Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

67. Як доносити до розуму і серця юних ленінців ідеї комуністичної партії

Слова учать, приклади ваблять — говорить старовинне латинське прислів'я. Наш педагогічний колектив одну з найважливіших своїх виховних цілей бачить в тому, щоб комуністичні ідеї розкривалися перед свідомістю і серцем дітей і підлітків в яскравих образах, на прикладах, що утілюють найвищу людську красу — боротьбу за щастя народу, самовідданість в цій боротьбі, вірність переконанням, непохитність в подоланні труднощів, непримиренність до ворогів комуністичної ідеології. Ми прагнемо, щоб в дитячі і підліткові роки серце кожного вихованця буквально полонив, одухотворила всю його істоту людина, життя якої є справжньою боротьбою за комунізм. Як тільки діти пов'язали червоні краватки і далечінь урочисту клятву, я, вихователь, провожу з ними раз або двічі в тиждень Комуністичні читання. У нас кожен вихователь переконаний, що це його найважливіша справа. Це настільки близьке духовне спілкування вихователя з своїми вихованцями, серця юних ленінців настільки довірливо розкриваються перед вами, що не бути в ці миті з дітьми означає не знати багатьох сокровенних куточків дитячої душі, а значить і не зробити своїм ніжним різцем якнайтонших рисок на скульптурі Людини, якої ви створюєте.

Комуністичні читання — це і читання книг, і яскраві, увлекательные розповіді. Впродовж багатьох років склалася певна тематика читання і розповідей. Ми читаємо і розповідаємо про таких видатних борців-комуністів, як Дзержинській, Свердлов, Лазо, Тельман, Дімітров, Камо, Фучик, Микола Островській, Никоє Белоянніс. Про життя і боротьбу за щастя людства великого вчителя — Володимира Ілліча Леніна.

У образах комуністів дітей особливо глибоко надихає, одухотворяє вірність переконанням, непохитність, непримиренність до ворога і ідейного супротивника. Кожного разу, читаючи і розповідаючи юним ленінцям про те, як мужньо переносив комуніст-ленінець Камо тортури в поліцейських застінках, як навіть найстрашніші катування не могли примусити його ні застогнати, ні зронити слова прохання про пощаду, - я бачу, як в дитячих очах спалахують вогники захоплення. Чим більше таких читань, тим глибше проникає комуністична правда в юні серця.

Мій друг, як безцінну святиню бережіть в дитячих м юнацьких серцях відчуття подиву, захоплення перед великою силою і правдою комуністичних ідей. Знайте, що юна душа, що пізнає розумом і серцем правду навколишнього світу, прагне до збагнення святині. Прагне бачити перед собою зразок, дороговказний вогник і ясну дорогу. Не давайте згаснути вічному полум'ю юної душі — вірі в святі, непорушні істини, в правду комуністичних ідей, вірі в те, що боротися за ці ідеї, а якщо буде потрібно, то і життя віддати за них — найбільша людська мужність, найбільша краса.

Ця віра в святе і непохитне, в красу ідейної мужності, засвічена вогником Комуністичних читань, розгорається яскравим факелом лише за умови, коли людина прагне виразити собою, своїми вчинками те, що здивувало, захопило його в яскравому, мужньому житті комуніста. Не тільки щось робити, але і щось доводити своїми вчинками, своєю працею — це дуже важливе правило комуністичного виховання і самовиховання. Своє виховне завдання ми бачимо в тому, щоб вдихнути в працю дітей і підлітків натхненність, що народжується в ті миті, коли юний розум і юне серце пізнають великі істини комуністичної правди. Якщо в дитячому житті може бути комуністична праця, то це така праця, якою завтрашній громадянин щось доводить і завдяки цьому він стає громадянином вже сьогодні. Ми прагнемо до того, щоб наші вихованці своєю працею доводили:

що в нашому суспільстві чоловік людині друг, товариш і брат;

що вільний трудівник хоче бачити в праці самого себе, хоче залишити в створенні своїх рук власну красу;

що працею і лише працею громадянин соціалістичного суспільства затверджує свою честь, гідність;

що в будь-якій, найскромнішій справі праця може піднестися до творчості, стати поезією, джерелом нового натхнення;

що своєю працею кожен громадянин укріплює силу і могутність нашої Батьківщини.

Зробити так, щоб праця одухотворялася цими високими спонуками, - в цьому і полягає, здається, одна із сторін майстерності ідейного виховання юних ленінців.

Як же практично здійснюється ця ідейність праці?

У житті є для цього безмежна безліч можливостей. Вирощуючи сад для людей, кожний з піонерів нашого загону ростить своє дерево. Праця стає мовчазним змаганням. Кожен прагне вкласти в дерево щось своє, глибоко особисте, індивідуальне.

Я переконуюся, що кожен з радістю зустрічається з своїм деревом як з творінням власних рук, вдивляється в нього — так починається закоханість в працю. Кожен доводить, що він здатний створити своїми руками красу.

Я переконався, що якщо людина затверджує своєю працею піднесені ідеї — він стає гордим, непохитним в своїх принципах. Він дорожить святинями. У житті суспільства немає нічого, що не стосувалося б його особисто. Така людина стає громадським діячем на ділі — н без гучних слів. До нього вже в роки отроцтва приходить моральна зрілість.

У вас, мій друг, може виникнути подив: автор почав говорити про те, як донести до розуму і серця піонерів ідеї Комуністичної партії, а перейшов до праці. Але ж наш час — це час трудового творення. Треба вивчати молоде покоління бути мужнім перш за все в праці. Саме у праці в ім'я перемоги комунізму розкривається у наш час людина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]