Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

97. Як планувати виховну роботу

Тут не може бути ніякого трафарету і рецепту. Все, що відволікає вчителя від безпосередньої виховної роботи, всяка писанина для показу — абсолютно непотрібна річ. Але планування виховної роботи не відноситься до такого роду діяльності. Це складова частина виховної роботи. Без планування я не представляю повноцінного виховання, особливо тих складових частин, які я називаю важковловимими.

Планування виховної роботи — це перш за все уявлення про ідеал виховання. Вихователь повинен уявляти, що винне вийде з доставленої в його майстерню «глиби мармуру». Від того, наскільки ясне це уявлення, залежить розуміння суті виховної роботи і необхідності планування.

Ви починаєте працювати з першим класом (іноді ваша виховна робота починається з дошкільниками). Вам учити дітей до III класу, але шлях виховної роботи ви повинні представляти до кінця — до закінчення середньої школи, до перших кроків самостійної праці, до повної зрілості вихованця, до материнства і батьківства. Складіть план діяльності, яка необхідна протягом подальших 10—15 років (не тільки у шкільних стінах, але і після закінчення школи) для того, щоб вихованець ваш став людиною з ясним, допитливим і розвиненим розумом, благородним серцем, золотими руками. Складіть перш за все список книг, що входять в золоту скарбницю світової культури, які ваші вихованці повинні прочитати за десять років шкільного навчання. Ми складаємо також «резервний» список книг, які людині потрібно прочитати після закінчення школи, в період самостійної праці. Як добитися, щоб вихованці залишалися нашими вихованцями і після закінчення школи, читали книги, які треба прочитати, - про це мало написати і цілу книгу, наскільки це велике і важливе питання.

Далі продумайте і напишіть, що повинен зробити ваш вихованець своїми руками з першого дня навчання до вступу до пори зрілості — для матері, батька, для людей, щоб бути справжньою людиною, знати, що таке праця, честь, гідність, дружба, турбота про людину. Потім складіть перелік суспільно корисної праці, в якій ваш вихованець повинен взяти участь, щоб пройти першу школу цивільного виховання. Я радив би поряд з цим пунктом написати перелік книг про видатних людей, які повинні стати ідеалом для підлітка, хлопця і дівчини. Читання цих книг не принесе ніякої користі, якщо немає суспільно корисної праці.

Далі, маючи загальне уявлення про ідеал людини, якої виховує школа, треба скласти конкретніший, деталізований план ваш період своєї роботи з вихованцями, - наприклад, вчителеві початкових класів — на 3 роки, класному керівникові IX—X класів — на ваш період роботи з класом. Тут я раджу приділити особливу увагу дитинству і отроцтву. 9—10-річна дитина, 13—14-річний підліток винна, озирнувшись назад, побачити те, що він вже зробив своїми руками. Він повинен знати, що таке трудові мозолі, трудовий заробіток, що таке втома і відпочинок, що таке важко.

І більш загальний план — на всі роки шкільного виховання, і конкретніший — на період роботи одного вихователя з своїми вихованцями, - обидва ці плану є в якійсь мірі ідеалом, до якого прагне вихователь. На підставі ідеалу треба планувати конкретну виховну працю на більш обмежений період. На якій саме — плануйте так, як вам зручніше: чи то на тиждень, чи то на місяць; у декого виходить непоганий план і на цілу чверть. Треба тільки завжди пам'ятати, що виховання — жива, рухома, така, що вічно змінюється і розвивається справа і що вихованець ваш завжди в стані становлення. Планування виховної роботи на недовгий термін є як би постійною, повсякденною звіркою, зіставленням того, що робиться щодня для досягнення ідеалу.

План визначається перш за все життям. Коли ваш вихованець переступив шкільний поріг, ви ще не знаєте, як розвиватиметься його індивідуальність. Особа починається в діяльності, в праці, в повсякденних взаєминах. І ось життя на кожному кроці підказує вам, що планувати: яку книгу прочитати колективу, в яку працю залучити вихованців, про що поговорити з Ванею і Дубій, щоб вони прочитали ті книги, які їм треба прочитати.

План виховання включає все різноманіття діяльності школярів, а також роботу з батьками. План принесе безперечну користь вихователеві в тому випадку, якщо будуть глибоко продуманий етичний сенс, мета кожного виду діяльності. Необхідною межею і планування і практичної роботи є у зв'язку з цим спадкоємність і розвиток того, що вже досягнуте. Можна сказати, один з секретів виховання полягає в тому, щоб постійно робити одне і те ж, але щоб вихованці не підозрювали, що вони роблять одне і те ж. Так, виховання людяності, чуйності, чуйності, щирості вимагає того, щоб вихованці постійно робили щось для людей, але ця діяльність не повинна бути одноманітною. Читач тут може подумати: добре було б, якби автор показав, як конкретно скласти план на тиждень або на місяць. Я умисне уникаю цього. Передача досвіду — це передача ідеї, запозичення досвіду — це індивідуальна творчість на основі ідеї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]