Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

37. Поради вчителеві, що починає працювати в школі

Пам'ятаю, як поволі йшли перші десять років моєї роботи в школі. Потім час побіг швидше, а зараз здається: ось тільки що почався навчальний рік, - і вже кінчається. Це особисте враження я висловив для того щоб нагадати педагогові, що починає, одну дуже важливу істину: якою б кипучою, невгомонною працею не були наповнені роки молодості, в цю пору завжди можна знайти час для того, щоб поступово, крок за кроком накопичувати наше духовне багатство — педагогічну мудрість. Пам'ятаєте, що непомітно наступить 20-летие вашого педагогічного стажу, ви вступите в п'яте десятиліття свого життя, прийде пора, коли у вас не хапатиме часу, і ви з гіркотою скажете: «Ех, якби знав, почав би цю роботу в молодості, легше було б працювати до старості. Адже працювати : то ще треба двадцять років».

Що ж треба починати робити в роки молодості, щоб не розкаюватися тоді, коли на горизонті — старість?

Багато що, і перш за все треба накопичувати по крупинці інтелектуальне багатство і педагогічну мудрість вихователя. Перед вами великий життєвий шлях, на нім ви зустрінетеся з найнесподіванішими людськими долями, до вас буде звернений допитливий розум і погляд хлопця, що шукає відповідь на питання: як жити? У чому щастя? Де істина? Щоб відповісти на ці питання, треба спіткати діалектику прагнення людини до правди, до торжества ідеалів народу, треба осмислити і відчути душею вершину боротьби людства за краще майбутнє — комуністичні ідеї і їх втілення в життя.

Щоб бути справжнім вихователем, треба все життя опановувати теорією наукового комунізму, виховувати самого себе у дусі марксистсько-ленінського світогляду. Роки потрібні для того, щоб навчити себе бачити мир, бачити людину очима комуніста — пам'ятаєте про це. У вашій особистій бібліотеці повинні бути найважливіші праці Маркса, Енгельса і Леніна про суспільство, про революцію, про виховання. Виховувати у самого себе комуністичний світогляд — це не означає заучувати фрази з творів класиків марксизму-ленінізму. Повторюю, перш за все це означає вчитися комуністичному баченню миру і людини.

Я хочу поділитися з вами, мій юний друг, тим, як в працях Маркса, Енгельса, Леніна я знаходив і знаходжу зараз відповідь на найскладніші питання практичної роботи. Кожна людина, життєва доля якої розвивається переді мною, - це неповторний людський мир. Я бачу своє найважливіше виховне завдання в тому, щоб в цьому світі утілився комуністичний ідеал — заломився в своєрідних, глибоко індивідуальних рисах.

Кожного разу, коли я бачу якнайтонші повороти неповторної людської долі, я випробовую потребу, відчуваю необхідність знову і знову вдумуватися в критерій, в ідеальний образ комуністичної людини, в ім'я якої жили і боролися Маркс, Енгельс, Ленін. Я не можу глибоко вдуматися в конкретну життєву долю без того, щоб, образно кажучи, не спрямуватися знову і знову в морі мудрих думок про людину — думок основоположників марксизму-ленінізму. У їх працях — енциклопедія комуністичного людинознавства. Їх мудрі думки допомагають зрозуміти логіку розвитку комуністичного ідеалу, наприклад, уявлення про всесторонньо розвинену особу. Праці Маркса, Енгельса, Леніна допомогли мені розібратися в складному переплетенні умов, від яких залежить виховання схильності і покликання. Як би вам ні було легко дістати в бібліотеці будь-яку потрібну книгу, все одно створюйте свою власну бібліотеку. Моя особиста бібліотека — це мої мудрі вчителі, до яких я приходжу щодня порадитися: де істина? Як її пізнати? Як перекласти з душі і серця старших поколінь в душу і серце підростаючого покоління етичні багатства, створені, накопичені, здобуті людством? Мої книги — це мої вчителі життя, до них я повсякденно поводжуся з питанням: як жити? Як бути зразком для моїх вихованців? Як донести до їх сердець сяйво ідеалу?

Раджу вам, юний друг, щомісячно купувати три книги: 1) з проблем науки, основи якої ви викладаєте; 2) про життя і боротьбу людини, образ якої є світочем, прикладом для молоді; 3) про душу людини — особливо дитини, підлітка, хлопця, дівчини (книги по психології).

Хай у вашій особистій бібліотеці будуть ці три розділи. Щороку повинен збагачувати ваші наукові знання. Хай вже до кінця першого десятиліття вашої педагогічної роботи наступить такий час, коли підручник здасться вам букварем. Лише за цієї умови ви зможете сказати, що до хорошого уроку ви готувалися все життя. Тільки повсякденне поповнення наукових знань дасть вам можливість бачити розумову працю учнів в процесі викладу матеріалу: у центрі вашої уваги будуть не думки про зміст уроку, а думки про мислення ваших вихованців. Це вершина педагогічної майстерності кожного вчителя, до неї ви повинні прагнути.

Шукайте, як коштовні камені, книги про життя і боротьбу видатних людей — таких, як Фелікс Дзержинский і Сергій Лазо, Іван Бабуся і Яків Свердлов, Юліус Фучик і Никоє Белоянніс. Відведіть для цих книг найпочесніше місце у вашій особистій бібліотеці. Пам'ятаєте, що Вам бути не тільки викладачем, але і вихователем, вчителем життя і наставником моральності.

Поповнюйте свою бібліотеку психологічною літературою. Вихователеві треба бути знавцем душі людини, що формується. Коли я чую або читаю слова індивідуальний підхід до людини, вони завжди зв'язуються в моїй свідомості з іншим поняттям — думанням. Виховання — це перш за все жива, допитлива, така, що шукає думку. Без думки не можна представити відкриттів і знахідок — хай маленьких, з першого погляду непомітних — а без них немає педагогічної творчості. Пам'ятаєте, що кожна з безлічі закономірностей психіки виражається в тисячах життєвих доль. Я твердо переконаний, що після закінчення педагогічного вузу вчорашній студент стає справжнім майстром педагогічної праці лише за тієї умови, коли все своє педагогічне життя він вивчає психологію, заглиблює свої психологічні знання.

Вам бути все своє педагогічне життя вихователем, а виховання неможливе без краси, мистецтва. Ви володітимете багатьма перевагами як вихователь, якщо володієте яким-небудь музичним інструментом, якщо ж у вас є хоч би маленька іскра музичної обдарованості — ви цар, пан і у вихованні, тому що музика зближує серця, відкриває перед вихователем найпотаємніші куточки душі його вихованця. Якщо ви не володієте ніяким музичним інструментом, у ваших руках, у вашому серці повинен бути інший могутній засіб дії на людське серце — художня література. Створюйте, збагачуйте свою особисту бібліотеку художньої літератури. Залежно від того, з дітьми якого віку вам працювати, набувайте щорічно декількох десятків книжок, які допомогли б вам знаходити доріжку до серця ваших вихованців. Не забувайте, що художній твір, прочитаний вашим вихованцем і сприйняте його допитливим розумом і вразливим серцем, може стати тією краплею, яка часто не вистачає вихователеві для того, щоб чаша вагів моральності схилилася в потрібну вам сторону. Найголовніше, про що вам треба пам'ятати, комплектуючи свою бібліотеку: у книзі, яку ви дасте своєму вихованцеві, ПОВИННЕ бути повчання як жити. Образ героя цієї книги повинен полонити, надихнути вашого вихованця, затвердити в його душі упевненість в тому, що людина велика і могутня, що вищим ідеалом правди і істинності є комуністичні ідеї. Коли я вибираю в книжковому магазині літературу для своєї виховної бібліотеки, я прагну осмислити, кому з моїх вихованців призначається кожна книга.

Пам'ятаєте, що виховання — це перш за все чуйний, вдумливий, обережний дотик до юного серця. Щоб володіти мистецтвом дотику до серця, треба багато читати і думати. Кожна прочитана вами книга повинна якось увійти до вашої майстерні виховання як нового тонкого інструменту.

Вихователеві необхідне також витончене відчуття краси. Ви повинні любити красу, творити її і оберігати — красу в природі і в душі ваших вихованців. Знайте, що якщо ви любите садити і вирощувати дерева, якщо вам доставляє радість прийти до вуликів і слухати дзижчання бджіл в квітучих деревах, які ви виростили своїми руками, - у вас є найбільш пряма дорога до серця людини — духовне спілкування в праці, що створює красу.

Щороку, який ви працюватимете в школі, повинен збагачувати вашу технологічну лабораторію педагогічної праці. Вчителеві необхідний великий запас завдань, прикладів як для класного колективу, так і для індивідуальних завдань окремим школярам. Все це треба з року в рік збирати, комплектуючи по темах, розділах програми. Я знаю досвідчених викладачів математики, у яких за п'ятнадцять років роботи накопичений унікальний підбір завдань алгебри і геометричних. Ці збірки дуже уміло використовуються для індивідуальної роботи з учнями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]