Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

76. Як учити комсомольців жити в світі суспільних інтересів

Якось я слухав доповідь одного заступника директора школи по позакласній роботі. Він детально говорив про кабінет суспільствознавства: які плакати і картини повісили на стінах, як художньо оформили кімнату. Моральний кодекс будівельника комунізму написали на великому листі, зробили красиву рамку... А ось про те, як великі істини марксистсько-ленінської науки повинні увійти до юної душі і поселитися в ній навіки — ні слова. І коли запитали, що ж робиться «в цій частині» — заступник директора не міг сказати ні слова. Тому що про кабінет суспільствознавства є строгий наказ, а про душу ніяких наказів не немає. Я думаю, що більше шкоди, чим користі, приносять на педагогічному терені люди, що бачать тільки розпорядження начальства і що не відають, що без душі, без серця воно — нуль. Мені здається, що уроки щирості — дуже важлива справа у всіх ланках і формах виховної роботи.

Одного разу ми всією своєю дружною сім'єю (так ми назвали свою комсомольську організацію) перебирали кукурудзяні качани: самі хороші вантажили на автомашину, що відвозила зерно на державний склад, а качани гірше відносили на склад на корм свиням. Хтось з боку підійшов до нас і довіритель порадив: ви, мовляв, кидайте на дно кузова качани гірше, а зверху прикривайте хорошими, на складі перевіряють тільки те, що зверху; адже нам треба здати більше, - план... Бачу, комсомолята переглянулися, соромно їм стало. Ваня Р. почервонів до коріння волосся, а Зіна Р. опустила очі. Пішов господарник, коштують мої хлопці і дівчата, і я стою, серце моє завмерло: ну, що ви робитимете, чому навчили вас перші уроки щирості?

«Та що ж це таке?» — глухо промовив Шура Ч. Больше вони не сказали ні слова. З якоюсь завзятістю, із запеклістю стали кидати в кузов самі хороші качани. Кілька разів підходила до нас людина, що порадила хитро «виконувати план», мовчки дивився на роботу комсомольців, хмурив брови, але ні слова сказати не зважився... Той, кому совість хоч раз підказала повстати проти зла, обману, несправедливості, - стає дуже чуйним до явищ навколишнього світу; бачить зло в байдикуванні, марнотратстві, стає непримиренним до неправди, обдурю.

Прагнете до того, щоб в підлітковому і юнацькому віці чоловік жив турботами про цінності, що належать колективу, суспільству. У сільськогосподарському виробництві є напружені періоди, коли жоден підліток, жоден хлопець не повинні знаходитися в стороні від трудової напруги, від турбот, що опановують душами і серцями людей.

Весна. У колгоспі посіяні тисячі гектарів зернових, овочевих, технічних культур. Якщо не поклопотатися про своєчасну прополку, урожай може загинути. Колгоспники в ці дні живуть думкою про те, як найкращим чином організувати працю, як використовувати кожну хвилину робочого часу. Вам, вихователеві, треба поклопотатися, щоб трудова напруга, суспільна активність опанували і шкільним колективом. Хай трудяться підлітки, хлопці і дівчата на тих ділянках виробництва, від яких великою мірою залежить суспільний добробут, успіх в господарстві. Хай праця школярів не буде чимось ізольованим, відособленим від праці дорослих. Поклопочіться про організацію таких відносин своїх вихованців з дорослими трудівниками, щоб матеріальні цінностей, створених вашими вихованцями, з нетерпінням чекали дорослі; щоб свою дитячу і шкільну працю діти, підлітки, хлопці і дівчата розглядали як праця доросла. Трохи менше школярського умовного в праці учнівського колективу — ось вимога, здійснюючи яке ми виховуємо людей з малих років у дусі турботи про суспільні інтереси.

У своїй виховній роботі ми добиваємося того, щоб трудова енергія, трудові зусилля школярів були самостійною цеглою в будівлі суспільного виробництва. Так, молодші школярі, учні I—II класів, в літні канікули декілька днів працюють колективно в полі, заготовляючи найкраще, найбільш питательное— вітамінне — сіно для маленьких телят. Результат праці — декілька десятків тонн кормів найвищої якості. Малюки прибирають сіно, сушать його, складають. Учні IV—V класів заготовляють насіння овочевих рослин — помідорів, капусти, огірків. Ніхто, окрім них, в колгоспі цією роботою не займається. Діти чудово розуміють, що якби вони не вкладали своєї цегли в будівлю суспільного виробництва, будівництво цієї будівлі затрималося б. Праця одухотворяється суспільними інтересами з найперших кроків трудового життя.

Старші піонери і комсомольці виконують ще значніші трудові завдання. На піонерських і комсомольських гектарах, яких в колгоспі щорічно виділяється від 10 до 15, вони вирощують насіння пшениці, кукурудзи і інших культур. Ваш цикл сільськогосподарської праці виконується тут виключно школярами — від першої обробки ґрунту до збирання врожаю і здачі його на зберігання.

Вони відчувають себе такими ж трудівниками, як і дорослі колгоспники. Секретаря комітету комсомолу і голови ради піонерської дружини запрошують із звітом на засідання правління колгоспу так само, як і бригадирів дорослих бригад. Господарські, економічні інтереси займають в духовному житті шкільного колективу велике місце. Турботи про матеріальні цінності додають особливий відтінок взаєминам в шкільному колективі, всьому складу мислення піонерів і комсомольців. Щоб виховати зрілість, дорослість думки, ми піклуємося про економічні, господарські відносини не тільки школярів з дорослими трудівниками, але і усередині шкільного колективу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]