Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

44. Як готувати дітей до швидкого письма

Читання і лист — це два найнеобхідніших школяру інструменту учення і в той же час два віконця в навколишній світ. Без уміння нашвидку, швидко і свідомо читати, нашвидку, швидко, напівавтомат писати дитина залишається як би напівсліпою. Я бачу дуже важливе завдання в тому, щоб вже в третьому, а в четвертому класі вже напевно — учень писав довге слово не відриваючи пера від паперу, щоб він міг написати слово — (і навіть маленька пропозиція), відірвавши погляд від зошита. Напівавтоматизм процесу листа — виключно важлива умова письменності і взагалі свідомого засвоєння знань. Учень не повинен думати над тим, як писати ту або іншу букву, як її сполучати з іншими буквами — лише при. цій умові він зможе думати над застосуванням граматичного правила, над сенсом того, що він пише. Поступовий збіглий лист виробляє напівавтоматизм і відносно граматичних правил: дитина вже не думає, як пишеться те або інше слово, тому що він багато раз писав його.

Все це — швидкість написання букв і слів, поступове придбання напівавтоматизму відносно орфограм, одночасне написання і осмислення — повинно йти поряд. Вироблення збіглого листа перш за все вимагає певної кількості тренувальних вправ малих м'язів руки. Багаторічний досвід переконує, що ці вправи повинні передувати листу. Я маю на увазі тонкі трудові рухи рук — і правою, і лівою. За рік до початку навчання в школі дітям треба давати такі види праці, як вирізування з картону і паперу ножиком (різцем) і ножицями, різьблення по дереву, плетіння, конструювання і виготовлення маленьких моделей з дерева. Тонкі трудові рухи виробляють необхідна відповідність і ритм руху пальців, формують їх чуйність, відчуття мініатюрного малюнка, яким по суті і є буква.

Треба прагнути до того, щоб трудові рухи маленьких дітей були естетичною творчістю. Хай в тому виробі, який виготовляє дитина, повторюються круглі, овальні, хвилясті лінії, хай з малих років дитина звикає до тонких, плавних зусиль, що вимагають великої «чуйності інструменту».

Досвід переконує, що якщо дитина виконала достатню кількість тонких трудових рухів, він вже значною мірою підготовлений до збіглого листа. Необхідна, звичайно, і система письмових вправ.

45. Вчіть дітей працювати і правою, і лівою рукою

Історичний процес розвитку людини привів до того, що найбільш розумні трудові операції, пов'язані з думкою, несуть думку на кінчиках пальців, виконуються правою рукою. Ліва рука під час творчих трудових процесів грає допоміжну роль. Правою рукою ми тримаємо інструмент, в правій руці у нас — ручка і олівець, права рука художника створює безсмертні творіння живопиши.

Правої руки людині достатньо для того, щоб піднятися на ті вершины інтелектуальної культури, яких він досяг. Але трудова майстерність, мистецтво праці, розумовий розвиток окремих осіб удосконалювалася б незрівнянно швидше, якби якнайтонші трудові рухи, засвоєні у всіх людей тільки правою рукою, були б і надбанням лівої руки. Йдеться тут не тільки про ще одну передумову трудового виховання. Між рукою і мозком — багато, тисячі зв'язків, що діють двосторонньо, — рука розвиває мои-, творить його мудрість; мозок розвиває руку, роблячи її розумним інструментом творчості, знаряддям і дзеркалом думки. Мій багаторічний досвід переконує, що якщо найтонші, найрозумніші трудові рухи стають надбанням не тільки правої, але і лівої руки, кількість цих зв'язків росте, від рук до мозку йде мудрий досвід, що виражає взаємодію і взаємовідношення предметів, речей, процесів, станів. Цей висновок досягнутий емпіричним шляхом, але він відображає реально існуючу закономірність: взаємодія, що зрозуміла, осмислене завдяки творчій трудовій діяльності обох рук, вносить нову якість до роботи думки: людина охоплює уявним поглядом ланцюг взаємозв'язаних явищ, бачить їх як єдине ціле.

Протягом семи років я учив дітей (з 7- до 14-річного віку) працювати обома руками. Діти навчилися володіти двома різцями, уміли правою і лівою руками вмонтовувати вузли складних моделей, працювали лівою і правою рукою на токарному верстаті по дереву. Я бачив, як з кожним роком в діяльності цих дітей розвивається творчий елемент. Характерною особливістю творчості цих дітей було народження нових задумів, винахідливість. Майстри трудитися обома руками як би бачили незрівнянно більше в тому ж явищі, яке розглядала людина, що уміла працювати тільки правою рукою. Обробляючи матеріал інструментом, мої майстри відрізнялися великою тонкістю, ніжністю, пластичністю трудового руху. Вони були закохані в свою розумну творчу працю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]