Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.Укр. (Ч.2) (ВИПРАВЛЕНО).doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
3.09 Mб
Скачать

Глава 20

  1. встановлення цін / тарифів на житлово-комунальні послуги відпо-­ відно до закону;

  2. затвердження норм споживання та якості житлово-комунальних послуг, контроль за їх дотриманням та ін.

Отже, із введенням у дію цього Закону встановлено новий порядок визна­чення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Для громадян, які мають пільги щодо оплати житлово-комунальних послуг, норми користування такими житлово-комунальними послугами встановлено постановою Кабінету Міністрів України № 879 від 1 серпня 1996 р. (із наступ­ними змін, і доп.).

Для призначення субсидій громадянин, особа якого посвідчується паспор­том або іншим документом, подає до відділу (управління) субсидій заяву, довід­ку про зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, довідки про доходи кожного із зареєстрованих та декларацію про їх доходи і майновий стан згідно з формами, затвердженими Мінпраці, та відомості про забезпеченість житловою площею та комунальними послугами.

Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, у тому числі осіб, призваних на строкову військову службу. Кількість осіб визначається на початок місяця, в якому надійшло звернення за призна­ченням субсидії.

Субсидія не призначається, якщо:

  1. у житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані працездатні громадя­- ни працездатного віку, які не працювали і не навчалися за денною формою у вищих навчальних закладах І—IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах протягом трьох місяців, що передують місяцю звернен-­ ня за призначенням субсидії (крім громадян, які доглядають за дітьми до до­ сягнення ними трирічного віку; громадян, які доглядають за дітьми, що по­ требують догляду протягом часу, визначеного в медичному висновку лікуваль­- но-консультаційної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку; громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і зайняті доглядом за ними; громадян, що доглядають за інвалідами І групи або дітьми- інвалідами віком до 16 років, а також за особами, які досягли 80-річного віку), та не були зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу;

  2. уповноважений власник (співвласник) житла, наймач житла у державно­ му та громадському житловому фонді, член житлово-будівельного кооперати­- ву, власник (співвласник) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, або будь-яка особа, що зареєстрована разом з ним у житловому при­ міщенні (будинку), здає за договором у найом або в оренду житлове приміщен­- ня (будинок);

  3. уповноважений власник (співвласник) житла, наймач житла у державному та громадському житловому фонді, член житлово-будівельного кооперативу, влас-

472

.

Державна соціальна допомога у зв'язку з малозабезпеченістю

(співвласник) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, . особи, які зареєстровані разом з ним у житловому приміщенні (будинку), мають у своєму володінні (користуванні) чи володінні (користуванні) дружини (чо­ловіка, неповнолітніх дітей) у сукупності більше ніж одне житлове приміщення будинок), загальна площа яких у сумі перевищує встановлені у пункті 4 цього Зходження норми володіння чи користування загальною площею житла.

У випадках придбання житлового приміщення (будинку) субсидія для відшкодування витрат на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електро-енергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), а також на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призна­чається не раніше ніж через рік з місяця придбання;

4) уповноважений власник (співвласник) житла, наймач житла у державно­му та громадському житловому фонді, член житлово-будівельного кооперати­ву, власник (співвласник) житлового приміщення, на якого відкрито особовий трунок, та особи, які зареєстровані разом з ним у житловому приміщенні (будинку), мають у своєму володінні чи володінні їх дружин (чоловіків, неповнолітніх дітей) більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму). При цьому не враховуються транспортні засоби, які згідно із законодавством не є об'єктами оподаткування (крім тракторів на гусеничному ходу).

Наявність (відсутність) у власності або володінні зазначених осіб іншого житлового приміщення (будинку) та більше ніж одного автомобіля, транспорт­ного засобу (механізму) декларується під час подання заяви про призначення субсидії.

Виходячи з конкретних обставин, що склалися, на підставі рішень район-нах. районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій та вико-навчих органів міських і районних рад або утворених ними комісій відділи управління) субсидій можуть призначати субсидії, як виняток, у разі наяв­ності названих умов. Рішення про призначення (непризначення) субсидії в тих випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг тут призначається на основі середньомісячного, а для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива — на основі річного сукупного доходу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), за попе­редній календарний рік з урахуванням коефіцієнта зростання середньої заро­бітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки.

Розрахунок середньомісячного сукупного доходу сім'ї для призначення допомоги на догляд провадиться відповідно до Методики обчислення сукупного заходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства фінансів, Міністер­ства економіки, Державного комітету статистики України від 15 листопада 2001 р. (із наступними змін, і доп.).

473

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту