Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.Укр. (Ч.2) (ВИПРАВЛЕНО).doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
3.09 Mб
Скачать

Глава 13

13.8. Порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії

Для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 р., незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 р. У разі якщо страховий стаж становить менший період, ніж передбачено абза­цом першим цієї частини, враховується заробітна плата (дохід) за фактичний страховий стаж (абзац перший частини першої ст. 40).

За вибором особи, яка звернулася за пенсією, з періоду, за який враховуєть­ся заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключається період до 60 календарних місяців підряд за умови, що зазначений період становить не більше ніж 10 % тривалості страхового стажу, врахованого в одинарному розмірі. У всіх випадках, крім випадку, передбаченому абзацом другим частини першої статті 40 (коли страховий стаж становить менший період), період, за який вра­ховується заробітна плата, після виключення 10 % тривалості страхового ста­жу не може бути меншим ніж 60 календарних місяців, оскільки згідно зі стат­тею 26 крім пенсійного віку особа повинна мати не менше п'яти років страхо­вого стажу, щоб одержати право на пенсію за віком.

За бажанням особи частина розміру пенсії за віком за період страхового ста­жу, набутого до набрання чинності цим Законом, може бути визначена відпо­відно до раніше чинного законодавства, а для обчислення частини пенсії за період страхового стажу після набрання чинності цим Законом — на умовах, передбачених абзацом першим цієї частини.

Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 р. врахо­вується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробіт­ну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, а за пе­ріод страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 р. — за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Механізм обчислення заробітку досить складний. При цьому застосовуєть­ся декілька формул. Основна формула: Зп = Зс • (Ск : К), де Зп — заробітна плата (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, у гривнях; Зс — се­редня заробітна плата (дохід) у середньому на одну застраховану особу в ціло­му по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього За­кону враховується для обчислення пенсії, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії. Порядок визначення показників зазначено: заробітної плати затверджується Пенсійним фондом України за погодженнях із центральними органами виконавчої влади у галузях статистики, економіки, праці та соціальної політики і фінансів; Ск — сума коефіцієнтів заробітної плати (доходу) за кожний місяць (Кз + Кз + Кз + +... + Кз); К кількість місяців страхового стажу, за які розраховано коефіцієнти заробітної плати (доходу)застрахованої особи.

360

Пенсії у солідарній системі

Коефіцієнт заробітної плати (доходу) застрахованої особи за кожний місяцьстрахового стажу, який враховується при обчисленні пенсії, визначається за формулою Кіз = Зав : Зс, де Кз — коефіцієнт заробітної плати (доходу) застрахо­ваної особи; Зв — сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії за місяць, за який розраховується коефіцієнт заробітної плати (доходу); Зс — заробітна плата (дохід) у середньому на одну застрахова­ну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії.

За загальним правилом до заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії враховуються суми виплат (доходу), отримуваних застрахованою особою, з яких були фактично обчислені та сплачені страхові внески до Пенсійного фонду в межах встановленої законодавством максимальної величини заробітної плати і доходу), з якої сплачуються страхові внески.

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту