Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

21. Учите спостерігати, учите бачити

Треба сказати, що спостереження в деяких школах розглядається не як один з видів активної розумової діяльності, не як шлях розвитку розумових сил, а як засіб для ілюстрації визначених тим, розділів.

Культура педагогічної праці багато в чому визначається тим, яке місце в розумовому розвитку школярів займає спостереження. Із спостережень не тільки черпаються знання, - в спостереженнях знання живуть, завдяки спостереженням вони, можна сказати, йдуть в оборот, застосовуються як інструменти в праці. Якщо повторення — мати учення, то спостереження — мати осмислення і запам'ятовування знань. Наглядовий учень ніколи не буває неуспішним або безграмотним. Вчитель, що уміє допомогти учневі використовувати раніше засвоєні знання для все нових і нових спостережень, досягає того, що чим «старше» за знання учня, тим вони міцніші.

У початкових класах спостереження необхідні дитині, як сонце, повітря і волога необхідні рослині. Тут спостереження — найважливіше джерело енергії розуму. Чим більше треба дитині осмислити і запам'ятати, тим більше необхідно йому побачити відносин і взаємозв'язків в навколишній природі, в праці.

Виховуючи учнів початкової школи, я учив їх бачити в звичайному незвичайне, шукати і відкривати причинно-наслідкові зв'язки, відповідаючи на питання чому? Лютий, зимова холоднеча. Але видалася сонячна днинка. Ми йдемо в тихий, засніжений сад. «Придивитеся, діти, уважно до всього, що навколо вас, - чи бачите ви перші ознаки наближення весни? Навіть найуважніший з вас може відмітити дві-три ознаки, а той, хто не тільки подивиться, але і подумає, побачить двадцять ознак. Перші мелодії весняного пробудження почує той, хто уміє слухати музику природи. Дивіться, слухайте, думайте», - говорю я таким, що вчиться. Я бачу, як придивляються діти до засніжених гілок, до кори дерев, прислухаються до звуків. Їх радує кожне маленьке відкриття. Кожному хочеться знайти щось нове. Потім ми приходимо в сад через тиждень, знову і знову через тиждень, - і кожного разу перед допитливим дитячим поглядом відкривається щось нове. Учень, який в молодших класах проходив школу спостережливості, уміє чітко розмежовувати зрозуміле і незрозуміле, і, що особливо цінно, активно відноситися до слова. Розумні, несподівано «філософські» питання чує вчитель від школярів, яких вивчали спостерігати, бачити.

Учите спостерігати і бачити явища навколишнього світу. Ведіть дітей в природу в ті переломні для неї періоди, коли відбуваються бурхливі, стрімкі зміни — прокидається життя, оновлюються життєдайні внутрішні сили що живе, накопичується енергія для могутнього життєвого ривка.

Школа спостереження в молодшому віці — необхідна умова розумового розвитку.

22. Як читанням розвивати знання

В середньому і старшому віці читання науково-популярної і наукової книги грає ту ж роль, що спостереження в молодшому віці. У учня, що уміє бачити, спостерігати, виробляється сприйнятливість і до наукової книги. Інтерес до знань немислимий без постійного читання наукової і науково-популярної літератури. Не може бути і мови про стійкий інтерес до знань, якщо учень не виходить за рамки підручника.

Наука розвивається небаченими темпами, але постійно вводити в програми середньої школи все нові і нові поняття, закономірності неможливо. Тому читання наукової літератури стає в сучасній школі одній з найважливіших складових частин процесу навчання.

Умійте збудити у учнів інтерес до читання наукової иисратуры. Для цього треба, висловлюючи новий програмний Матеріал, якісь питання освітлювати вогниками внепрограммных знань. Досвідчений викладач біології, фізики, хімії, математики, пояснюючи урок, як би прочиняє віконце в неосяжний світ науки, щось залишає не до кінця роз'ясненим. Учень бачить можливість переходу за межу обов'язкового програмного матеріалу, його хвилює перспектива плавання по безмежному морю знань, - ось це і є спонука до читання: підліткові, хлопцю, дівчині хочеться знати.

У шкільній або в особистій бібліотеці вчителеві треба мати книги, що розвивають знання за програмним матеріалом. Таких книг видано і видається багато. Особливо важливе читання наукових і науково-популярних книг, присвячених проблемам переднього краю сучасної науки. Читання цих книг освітлює елементарні шкільні знання.

Виключно велике значення має читання, що розвиває знання по найбільш важких розділах програми, - по тих, від яких залежить знання інших розділів. Досвідчений педагог прагне до того, щоб читання науково-популярної літератури передувало вивченню цих розділів, супроводило йому і слідувало за ним. Немає нічого страшного в тому, що учні, не вивчивши ще елементарних понять квантової теорії, зачитуються книжками з цієї проблеми, хоча їм багато що незрозуміло. Чим більше у учнів питань, тим вище буде інтерес до знань на уроці, в процесі вивчення нового матеріалу. Це взагалі дуже цікава проблема дидактики — процес накопичення питань перед вивченням матеріалу на уроках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]