Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.Укр. (Ч.2) (ВИПРАВЛЕНО).doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
3.09 Mб
Скачать

Глава 19

чається за повні місяці перебування дитини вдома на підставі довідки навчаль­ного закладу, про те, що дитина в цей час не перебувала на повному державно­му утриманні.

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням і є вихован­цями дитячих навчальних закладів, що фінансуються не за рахунок бюджет­них коштів, призначається на загальних підставах.

Слід звернути увагу, що Закон застосовує механізм для визнання права на отримання допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням. згідно з яким допомога призначається, якщо середньомісячний розмір одер­жуваних на дитини аліментів і пенсії за попередні шість календарних місяців не перевищує прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку. Тобто має перевірятися матеріальний стан особи, яка потре­бує допомоги.

Згідно зі статтею 18 Закону допомога виплачується у розмірі, що дорівнює різниці між встановленим прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним розміром одержуваних на дитину аліментів і пенсі! за попередні шість календарних місяців.

У разі коли для дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, алімен­ти (за відсутності осіб, що за законом зобов'язані їх утримувати) та пенсія на дітей за попередні шість календарних місяців не нараховувалися, така допомо­га призначається у розмірі прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Для одержання допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуван­ням, органу праці та соціального захисту населення подаються такі докумен­ти:

  1. заява опікуна чи піклувальника про призначення допомоги, що складаєть­ ся за формою, затвердженою Міністерствам праці та соціальної політики Укра­ їни;

  2. копія рішення про встановлення опіки чи піклування;

  3. копія свідоцтва про народження дитини;

  4. довідка з місця проживання заявника про склад сім'ї (для дітей, які пе­- ребувають під опікою чи піклуванням і є вихованцями дитячих навчальних закладів, що фінансуються не за рахунок бюджетних коштів, — видана орга­- ном реєстрації довідка, у якій зазначаються статус дитячого навчального за­ кладу і за які кошти він фінансується, а також підтверджується факт перебу­- вання у ньому дітей);

  5. довідка про місячні розміри аліментів і пенсії, що одержує на дитину опікун чи піклувальник (у разі одержання дитиною пенсії довідку видають органи праці та соціального захисту населення).

Якщо опікун чи піклувальник проживає за місцем проживання дитини, яка перебуває під його опікою чи піклуванням, подається довідка, видана органом праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації опікуна чи піклу­вальника про те, що він не перебуває на обліку як одержувач допомоги на дітей. які перебувають під опікою чи піклуванням, і не одержує зазначеної допомоги.

448

Державна допомога сім'ям з дітьми

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням,призна­чається на шість місяців. Питання про продовження виплати допомоги ви­рішується на підставі заяви та довідки про місячні розміри аліментів і пенсії, що одержує опікун чи піклувальник на дитину.

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, призна­чається з місяця, в якому була подана заява з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця до моменту досягнення дитиною 18-річного віку включно.

Підставою для припинення виплати допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, є: звільнення від виконання обов'язків опікуна чи піклувальника; працевлаштування або взяття шлюбу дитиною до досягнення нею 18-річного віку; досягнення дитиною 18-річного віку.

У разі виникнення обставин, внаслідок яких може бути припинена виплата зазначеної допомоги, її одержувачі зобов'язані у десятиденний термін повідомити про це органи праці та соціального захисту населення, які виплачують допомогу.

Виплата допомоги припиняється за рішенням органу праці та соціального захисту населення з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли відповідні обставини.

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, призна­чається та виплачується органами праці та соціального захисту населення за місцем проживання опікуна чи піклувальника або дитини.

Покриття витрат на виплату допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету у вигляді субвенцій до місцевих бюджетів.

Закон України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціально­го захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування", який набрав чинності з дня опублікування, тобто 8 лютого 2005 р., встановив ком­плекс заходів щодо соціального захисту таких дітей.

Зокрема, підтверджено конституційне положення, що держава здійснює повне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклуван­ня, а також осіб з їх числа. Допомога та утримання таких дітей не можуть бути нижчими за встановлені мінімальні стандарти, що забезпечують кожній ди­тині рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, мораль­ного та соціального розвитку на рівні, не нижчому за встановлений прожитко­вий мінімум для таких осіб.

Право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років та осо­би з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, при про­довженні навчання до 23 років або до закінчення навчальних закладів.

Особам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, крім повного державного забезпечення виплачується стипендія в розмірі, який на 50 % перевищує розмір стипендії у відповідному навчальному закладі, а також виплачується 100 % заробітної плати, яка нарахована в період

449

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту