Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

2. Про здоров'я та духовне життя вчителя. Декілька слів про радість праці

Мені згадується один урочистий вечір, присвячений проводам педагога на пенсію. Вчителька, що запросила мене на цей вечір, була ще порівняно молода, працювати вона почала з 20-ти років, і в день відходу на пенсію нею було всього 45 років. Чому Анастасія Григорівна йде на пенсію — дивувалися всі. Дивним здавалося і те, що вчителька не захотіла працювати жодного зайвого дня; пішла з роботи точно в день, коли минуло 25 років її роботи в школі. Всі подиви розвіяла сама Анастасія Григорівна в своєму прощальному слові, зверненому до нас, тоді ще молодим педагогам. «Милі друзі, - сказала вона, - я йду тому, що робота в школі не була моєю улюбленою справою. Я не знаходила в цій роботі задоволення. Вона не давала мені ніякої радості. Це біда, це трагедія мого життя. Щодня був вдень очікування: скоріше б закінчилися уроки, зник би цей шум, скоріше б усамітнитися. Ви дивуєтеся: жінці 45 років, і вона вже йде від праці, адже у неї ще квітуче здоров'я. Ні, не квітуче у мене здоров'я. Воно надірване. І надірвано тим, що праця не давала мені радості, У мене дуже хворе серце. Раджу вам, молодим: перевірте самі себе, - якщо праця не дає вам радості, підіть з школи, визначте себе в житті правильно, знайдіть улюблену справу. Інакше роки праці стануть для вас пеклом»

Задумаємося над цією сумною історією, дорогий друг. Здоров'я, настрій, повнота духовного життя, радість творчої праці, задоволення від коханого справи — тісно зв'язані між собою, взаимозависимы. І на першому місці тут коштує гармонія здоров'я і сили духу. Здоров'я — як воно потрібне педагогові, яка трагедія приходить в його життя, якщо непомітно підкралася недуга, від якої немає порятунку! Адже нерідко буває так, що вчителеві 45—47 років, а він вже видихався. Тільки вступив в зеніт педагогічної мудрості, спіткав сокровенні таємниці майстерності і мистецтва вихователя, виробив свої педагогічні переконання — а сил-то вже і ні. «Як я боюся рокам до 45 стати «почесним членом президій», «весільним генералом», - пише мені вчитель з 25-річним стажем, що почав свою педагогічну діяльність 16-річним хлопцем. Як працювати, щоб не надривалося здоров'я? Адже здоров'я-то потрібне перш за все для праці, для творчості, без зусиль я не уявляю собі щастя».

Я розмовляв з чотирма сотнями вчителів у віці від 45 до 50 років. Коли йшлося про здоров'я, багато хто скаржився: «серце стало слабким», «пустує серце». Серцеві і нервові розлади, ослаблення серця — якраз з цього боку непомітно підкрадається до вчителя недуга, що не тільки обмежує, але часто і що абсолютно припиняє його творчу працю, що примушує передчасно йти «на спокій». Вчителеві треба берегти серце і нерви. Працювати нам треба так, щоб до 60-річного віку бути здоровим, життєрадісним. Важко уявити собі що-небудь трагічніше для вчителя, чим відчувати себе повним розумових сил, задумів і безсилим фізично.

Але як берегти серце і нерви? Не відвертатися ж від всього, що вимагає особистого емоційного відношення, не виховувати ж в собі байдужість. Тут перш за все треба враховувати специфічні професійні умови нашої праці.

Наша робота — це робота серця і нервів, це буквально щоденне і щогодинне витрачання величезних душевних сил. Наша праця — це постійна зміна ситуацій, що викликають то посилене збудження, то гальмування. Тому уміння володіти собою, тримати себе в руках — одне з найнеобхідніших умінь, від якого залежать і успіх діяльності педагога, і його здоров'я. Невміння правильно гальмувати щоденні і щогодинні збудження, невміння володіти ситуаціями — ось що перш за все шарпає серце, вимотує нервову систему вчителя.

Але як же виховувати в собі це уміння? Перш за все треба знати своє здоров'я, знати особливості своєї нервової системи і серця. Нервова система людини по самій природі своїй дуже гнучка, і вчителеві треба уміти довести цю гнучкість до ступеня мистецтва володарювати над емоціями. Я виховував в собі це уміння тим, що не допускав, щоб дали паростки насіння таких негативних явищ, як похмурість, перебільшення чужих пороків, гіперболізування «ненормальних» дитячих намірів і дій — це важко висловити, але це великий недолік нашої культури, технології педагогічної праці — погана звичка вимагати від дитини, що можна вимагати тільки від дорослого, робити маленьку дитину чи то резонером, чи то байдужим вмістищем істин і повчань. Я завжди прагну не викликати в собі збудження, не нагнітати його, а давати йому розрядку. Що для цього необхідне, як уникати постійного примушення стримувати самого себе? Найбільш радикальними засобами є, по-перше, перемикання енергії всього колективу, з вчителем разом, на справу, що вимагає духовної єдності, колективної творчості, трудовій зосередженості всіх і кожного, взаємного обміну інтелектуальними цінностями. Досвід переконав мене в тому, що саме така колективна діяльність як би розслабляє ті пружини, які вчитель часто вимушений стискати, щоб загальмувати збудження, не дати вирватися назовні роздратуванню. Якщо не ослабляти ці пружини, якщо стискати, як то кажуть, серце в кулак, воно шарпається, гарячиться, стає занадто неспокійним, неврівноваженим вартовим емоційних небезпек, що виникають в нашій праці кожного разу, коли, чи то дається повна воля відчуттям, чи то, навпаки, відчуття гасяться, пригнічуються.

Я пішов з дітьми в ліс. Є в нашому колективі маленький такий, спритний, пустотливий, рухомий, як ртуть, кирпоносий, веснянкуватий, синьоокий Вертко. В той час, коли діти, зібравшись на поляні, слухали моє повчання: куди ми підемо, як не загубитися і не заблукає в лісі, Вертко втік в лісову гущавину, сховався десь в яру і – чутно вже всім нам — аукає...

З першого погляду може здатися, що хлопчик все це робить з недобрим наміром: внести розлад до нашого лісового походу. Але — говорю я сам собі — не можна перебільшувати дитячих намірів. Адже Вертко — маленька дитина, другокласник, і не може бути у нього так намірів, що далеко йдуть. Ось я не нервуватиму, не сердитимуся і гарячитимуся, а влаштую зі всього цього дуже цікаву гру. Давайте, діти, замовкнемо і сховаємося від Вертка. Не ми його, а він нас шукатиме. Тихенько, щоб і трава під ногами не шелестіла, ми пробираємося до відомої мені одному лісовій печері, ховаємося в ній. Діти із захопленням розглядають свій притулок. Вертко угукнув кілька разів і замовк. Ось він вже у іншому місці — наслідує пісні іволги, наближається до тієї поляни, де ми сиділи. Ось він угукнув і в його голосі я вже почув тривогу. Ось він вже на поляні. Вже не аукає і не наслідує співу птахів, а тривожно зве нас: «Де ви? Відгукніться!»

Замість того, щоб примушувати себе стримувати збудження, знайдіть діяльність, яка представить абсолютно в іншому світлі те, що викликає збудження, роздратування, примушує тримати пружину гальмування стислої. Зробіть неприємне, дратівливе — смішним, і ви станете повним володарем думок і відчуттів колективу.

Другий засіб знімати збудження і роздратування, ослабляти пружину гальмування — це гумор. Саму напружену ситуацію, яка може викликати іноді дуже тривале роздратування, можна розрядити, якщо ви володієте відчуттям гумору. Веселого, не сумуючого, не впадаючого у відчай вчителя діти люблять і поважають вже тому, що вони народ веселий, такий, що володіє відчуттям гумору. Вони уміють в кожному вчинку, в кожному життєвому явищі бачити риску смішного. Уміння беззлобне, доброзичливо висміювати негативне, жартом підтримувати і заохочувати позитивне — важлива межа хорошого вчителя і хорошого учнівського колективу.

Відсутність у вчителя відчуття гумору споруджує стіну взаємного нерозуміння: вчитель не розуміє дітей, діти не розуміють вчителя. Свідомість того, що діти тебе не розуміють, дратує, і це роздратування — той стан, з якого вчитель часто не знаходить виходу. Повірте, дорогою мій колега, що добра половина конфліктів, які роз'їдають живе тіло школи, отруюють життя учнівському колективу, криється саме в такому взаємному нерозумінні.

Особливістю праці педагога є чергування періодів великої напруженості розумових зусиль з періодами порівняно спокійними. Багаторічна практика твердо переконує: серцю і нервам педагога необхідні тривалі періоди припинення віддачі, припинення витрачання нервових і духовних сил. Ці сили необхідно поповнювати. Обов'язкова умова такого поповнення — розумне використання часу відпочинку. Правильний відпочинок, особливо літом і зимою, розвиває і укріплює компенсаторні здібності нервової системи, служить виробленню витримки, врівноваженості, уміння підпорядковувати емоційні пориви контролю розуму. Багато досвідчених вчителів, що пропрацювали в школі 30, 40 і більше років, розповідають, що витримку, самовладання виховує у них, зокрема і особливо, тривале спілкування з природою, в якому фізична напруга поєднується з думкою, спостереженнями.

Разом з тим, треба уміти дбайливо витрачати нервові сили в повсякденній праці — це теж дуже важлива застава здорового серця і здорового духу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]