного Суду України, Головою Верховного Суду України, головами ви­щих спеціалізованих судів України, Генеральним прокурором України, Голо­вою Національного банку України, Головою Ради міністрів Автономної Респуб­ліки Крим, головами обласних, Київської і Севастопольської міських держав­них адміністрацій, головами обласних, Київської і Севастопольської міських рал у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

402

.Державне пенсійне забезпечення

Особам, зазначеним у пунктах 2, 6—7 статті 1 цього Закону, пенсії за особливі заслуги встановлюються комісіями з встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною при Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласними Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях, положення про які та їх склад затверджуються відповідно Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями. Клопотання про призначення пенсій за особ­ливі заслуги особам, зазначеним у пунктах 2, 6—7 статті 1 цього Закону, порушуються особами, зазначеними у частині першій цієї статті, або головами районних, районних у містах державних адміністрацій та міськими головами міст обласного значення.

Клопотання подаються у відповідні комісії, які розглядають його в місячний строк з дня подання документів.

Рішення про встановлення пенсії за особливі заслуги або про відмову в її становленні, прийняте відповідними комісіями, зазначеними у статті 2 цього Закону, повідомляється не пізніше 10 днів після його прийняття громадянам, які звернулися за встановленням пенсії за особливі заслуги, і посадовим осо­бам, які порушили клопотання.

Пенсія за особливі заслуги призначається з дня звернення за встановленням пенсії, але не раніше дати набрання чинності положеннями Закону, що встановлює право на таку пенсію.

Днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається день прийняття заяви про порушення клопотання про встановлення пенсії за особливі заслуги з усіма необхідними документами. Перелік таких документів вста­новлено зазначеним вище Положенням. До клопотання про встановлення пенсії має бути додано: 1) копії документів, що підтверджують особливі заслуги; копії документів, що підтверджують трудовий стаж; 3) копія довідки медико-соціальної експертної комісії про інвалідність осіб, визнаних інвалідами; довідка про вид та розмір отримуваної пенсії, а якщо особа працює — також довідка про заробітну плату за минулий календарний рік; копія сторінки пас­порта, де прізвище, ім'я, по батькові особи зазначені українською мовою.

Якщо заява про встановлення пенсії за особливі заслуги надсилається по­штою і при цьому подаються всі необхідні документи, то днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається дата, вказана на пошто­вому штемпелі місця відправлення заяви. У разі, коли до заяви додані не всі необхідні документи, орган, що здійснює підготовку документів для встанов­лення пенсії за особливі заслуги, повідомляє заявнику, які документи повинні бути подані додатково. Якщо вони будуть подані не пізніше трьох місяців з дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звер­нення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається день прийняття або відправлення заяви про встановлення такої пенсії.

У разі збільшення прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втра­тили працездатність, органи, що виплачують пенсії, здійснюють перерахунок

403

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту