Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

43. Виховуйте у дітей любов до малювання

Пряме відношення до розвитку розумових сил що вчаться має питання про те, який поставлено малювання в початковій школі, яке місце відводить йому вчитель в учбово-виховному процесі. Виховуючи дітей в початковій школі, я побачив в малюванні один із засобів, що розвивають творче мислення, уяву. Я твердо переконаний, що дитячий малюнок є необхідною сходинкою на шляху до логічного пізнання, не говорячи вже про те, що малювання допомагає розвивати естетичне бачення миру.

Спочатку я учив дітей малювати з натури. Ми малював дерева, квіти, річку, тварин, комах, птахів. Який би простій не була композиція малюнка, в нім завжди відбивалися індивідуальні риси сприйняття, мислення, естетичної оцінки. Одного разу ми малювали конюшинове поле. Одні діти прагнули охопити всю квітучу ниву, хмари, синє небо, що співають жайворонки. У інших дітей я побачив квітучу стеблинку конюшини з бджолою, що опустилася на пелюстки. А у однієї дівчинки .через важ лист — крильця джмеля, маленька пелюстка квітучої конюшини і сонце...

Декілька подорожей до першоджерела думки ми проводили спеціально для того, щоб сприйняття навколишнього світу було пронизане яскравими естетичними відчуттями. Ми малювали Уранішню і Вечірню зорю у ставка, нічне багаття на пасовищі в лугу, відліт птахів в теплі краї; весняна повінь. Я прийшов до радісного висновку: зображення того, що хвилює, захоплює, вражає, - це своєрідна естетична оцінка навколишнього світу. Коли дитина малює те, що утілює красу, переживання краси як би проситься в слово, будить образне мислення.

Поступово, крок за кроком я щепив дітям елементарні уміння по техніці малюнка; діти навчилися передавати світло і тінь, перспективу. Вже в I класі велике місце в дитячому малюванні зайняло творчість. Діти складали розповіді в малюнках, малювали казку. Малюнок став джерелом гри творчої уяви. Я переконався, що між грою уяви, що розвивається в процесі малювання, і мовою дитини є пряма, безпосередній зв'язок. Без перебільшення можна сказати, що малюнок «розв'язала мова», примусив говорити мовчазних, дуже сором'язливих хлоп'ят.

У II, III і IV класах діти стали включати малюнок в творчі письмові роботи — твори, складені за матеріалами спостережень над явищами природи і працею. Я відмітив, що в тих випадках, коли дитина не знаходить точних, ємких слів для виразу своїй думці, він вдається до малюнка. Один хлопчик, прагнучи передати свій подив тими скарбами, які він побачив в «коморі» їжака, намалював ці скарби — яблука, картоплю, зелене листя буряка, різноколірне листя, опале з дерев.

Я прагнув до того, щоб малювання зайняло своє місце в духовному житті дитини. Коли ми їхали по Дніпру до Києва, хлопчики і дівчатка захоплювалися красою лугів, гір, лісів, далеких курганів в степу, всю цю красу прагнули відображений, в лініях і фарбах.

Без малювання я але представляю уроків географії, історії, літератури, природознавства. Ось я розповідаю про флору і фауну далекого континенту — Австралію. Не завжди є можливість принести на урок готові картинки, де б все було зображено. Тому багато рослин і тварин я швидко зображаю на дошці. Це не перериває нитки думки хлоп'ят і в той же час підтримує гру уяви. На уроках історії, розповідаючи, я одночасно малюю крейдою на дошці одяг людей, що жили багато років тому, знаряддя праці, зброю. Досвід переконав мене, що на уроці історії особливо в IV і V класах, дуже велику роль грає сюжетний малюнок, який народжується на дошці в процесі розповіді. Наприклад, розповідаючи про повстання Спартака, я зображаю на дошці табір повсталих на вершине гори. У малюнка, що народжується тут же, в процесі розповіді, є великі переваги перед готовою, навіть багатобарвною картиною. На уроках математики в молодших класах іноді доводиться малювати завдання — про це я вже розповідав вище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]