Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

92. Як донести до розуму і серця підлітків і юнацтва дух сучасності

Найважливіша ідея сучасності: долі миру вирішує будівництво комунізму в нашій країні. В світі відбувається гостра, непримиренна ідеологічна, політична боротьба. Сотні тисяч добре оплачуваних капіталістами буржуазних ідеологів обмовляють на нашу країну, хвилі сотень радіостанцій щохвилини вивергають мільйони слів брехні, - і все це переслідує мету духовно розтлити наше молоде покоління, переконати його, що немає і не може бути ніяких ідей, за які варто було б боротися. Проповідники і захисники буржуазного, «вільного» способу життя таємно сподіваються переконати нашу молодь в ілюзорності ідейного життя, в тому, що вищою метою людини і в капіталістичному і в соціалістичному суспільстві є матеріальне благополуччя, а не якісь «ефемерні ідеї». Відлучення радянської молоді від комуністичних идей—такова головна мета буржуазної пропаганди.

Цим спробам, що далеко йдуть в своїх цілях, ми повинні протиставити високу комуністичну ідейність. Наші хлопці і дівчата повинні розуміти і відчувати, що в нашій країні, навколо них, руками їх батьків, братів і сестер і їх власними руками здійснюється найбільша в світі справедливість — будується нове, найсправедливіше, найдемократичніше в світі общество — комунізм. Відчуття справедливості, величі, краса комунізму — це і є ідейний стрижень сучасності, навколо якого повинні обертатися думки, надії, устремління молоді. Збудити це відчуття немислимо без активної участі в комуністичній праці, про що вже йшлося вище. Але це лише одна сторона виховної роботи. Донести до юного розуму і серця дух сучасності, затвердити в душах хлопців і дівчат комуністичні переконання можна лише при такому злитті праці і думки, коли людина переживає боротьбу ідей, свідомо розбирається в цій боротьбі, визначає свою позицію.

Ми прагнемо до того, щоб політична інформація, яка проводиться в старших (IX—X) класах, була яскравою розповіддю, що хвилює, про боротьбу ідей. Раз в недолю збираються всі старшокласники. Директор школи розповідає стисло про події усередині нашої країни і за кордоном. Значне місце в політінформації відводиться тому, що говорять про нас буржуазні ідеологи і як ця брехня роздяглася самій нашою соціалістичною дійсністю. Окремі затвердження буржуазних ідеологів викликають сміх хлопців і дівчат — настільки вони незграбні. З кожною новою бесідою хлопця і дівчини все більше переконуються, що правда на стороні комуністичних ідей.

Наша сучасність — це велич, краса людського духу. Ідеї живуть у нас в людських справах, долях, вчинках. Збираючи раз в тиждень для бесіди своїх старшокласників, я розповідаю їм про тих простих, нічим не визначних з першого погляду подіях, які, якщо глибоко проникнути в їх сенс, приголомшують серця, будять відчуття гордості за те, що ми — співгромадяни і сучасники тих, чиє життя — звичайне в нашому суспільстві життя, — є насправді дороговказною зіркою для молоді.

Одна з моїх розповідей — про російську жінку Епистинді Федорівні Степанової. Дев'ять синів виростила вона і все дев'ять загинули в боях за свободу і незалежність нашої великої Батьківщини. Жоден підліток не може спокійно слухати слова матері: «Приходили до всіх матерів солдати, і у кожного я питала, де мої сини... І вночі чекаю їх, і вдень чекаю». Повторюючи ці материнські слова, показуючи фото, на якому зображена жінка, що утілює в собі красу, велич, мудрість всього роду людського, я прагну донести до юних розумів і сердець приголомшливе трагічне звучання цього факту, щоб слово про матір зазвучало як реквієм тим, хто не прийшов з війни, щоб кожен мій вихованець поставив перед собою питання: хто ж відповість за святі сльози матері? Щоб на зорі життя кожного схвилювали благородні цивільні відчуття, щоб кожен ще глибше зненавидів ворогів своєї Вітчизни.

Розповідаючи про двох мужніх трактористів, ціною життя своїй гектарів радгоспної пшениці, що врятували від вогню тисячі, я ставлю перед собою виховну мету: щоб при світлі вогню, на якому згоріли герої, кожен підліток, кожен хлопець побачив найпотаємніші куточки свого серця. «Ви знаєте, юні мої друзі, що в нашому суспільстві немає нічого дорожчого за людину. Але якщо людина по велінню свого серця віддає в ім'я чогось життя, означає є щось не порівнянне і не зіставне з життям кожного з нас, є святе і священне — Батьківщина».

Щодня, кожен тиждень відкривають нову, ось таку ж, як ці дві, яскраву сторінку живої історії нашої героїчної сучасності. Умійте, мій друг, відкрити перед юнацтвом цю книгу. Відкрийте її так, щоб жодна сторінка цієї вогненної книги не залишилася непрочитаною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]