Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

99. Як боротися з лінню

Це питання не випадково поставлене передостаннім. Для того, щоб не було ледарів, треба робити все те хороше, про що йшлося у всіх дев'яноста восьми попередніх радах. Лінь вилікувати нелегко. Не легше за неї і попередити, але лінь, що запобігла, обертається працьовитістю в тисячу разів ціннішим, ніж працьовитість, отримана в результаті лікування ліні. Тому розберемося спочатку, мій юний друг, як попередити лінь. А для цього треба знати її джерела.

Лінь — дитя неробства і порожнього проведення часу. Ледачим стає той, чиї бажання в ранньому дитинстві задовольняються турботами старших, а дитині залишається тільки повелівати і вередувати. Ледар народжується там, де все легко дається і людина не знає, що таке важко. Найсприятливішим ґрунтом для перетворення нормальної дитини на ледаря є атмосфера безтурботного і безбідного дитинства, в якій у дитини народжується думка, що дитинство буде вічним. У таких випадках батьки зазвичай одного прекрасного дня спохвачуються: як це відбулося, що ми і не відмітили, коли наш хлопчик став дорослим? Вчора боявся вийти в двір з настанням темноти, а сьогодні залицяється за дівчатами, гуляє до опівночі... Лінь — піна на хвилі безтурботності. Це явище глибоке духовного порядку, його коріння криється в бездіяльності душі. Ледачим стає той, хто нічого не приймає близько до серця.

Лінь часто схожа на відсутність відчуття власної гідності: людині байдуже, що про нього думають люди.

Ледарі, як правило, завжди марнотратники багатства, створеного іншими людьми, але велика кількість споживаних ними благ, образно кажучи, - шия, на яку вони сідають, - ще не говорить про багатство їх духовного життя. Ледарі — люди духовно убогі, жебраки. Один із стовпового коріння ліні — порожнеча, убогість духовних інтересів. Ледарі викликають перш за все відчуття жалю, і, до речі, одним із засобів радикального лікування ліні є те, щоб людина, що стала, до нещастя, ледарем, поглянув на саме себе, побачив своє нещастя, відчув його серцем. Не можна забувати і того, що йдеться про дитячу лінь.

Найважливіша умова попередження ліні — не повинно бути неробства і порожнього проведення часу. Не повинно бути такого періоду в духовному житті людини, щоб він нічого не створював. Потворним в усіх відношеннях є те, що дорослі спеціально створюють умови для неробства і байдикування, називаючи це неробство дитячим літнім відпочинком. Відпочинок повинен бути тільки активним, будучи зміною характеру діяльності. Із задушливого міста дітей треба вивозити в села, хай вони тут, серед полів і лугів займаються посильною діяльністю, загартовують свої сили.

Могутній засіб попередження ліні — обмеження бажань. Хай з дитинства людина на власному досвіді пізнає суть понять: не можна, треба, можна. Разом з батьками слід добиватися того, щоб дитина з малих років сам себе обслуговувала.

Хай людина з малих років випробує труднощі, долаючи їх певною напругою фізичних і духовних сил. Злиття фізичних і вольових сил виховує працелюбну, діяльну, вольову людину.

Лінь не проникає в душу, якщо батьки бачать в нім завтрашню дорослу людину, представляють його дорослим, думають: як же він на світі житиме, якщо понесе в юність і зрілі роки ось цей порок — лінь, недбайливість, боязнь труднощів? Могутній засіб попередження ліні — дорослі турботи. Не може бути і мови про серйозне виховання працьовитості, якщо до вступу до ранньої юності чоловік не дізнався на власному досвіді, що найважливіший елемент людського життя — це заробляти власними руками на одяг, взуття, живлення.

Лінь — це не тільки фізичне неробство, але і лінь думки. Лінь думки опановує людською душею тоді, коли думки даються в готовому вигляді, і для добування їх не треба прикладати ніяких зусиль. Як бездумне споживання матеріальних цінностей, створених чужими руками, породжує небажання працювати фізично, так пережовування думок і вкладання «їх в рот» в готовому вигляді породжує небажання мислити. Примусити здобувати знания— означає попередити інертність думки.

Шлях до запобігання ліні — в багатстві духовних потреб. Тільки за цієї умови, коли вже в дитинстві і особливо в роки отроцтва чоловік виховує в своїй душі такі потреби, як потреба в радості праці, в книзі, в спілкуванні з іншою людиною, в творенні, в творчості — він отримує протиотруту від ліні. Активне виховання потреб як найважливіших духовних цінностей особи — одна з дуже цікавих проблем педагогічної теорії і практики.

А що ж робити, якщо людина вже стала ледарем? — запитаєте ви. Ось приходить мама п'ятикласника Степи в школу і розводить руками: «Що мені робити з ним? Прийшов додому, поклав книги, пообідав і — до вечора гуляє».

Що робити в таких випадках?

Рятувати дитину. Ми радимо матерів: «Якщо вже ви виростили маленького ледаря, то будьте наполегливими в його перевихованні. Примусьте дві години сидіти над уроками. Звикне — сам відчує радість виконаної праці. Примушуйте без крику, без покарання: адже робите йому не зло, а добро. Виконав уроки — хай години дві потрудиться фізично. Піднімайте з ліжка в п'ять годинників ранку. Скажіть йому: я готую для сім'ї сніданок — труджуся, ти готуйся до урокам—тоже трудися. Все це без крику, без нагадування про те, що він, син ваш, ледар. З того дня, як він піднявся в п'ять годинників і попрацював до семи — він вже не ледар. Його треба похвалити за працьовитість.

Не буває випадку, щоб такі прості заходи не перевиховали людини. Єдиним препятствием на шляху до перевиховання ледаря може бути лінь батьків.

Я не випадково говорю про перевиховання ледаря в сім'ї. Лінь народжується і викорчовується перш за все в сім'ї. Якщо в сім'ї немає атмосфери працьовитості, школа не може досягти позитивного результату власними зусиллями У всіх відділеннях батьківської школи ми вивчаємо питання звідки береться лінь? Робимо психолого-педагогічний аналіз поведінки, праці, учення, взаємин молодших і старших. Попередження ліні — одна з найважливіших точок з'єднання зусиль школи і сім'ї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]